10 éve hunyt el Arturo Gatti

Fotó: Arturo Gatti (b) – PuzzlePix Fotóügynökség

Az olasz származású, kanadai állampolgárságú ökölvívó Arturo Gatti az ökölvívás igazi ikonja volt a kilencvenes évek második felében és a kétezres évek elején. Két súlycsoportban (IBF nagypehelysúly, WBC kisváltósúly) is világbajnoki címet szerzett és a The Ring Magazine négy meccsét is az Év mérkőzésének választotta.

Ütőereje és látványos stílusa miatt igazi közönségkedvenc volt, aki még vesztes meccsein is mindent beleadott, szívvel-lélekkel küzdött. Igazi harcos volt. Gatti neve hallatán elsőre talán a legtöbb embernek a Micky Ward ellen vívott három legendás mérkőzés jut eszébe, amiből az utolsó kettőt Gatti nyerte meg. Az első és a harmadik összecsapásuk is az Év mérkőzése volt. 2007-ben vonult vissza és 16 éves karrierjét 40-9; 31 KO mérleggel zárta. Halála után, 2012-ben beválasztották az ökölvívó Hírességek Csarnokába.

Halálának körülményei még mindig vitatottak. 2009. július 11-én egy brazíliai hotelszobában holtan találták. Az első verzió szerint gyilkosság történt, a brazil hatóságok a fiatal feleségét gyanúsították, őrizetbe is vették, majd nem sokkal később elengedték. Végül hivatalosan öngyilkosság lett a halál oka, amit Gatti családja és barátai nem tudtak elfogadni. Szerintük Gatti soha nem lett volna öngyilkos és a feleségével nem volt jó a viszonya, sokat veszekedtek. Gatti mindössze 37 éves volt halálakor.

Korábbi cikkeink Arturo Gatti meccseiről:

Komment