19 éve ütötte ki Hasim Rahman Lennox Lewis –t

Rahman kiütötte Lennox Lewis-t.
Fotó: Hasim Rahman – Lennox Lewis – PuzzlePix Fotóügynökség

2001. április 22-én az amerikai Hasim Rahman-nak sikerült megdöbbentenie a bokszvilágot azzal, hogy megverte az IBO/IBF/WBC nehézsúlyú világbajnok Lennox Lewis-t. Kettejük csatájára a dél-afrikai Brakpan-ban került sor, ahol Rahman az ötödik menetben kiütötte a brit világbajnokot. Ez óriási meglepetés volt, mert egyértelműen Lewis volt a meccs esélyese. A kiütésig ő is vezetett a pontozóknál. A történethez az is hozzátartozik, hogy a brit bunyós állítólag nem fektetett túl nagy hangsúlyt a felkészülésre, mert épp egy filmforgatással volt elfoglalva, míg Rahman nagyon komolyan vette.


A meglepő vereség után Lewis így nyilatkozott:

Ilyen a nehézsúly, ha itt valakit egy pontos ütéssel eltalálnak, akkor gyakorlatilag vége a mérkőzésnek. Belelépsz egy ütésbe, padlóra kerülsz, s jön a számolás. El sem hiszem, ami történt. Elkapott egy nagy ütéssel, de nem sokkal utána már nem éreztem semmit. A szorítóban azt sem értettem először, hogy mi történt. Ilyen a boksz, megérdemelten győzött, mert kegyetlenül kihasználta a figyelmetlenségemet. Úgy érzem, irányítottam a meccset, eszembe sem jutott, hogy valami baj történhet. Rahman azt csinálta, amit kell. Megvárta, hogy mikor hibázok, és kihasználta hibámat.”

Rahman öröme nem tartott sokáig, mert Lewis a novemberi visszavágón kiütötte a negyedik menetben és visszaszerezte világbajnoki címeit.

Komment