A WBA és a WBO szembe megy a WBC-vel, ők támogatják a profik olimpiai indulását

Korábban már írtunk róla, hogy a WBC határozottan kijelentette, hogy nem támogatja profi ökölvívók olimpiai indulását, sőt még a kvalifikáción való részvételt sem. Mondhatni megtiltotta számukra, mert olyan „büntetést” helyezett kilátásba, amit egyik bajnok sem fog elvállani. Ez nemcsak a világbajnokokra, de a Silver, International és egyéb bajnokokra is érvényes. A WBC már a 2016-os riói olimpia kapcsán is ezen a véleményen volt és kitart emellett. Két éves eltiltást ígér minden profi bunyósnak, aki indul az olimpián vagy akárcsak az olimpiai selejtezőkön. Ez az eltiltás természetesen csak „házon belül” lenne érvényes, vagyis a WBC ranglistáján nem szerepelhetne két évig az ökölvívó, nem küzdhetne semmilyen WBC övért és a jelenlegi bajnokok pedig elveszítenék címüket.

A WBA és a WBO viszont ellentétes álláspontot képvisel. A WBA kimondottan támogatja az olimpiai szereplést. A selejtező versenyek lassan kezdetüket veszik és a szervezet elnöke, Gilberto Jesus Mendoza kiadott egy közleményt, melyben támogatásukról biztosítják a mexikói ökölvívókat, akik indulnak a selejtezőkön és sok sikert kíván nekik. A WBO is hasonló véleményen van, mint a WBA a profik olimpiai szereplésével kapcsolatban. Ők is támogatják azokat az ökölvívókat, akik részt vennének az ötkarikás játékokon.

„A WBA-nál továbbra is nyitva áll az ajtó minden olyan ökölvívó számára, akik részt vesznek a selejtezőkön és akiknek sikerül kvalifikálniuk magukat a 2020-as Tokiói olimpiára. Nagyon sok sikert kívánunk számukra ehhez az új kihíváshoz!” – mondta Mendoza a WBA elnöke.

Komment