Rácz Félix: „Ez egy újabb segélykiáltás Erdei Zsolt részéről!”

Rácz Félix (Kép forrása: Sport TV)

Erdei Zsolt a Magyar Ökölvívó Szakszövetség elnöke tegnap nyilatkozta, hogy szeretnének lehetőséget biztosítani a magyar profi ökölvívóknak is, hogy részt vehessenek a 2020-as Tokiói olimpia kvalifikációs versenyein.

„Nekünk az az egyetlen célunk, hogy Tokióban minél több súlycsoportban képviselhessék ökölvívók is Magyarországot, ráadásul a lehető legjobb eredménnyel, ezért úgy döntöttünk, hogy a hazai válogató versenyek kapuit kitárjuk az ország legjobb profi versenyzői előtt is.” – mondta el Erdei Zsolt az MTI-nek.

Ennek kapcsán kérdeztük a legsikeresebb magyar promótert, Rácz Félixet, hogy látja ezt a „lehetőséget”?

R. F.: Az, hogy profik is részt vehetnek az olimpián nem egy újkeletű dolog, már a 2016-os riói olimpián is volt erre lehetőség. Tehát már nagyjából négy éve lehet ezt tudni. Még 2017-ben Kovács Istvánnal javasoltuk Erdei Zsoltnak, hogy az amatőrök és a profik közösen dolgozzanak ki egy szisztémát, hogy megmérettessék magukat és a súlycsoport legjobbja képviselje a magyar színeket az olimpián! Akkor süket fülekre talált a javaslatunk. Ezért a magát ”szakmai elnöknek” mondó Erdei tegnapi nyilatkozata számomra inkább egy segélykiáltás, minthogy egy lehetőség a profik számára, félve attól, hogy ha a sportág nem lesz eredményes a következő olimpián sem, az, az ökölvívás kiesését eredményezheti a kiemelt sportágak közül. 

Erdei Zsolt és a MÖSZ egyik feltétele, hogy a profik együtt készüljenek az amatőrökkel, a szövetség irányítása alatt. Szerinted ez kivitelezhető, meg tudnák oldani a profi bunyósok ezt a hosszú kiesést, ha azzal számolunk, hogy ki is jutnak az olimpiára?

R. F.: Erdei nyilatkozata, szokásához híven, csak a lényeget nélkülözi! Például mikor lennének a hazai válogatók, hol lennének, milyen súlycsoportokban, milyen feltételek mellett, stb…? Ma augusztus 1-je van és mi már a 2020-at tervezzük. Például év első (februári) esemény helyszínének a vezetőjével aug. 6.-án találkozom… Kb. fél évre előre tudjuk a menetrendünket. Erdei nyilatkozata tükrében, azt látom, hogy ő(k) sajnos nem…

Emellett három dolgot nehéz elképzelnem. Az első, hogy nulla forintért, bármelyik hívatásos ökölvívó félreteszi a profi karrierjét, bevételi forrásait az esetleges dicsőségért… Legalábbis addig biztos nem fogják, amíg ebből nem lehet számlákat kiegyenlíteni! A második és ezzel nem bántva a jelenlegi amatőr mezőnyt, de kik azok, aki győzelmi eséllyel lépnének szorítóba egy Bacskai Balázs, Kis Máté vagy Szellő Imre ellen egy hazai válogató versenyen? Elmondom, senki! Akkor nekik miért kell(ene) ”válogató”? A harmadik és talán az egyik legfontosabb, hogy a fentebb említett srácok Tatán készüljenek, külön a saját edzőjüktől… Kíváncsi lennék, hogy a hivatásosként például 14-0-ás mérleggel rendelkező Erdei Zsoltnak, ha felajánlják az általa tegnap javasolt feltételeket, részt vett volna-e az olimpián és az azt megelőző kvalifikáció versenyeken? Szerintem nem.

Alapvetően jó ötletnek tartod, hogy a profik is indulhatnak az olimpián, de itthon ezt már késő megszervezni?

R: F.: Azt, hogy az olimpián indulhatnak profik, az szerintem jó dolog. Viszont Erdei Zsolt sajnos ismét nemhogy nem ismerte fel azt, amit mi már rég mondtunk neki, de nem is hallgatott ránk. Mint ahogy akkor sem, amikor kifejezett kérésünk ellenére a mára bukott AIBA ex elnökére Gafurra szavazott, de még sorolhatnám… Ahhoz, hogy a magyar ökölvívás sikeresen képviseltetve legyen az olimpián, szüksége van a profikra és erre most jött rá! Ha ezt mondjuk 2017 decemberében, amikor ezt felvetettem vagy 2018-ban, elfogadja és elkezdjük az egyeztetéseket, 100%-os esélyt látok az általam képviselt profik indulására, így most csak ennek a felét vagy kevesebbet! De persze vannak még rajtam kívül is promóterek itthon és lehet, hogy ők másképp látják vagy állnak majd Erdeihez.

Most úgy gondolod, hogy nem fogja egyetlen magyar profi sem vállalni ezt?

R. F.:. Amennyiben a MÖSZ ezt komolyan gondolja, a „szakmai elnöknek” a „szakmai stábbal” közösen le kellene ülnie mielőbb és összeállítania egy ésszerű javaslatot a MÖSZ Hivatásos Tagozat számára. Viszont megismerve a tempójukat, sajnos kevés esélyt látok arra, hogy a közeljövőben egy szakmailag megalapozott anyagot eljuttatnak hozzánk… De örök optimista lévén, abban bízom, hátha egyszer a MÖSZ és annak elnöke felgyorsul és eléri Erdei egykori balegyenesének a sebességét! 🙂

Komment