Ma ünnepli 37. születésnapját Sergey Kovalev

Kép: Sergey Kovalev – PuzzlePix Fotóügynökség

Sergey Alexandrovich Kovalev 1983. április 2-án született Kopeysk városában, szegény családban. Gyerekként először jégkorongozott, amíg el nem lopták a felszerelését az öltözőből. Mivel a családjának nem volt pénze másik felszerelésre, ezért kipróbált más sportokat is. Így kötött ki 11 éves korában az ökölvívásnál. 1994-ben kezdett el bokszolni és 1997-ben már részt vett az Orosz junior-bajnokságon, ahol aranyérmet nyert középsúlyban. Két évvel később, már a felnőttek között is nyerni tudott. A katonai világbajnokságot kétszer (2005, 2007) is megnyerte félnehézsúlyban, egyszer pedig második (2006) volt. Amatőr karrierjét 195-18-as mérleggel fejezte be.

2008-ban állt profinak, 2009-ben már az USA-ban bokszolt és egészen 2016-ig megállíthatatlan volt, nem talált legyőzőre. 31 meccsből 30-at megnyert, 26-ot kiütéssel, 1 pedig döntetlen volt. Ez idő alatt megszerezte a NABA félnehézsúlyú bajnoki címét, a WBC Ázsia-bajnoki címét, a WBO/WBA Super és az IBF félnehézsúlyú világbajnoki címet. Két éven át volt három nagy szervezet világbajnoka, majd jött az Andre Ward elleni két meccs.

2016. novemberében egyhangú pontozással kikapott Ward-tól és nemcsak a három bajnoki címét, de veretlenségét is elveszítette, majd 7 hónappal később a visszavágón TKO-s vereséget szenvedett. Még 2017-ben visszaszerezte a WBO övét, ami megüresedett miután Ward visszavonult, de 2018-ban újból elveszítette. Sokan már a Ward elleni két vereség után is úgy gondolták, hogy ideje lenne visszavonulnia, de az Eleider Alvarez elleni vereség után már végképp. Azonban Kovalev nem adta fel, edzőt váltott és megújulva tért vissza a szorítóba és a visszavágón visszaszerezte WBO övét. Ezt egy alkalommal meg tudta védeni, majd jött tavaly novemberben a Saul „Canelo” Alvarez elleni meccs, amit saját bevallása szerint csak a pénzért vállalt el. Nem telt el sok idő az előző meccse után, nem volt elég ideje pihenni és felkészülni, de elvállalta és kiütéses vereséget szenvedett. Azóta nem is lépett szorítóba. Most áprilisban lett volna meccse, de a koronavírus miatt el kellett halasztani.


A 2010-es évek elején megállíthatatlan volt a „Krusher” becenévre hallgató orosz. 2014-ben megkapta a The Ring Magazine Év ökölvívója címét is. Több, mint három éven át volt a WBO félnehézsúlyú világbajnoka és két éven át az IBF és a WBA Super bajnoka, ezt a két címet a legendás Bernard Hopkins-tól vette el. Eddig 39 profi meccse volt, amiből 34-et nyert meg (29 KO), 4-et veszített el és 1 döntetlen volt.

Komment