2016. szeptember 10.: Gennady Golovkin megverte Kell Brook-ot

Fotó: Kell Brook – Gennady Golovkin – PuzzlePix Fotóügynökség

Három évvel ezelőtt ezen a napon került sor a Gennady Golovkin – Kell Brook középsúlyú csatára a londoni O2 Arena-ban. Golovkin akkor a középsúly királya volt, ő birtokolta az IBO/IBF/WBC és WBA Super középsúlyú világbajnoki öveket és igencsak nehezen találtak neki ellenfelet, így egészen Londonig ment, hogy egy váltósúlyból fellépő bunyóssal küzdjön meg. Saul „Canelo” Alvarez akkor még kerülte a Golovkin-nal való összecsapást, inkább visszalépett nagyváltósúlyba. Az akkori WBO világbajnok Billy Joe Saunders úgy szintén kihátrált egy címegyesítő meccsből.

A váltósúlyú IBF világbajnok Kell Brook viszont örömmel vállalta a harcot. Érdekesség, hogy bár a WBA Super bajnoka is volt ekkor Golovkin, az az öv mégsem volt a meccs tétje, mert nem engedték, hogy egy váltósúlyú bunyós, még ha súlycsoportjában világbajnok is volt megküzdjön a szervezet középsúlyú világbajnoki övéért, úgyhogy előtte nem volt egy középsúlyú meccse sem.

Bátor lépés volt Brook-tól, hogy két súlycsoportot fellépve vállalta el ezt a meccset az acélöklű kazah ellen, de utólag talán rossz döntés volt, nem is a vereség miatt inkább a sérülése miatt. Brook szépen helyt állt egy látványos mérkőzésen, de a szemgödre olyan komolyan megsérült, hogy az ötödik menetben az edzője bedobta a törölközőt. Így elszenvedte profi karrierje első vereségét. Ezután meg kellett műteni, majd jött az Errol Spence Jr. elleni vereség, újabb sérüléssel és újabb műtéttel, ez pedig lelkileg is padlóra küldte Brook-ot, aki azóta ugyan visszatért a szorítóba, de komolyabb meccseket nem vívott az elmúlt másfél évben.

Golovkin-t pedig azóta Canelo letaszította a trónról, de nem egészen 1 hónap múlva (október 5-én) ismét világbajnok lehet, ha legyőzi Sergiy Derevyanchenko-t az IBF középsúlyú világbajnoki övért vívott csatában.

Komment