Rácz Félix: „Erdei elégtelen!”

Rácz Félix
Fotó: Rácz Félix – BOX TV

Kovács István (MÖSZ Hivatásos tagozatának tiszteletbeli elnöke) és Erdei Zsolt (MÖSZ elnöke) után Rácz Félix véleményét is megkérdeztük a MÖSZ amatőr és hivatásos tagozatának viszonyáról, a hazai ökölvívás jelenlegi helyzetéről. Rácz Félix, mint az ország piacvezető ökölvívással foglalkozó promóciós irodájának vezetője és a MÖSZ HT elnökségi tagja széleskörű rálátással rendelkezik a hazai ökölvívásra.

Annak kapcsán, hogy Kovács István lett a MÖSZ HT tiszteletbeli elnöke megkérdeztük őt és Erdei Zsoltot, a MÖSZ elnökét is, hogy látják az amatőr és a hivatásos tagozat közötti viszonyt. Kovács István szerint évek óta nem foglalkozik a MÖSZ a Hivatásos tagozat kéréseivel. Ön, hogy látja ezt?

R. F.: Kezdjük akkor a legelején. A hivatásos tagozat képviseletében először ketten, Tóth Zsuzsával, még 2017. október 24-én a MÖSZ-ben találkoztunk Erdei Zsolttal, Nagy Anett főtitkár asszonnyal, a MÖSZ egyik jogi képviselőjével és Dobrádi Zsolttal. Ezt a találkozót, még hat (azaz 6) másik követte, különböző helyszíneken, összeállításban. Ezeken a találkozókon csatlakozott hozzánk Kovács István és a hivatásos tagozat jogi képviselője dr. Bencze Ákos is. Ha valaki a MÖSZ részéről ezek után azt állítja, hogy nem értette meg a kéréseinket, miután ezeket többször úgy szóban, mint írásban is megfogalmaztuk, számomra az vagy gyengeelméjű, vagy szimplán nem szeretné teljesíteni!

Erdei Zsolt azt mondta, hogy meg fogják vitatni a MÖSZ Közgyűlésében és Elnökségében a Hivatásos Tagozat kérdéseit. Ön vár ettől változást, megoldást?

R. F.: Erdei Zsolt már sokszor mondott sok mindent. Az ő feladatmegoldó képességét a MÖSZ-el kapcsolatos témákban, Woody Allen egyik idézetével tudnám a legjobban összehasonlítani: ”Bármely egyszerű probléma megoldhatatlanná fejleszthető, ha eleget töprengünk rajta!” Hát ő több mint eleget töpreng a problémákon!

Erdei Zsolt többször is elmondta, hogy sajnos túl sok a személyes sértettség és nagyrészt ez okozza a két tagozat közötti feszültséget. Túl lehet, túl kell ezen lépni a szakmai sikeresség és együttműködés érdekében?

R. F.: Azt hiszem, kevés ember nem sértődne meg egy olyan valakire, aki minden találkozás alkalmával ígér valamit, bólogat, látszólag támogatja a felvetéseket, majd semmit sem teljesít és minden marad a régiben.  Ha esetleg Erdei Zsolt magára ismerne, az nem a véletlen műve!  Az egyesekben felszínre törő sértettséget, valószínűleg valami és valaki kiváltotta! Amikor Erdei a ”személyes sértettségekről” ejt szót, szerintem kicsit nézzen magába és gondolkodjon el.

Erdei Zsolt azt is említette, hogy szerinte a „a profi tagozat a szakmáját egy kicsit túlértékeli”. Ön, hogy látja ezt? A profikat hasonló jogok illetik, kellene, hogy illessék, mint az amatőr tagozatot? Egyenrangúnak kellene lennie a két tagozatnak?

R. F.: Kezdem a végén és idézném az EMMI-t: ”A két tagozat számára egyforma jogokat kell biztosítani és eltörölni az alá, fölé rendeltséget.” Mert ebben az esetben a Magyar Ökölvívó Szakszövetségről beszélünk! Nem a Magyar Amatőr Szövetség vagy a Magyar Hivatásos Szövetségről, mert ilyenek NEM léteznek!  Remélem ez az apró tény nem kerülte el Erdei Zsolt figyelmét!    

Nem furcsa? Hogy például a Felix Promotion, mint Magyarországon piacvezető vállalkozása ebben a szegmensben, három, a világ TOP 15-ben rangsorolt ökölvívóval, teltházas, TV által is közvetített eseményeket szervez és 0, azaz nulla szavazattal rendelkezik!? Gondolom neki nem.

Nem kérünk több szavazati jogot, de annyi legalább legyen, mint bármelyik amatőr ökölvívó szakosztálynak! Hogy, ”a profi tagozat a szakmáját egy kicsit túlértékeli”, erre visszavághatnék azzal, hogy mi van akkor, ha Erdei pedig a profi karrierjét értékeli túl? Mert mint menedzser nyugodtan mondhatom azt, hogy ha mások is ilyen ellenfeleket kaptak volna, mint ő és annál az istállónál lettek volna leigazolva, talán a mai napig veretlen világbajnokok lennének. Úgyhogy ezt a ki, mit értékel túl kérdést, javaslom Erdeinek, hogy engedje el és összpontosítson inkább a tényekre!

Hogy értékelné Erdei Zsolt eddigi tevékenységét elnökként?

