1988. április 9. Evander Holyfield a cirkálósúly első vitathatatlan bajnoka lett

Evander Holyfield az első cirkálósúlyú vitathatatlan bajnok.
Fotó: Evander Holyfield – PuzzlePix Fotóügynökség

A legendás Evander Holyfield a mai napig az egyetlen olyan profi ökölvívó, aki cirkáló- és nehézsúlyban is vitathatatlan bajnok (IBF, WBC, WBA) tudott lenni. Történelmet írt azzal is, hogy ő egyesítette elsőként a címeket és azzal is, hogy ezt nehézsúlyban is meg tudta ismételni. Az ő példáját szeretné követni az ukrán Oleksandr Usyk, aki azok után, hogy cirkálósúlyban vitathatatlan bajnok (IBF, WBC, WBA, WBO) lett szeretné ugyanezt megismételni a királykategóriában is.

Holyfield félnehézsúlyban kezdte profi karrierjét 1984-ben, de már az ötödik meccsét cirkálósúlyban vívta és első világbajnoki címét is ebben a súlycsoportban szerezte meg 1986-ban Dwight Muhammad Qawi legyőzésével. Ez a WBA világbajnoki címe volt. Majd 1987-ben begyűjtötte az IBF övét is Ricky Parkey ellenében. Majd jött 1988. április 9-én a Carlos De Leon elleni meccs és a WBC világbajnoki öve. Carlos De Leon-t nyolc menet alatt győzte le Holyfield és ezzel ő lett súlycsoportja vitathatatlan bajnoka. Ezek után továbblépett nehézsúlyba, a De Leon elleni meccset követően három hónappal már nehézsúlyban bunyózott és győzött is. Holyfield-nek profi karrierje kezdetétől számítva 3,5 év és 18 meccs kellett ahhoz, hogy a cirkálósúly királya legyen és tette mindezt veretlenül.

Holyfield-et követően még O’Neil Bell-nek sikerült 2006-ban, hogy egyszerre birtokolja az IBF, WBC és a WBA cirkálósúlyú világbajnoki övét. Majd jött Usyk, de ő már négy nagy szervezet (IBF, WBO, WBC, WBA) címét szerezte meg ahhoz, hogy súlycsoportja vitathatatlan bajnoka legyen.

Komment