Tokió jegyében: Zágrábban szerepelnek legjobbjaink

Folytatódik az IJF World Judo Tour, péntektől vasárnapig Horvátország fővárosában, Zágrábban rendeznek olimpiai kvalifikációs Grand Prix-viadalt. Vajon a horvát viadal „megelőzi” a Budapest Judo Grand Prix-t?
ÉLŐ EREDMÉNYEK    JUDO TV

Tóth Krisztián (balról a második) 2014 óta háromszor nyert zágrábi GP-t!

Előzetesen kilencven ország 636(!) judósa adta le nevezését, Magyarországot kilenc férfi és hét női judós képviseli. A július közepén Budapesten megrendezett GP-n nyolcvanegy ország – valamint az IJF World Tour-sorozatban először résztvevő menekültek válogatottja – összesen 543 judóst indított, ez minden idők második legnagyobb létszáma volt Grand Prix-viadalon (a rekord is a miénk nyolcvanhat ország 578 judoka 2018-ból). Ha Horvátországban nem lesz olyan sok visszalépő, mint nálunk volt, akkor akár meg is dőlhet a magyar rekord…

A magyar csapat

FÉRFIAK
66 kg:
 Boros Bence (Kaposvári JK). 73 kg: Ungvári Miklós (Ceglédi VSE), Szabó Frigyes (UTE). 81 kg: Ungvári Attila (Ceglédi VSE), Tóth Benedek (Rákosvidéke Hajtós DSE). 90 kg: Tóth Krisztián (MTK Budapest), Tóth Apor (Miskolci VSC). 100 kg: Cirjenics Miklós (Atomerőmű SE), Ohát Zalán (Budaörsi SC)

NŐK
52 kg:
 Pupp Réka (Atomerőmű SE). 57 kg: Karakas Hedvig (BHSE). 63 kg: Özbas Szofi (Ceglédi VSE). 78 kg: Salánki Evelin (BHSE), Tóth Fanni (KSI SE). +78 kg: Szigetvári Mercédesz (Mogyi-Bajai JC), Kárpáti Emese (Szatymaz)

A versenyzőket edzőként Bartha Ákos, Bíró Tamás, Braun Ákos, Csák József, Hajtós Bertalan, Hammer Erik, Kéki Márton, Kovács Sándor, illetve a két szövetségi kapitány, Pánczél Gábor és Toncs Péter kíséri el. A zágrábi Grand Prix-n a Nemzetközi Judo Szövetség meghívására Havasiné Fridrich Annamária nemzetközi versenybírónk is szerepet kap.

A program

2019. JÚLIUS 26. PÉNTEK
Férfi 60 kg, 66 kg
Női 48 kg, 52 kg, 57 kg
10:30: selejtezők
17:00: bronzmérkőzések, döntők
TV: Sport1, 17:00 (élő)

2019. JÚLIUS 27. SZOMBAT
Férfi 73 kg, 81 kg
Női 63 kg, 70 kg
10:30: selejtezők
17:00: bronzmérkőzések, döntők
TV: Sport2, 17:00 (élő)

2019. JÚLIUS 28. VASÁRNAP
Férfi 90, 100, +100 kg
Női 78, +78 kg
10:30: selejtezők
17:00: bronzmérkőzések, döntők
TV: Sport2, 17:00 (élő)

Nagy magyar sikerek helyszíne

Zágráb valósággal a tenyerén hordozza a magyar judósokat, a horvát GP néhány éves története során már többször megszólalt a Himnusz egy-egy judokánk tiszteletére. 2014-ben Tóth Krisztián a dobogó legmagasabb fokára állhatott fel, Karakas Hedvig és Joó Abigél ezüstérmet szerzett, Csoknyai László, Cirjenics Miklós és Bor Barna az ötödik, Fogasy Gergő pedig a hetedik helyen végzett.

2015-ben Krizsán Szabolcs az első, Tóth Krisztián pedig már a második GP-aranyát szerezte Zágrábban, Csoknyai László ezüst-, Joó Abigél bronzéremnek örülhetett, Bor Barna ötödik, Cirjenics Miklós hetedik helyezést ért el.

2016-ban Joó Abigél ért fel a csúcsra, Csoknyai László pedig egy újabb ezüsttel gazdagodott, s négy pontszerző helyezésünk is született: Vér Gábor, Ohát Zalán, Gercsák Szabina és Szigetvári Mercédesz is az ötödik helyen zárta a viadalt.

2017-ben Ungvári Attila, Tóth Krisztián és Cirjenics Miklós is aranyérmet szerzett, Pupp Réka a dobogó második, Karakas Hedvig pedig a harmadik fokára állhatott fel, tavaly pedig ismét Karakas Hédi nyert bronzérmet a zágrábi tatamin.

Karakas Hedvig (balról a harmadik) tavaly is bronzérmet szerzett Zágrábban

A horvát főváros hatodszor adhat otthont ilyen rangos judotornának, de korábban is sokszor látott vendégül nemzetközi mezőnyt. Itt rendezték meg 2005-ben a junior Európa-bajnokságot, amelyen a mieink három ezüst- és egy bronzérmet szereztek (Csernoviczki Éva, Karakas Hedvig, Baczkó Bernadett és Farkas Bálint állhatott fel a dobogóra), 2008-ban az U23-as Eb-n taroltak a mieink: három arany és egy bronzéremmel az éremtáblázat első helyét szereztük meg. Akkor Bor Barna, Csernoviczki Éva és Baczkó Bernadett is kontinensbajnok lett, Mészáros Anett pedig a dobogó harmadik fokára állhatott.

Talán csak a 2017-es junior-világbajnokság lóg ki a sorból: Beringer Fatime és Monori Dániel révén „csak” két hetedik hely jutott a mieinknek…

Forrás: judoinfo.hu

Komment