2000. február 26.: Arturo Gatti brutálisan kiütötte Joey Gamache-t

Fotó: Joey Gamache – PuzzlePix Fotóügynökség

20 évvel ezelőtt ezen a napon került sor az Arturo Gatti – Joey Gamache váltósúlyú meccsre, ami egy brutális KO-val végződött. Gatti már az első menetben sem kímélte ellenfelét, kétszer számoltak rá, majd a második menet elején gyakorlatilag merevre ütötte Gamache-t. Gamache szerencsére túl élte az óriási KO-t, de komoly idegrendszeri károsodást szenvedett és a mai napig szenved a kiütés okozta következményektől. A meccs egyébként megkapta az év kiütése címet 2000-ben.


A meccs eredményéhez hozzátartozik, hogy Gatti a meccs napján jelentős súlytöbblettel lépett szorítóba Gamache-hoz képest. A mérlegelés napján még mindketten a meghatározott 141 fontos (kb. 64 kg) súlyhatáron belül mérlegeltek, a meccs reggelén azonban már nagyjából 7 kilóval volt nehezebb Gatti, mint Gamache. Gatti 63,7 kilóval mérlegelt másnap pedig már 72,5 kiló volt, tehát még a középsúly felső határát is súrolta. Sokan ennek tulajdonítják a brutális kiütést és annak következményeit.

Gamache komoly agysérülést szenvedett, kis híján meg is halt a kórházban, majd még hetekig kórházi ápolásra szorult és soha többé nem lépett szorítóba. Az idegrendszeri sérülésből adódóan a mai napig erős migrénnel és depresszióval küzd és állandóan gyógyszerezi magát, hogy enyhítse fájdalmát. Évekkel a meccs után beperelte a New York Állambeli Atlétikai Szövetséget amiért hagyták, hogy Gatti ekkora súlytöbblettel lépjen szorítóba. Gamache elmondta, hogy Gatti-ra nem haragszik ezért, hisz ő egy bunyós, aki tette a dolgát, a szövetségnek kellett volna megvédenie őket.

Komment