R. F.: Lássuk csak 2 év alatt mit ért el? Kezdeném azzal, hogy sikerült két deficites évet zárnia elnökként. Szerveztek egy olyan Ifi VB-t, amiről mai napig nem tudjuk, hány százmillió mínusszal zárt. A tavaly őszi AIBA kongresszuson, arra a Gafur Rakhimovra szavazott (annak ellenére, hogy többen kértük tőle írásban is, hogy ne tegye), aki miatt kérdésessé vált az ökölvívás szereplése a 2020-as Játékokon. Erdei számára, a neki bizalmat szavazók és a szakmában tevékenykedők véleménye nem fontos, nem képviselendő, ”mert ő majd tudja”!

De menjünk tovább. Elnöksége alatt azt is elérte, hogy annyira lenullázták a MÖSZ kasszát, hogy pl. tavaly a női vb-re, ami egyben olimpiai kvalifikáció verseny is volt, csak úgy tudtak kimenni hölgyversenyzőink, hogy az egyesület vezetője összeszedte rá a pénzt. Nem menjünk el amellett sem, hogy a magyar válogatott a történelem során először, forrás hiányra hivatkozva nem tudott részt az EU-s bajnokságon.  Erdei, nyilatkozataiban kiemeli a női ökölvívás fontosságát, e közben pedig meneszti a női válogatott kapitányát. A sport egyenjogúság jegyében mindenki a nemek közötti egyensúlyra törekszik, a MÖSZ elnökségében pedig nincs egy hölgy sem. Hát, ha iskolában lennénk, azt mondanám: Erdei, elégtelen!

Mit gondol, mit kellene tennie Erdei Zsoltnak, hogy mindezt rendbe hozza?

R. F.: Messzebbről indulnék a válaszadással. Két éve, amikor megkeresett és kikérte a véleményemet arról, hogy felkérték a MÖSZ elnöki posztjára, azt mondtam neki, hogy senki nem születik elnöknek vagy vezérigazgatónak! Ezt mindenki megtanulja. Neki is ezt javasoltam és javaslom. Folyamatosan kellene képeznie magát. Sajnos ő utóbbi időben csak a hangját képezte, hogy részt vehessen a ”Nagy Duett”-ben, a ”Jó ebédhez szól a nóta” és ehhez hasonló műsorokban. Az ilyen szereplésektől szerintem még senki nem lett jobb elnök! Sajnos a legutóbbi közgyűlésünkön az is kiderült, hogy ő összetéveszti, az elolvastam az alapszabályt, az ismerem az alapszabályt fogalmával! Így ”röpke” 24 hónap után… DE már azzal, hogy a hivatásos tagozat közgyűlésén burkoltan megfogalmazta, hogy nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket, úgy gondolom megtette az első lépést. Kérdés, hogy mivel hozza majd rendbe? Azzal, hogy megfogadja végre a tanácsainkat és továbblép vagy kilép?

Ön, hogy látja történt változás a MÖSZ-nél a botrány kirobbanása óta? Az amatőr tagozat problémáinak van kihatása a profi tagozatéra? Lennének esetleg javaslataik?

R. F.: Igazából a MÖSZ-ben Erdei már a botrány kirobbanása idején is egy fogatlan oroszlán volt, akit nem a zseniális megoldásai miatt, hanem a sportban elért eredményei miatt kedvelnek/kedveltek.  Azóta annyi változás történt, hogy mára sajnos már a karmai is tövig koptak!  Az amatőr tagozat problémái hosszútávon a mi problémáink is, és ezért ajánlottuk fel a segítségünket Kovács Istvánnal, Tóth Zsuzsával, Dr. Bencze Ákossal és a tagozat többi tagjával együtt! Fogjunk össze, ötleteljünk! 

Mi lehetne a sikeres együttműködés kulcsa?

R. F.: A kérdésben elhangzott a megoldás is. Az együttműködés!

Ha össze kellene hasonlítani az amatőrök és a profik eredményességét, már, ha egyáltalán ezt össze lehet hasonlítani, hogy látja az elmúlt éveket? Melyik oldal tudott jobban fejlődni?

R. F.: Egyértelmű, hogy a hivatásosok most egy remek hullámot lovagolnak meg és ez minden téren megmutatkozik. Eredmények, TV közvetítések, közönségszám, stb, de ez egy egymásra épülő folyamat. Lehet, hogy most nincsenek kiemelkedő eredményekkel rendelkező amatőrjeink, de a szakosztályok dolgoznak rajta és igen, most vannak jó hivatásosaink, amikor pedig ők majd kicsit ”lecsengnek” lehet, hogy lesznek újból kiváló amatőrjeink, hisz addig beérhet a műhely munka. Ez egy körforgás. Kiváló hatással van egyik a másikra! Koko, Erdei, Nagy és a többiek hatására kezdtek el azok boxolni, akik most amatőrben vagy profi pályafutásuk elején tartanak és bontogatják a szárnyaikat. Ez picit olyan, mint az autómotor sport. Bár a legtöbben gyerekként gokartban kezdik az alapok elsajátítását, mindenki Forma 1-es versenyző szeretne lenni. Dolgozzunk együtt a magyar ökölvívás sikeréért. Mi ”csak” ezt szeretnénk!

A vele szemben megfogalmazott kritika miatt úgy érzi Erdei Zsolt haragudhat önre vagy a tagozatra?

R. F.: Hát, ha esetleg valamelyikre haragszik, ezt a terhet cipelje ő! Én megtanultam, hogy azért senkinek, senkitől nem kell elnézést kérnie, mert őszinte. Ezt értem akkor is, ha mindez velem szemben történik meg. Én erre az egészre szakmai kihívásként tekintek, egy fontos megoldandó feladatra!

Mit szeretne elérni? Mi a célja?

R. F.: Egy olyan magyar ökölvívó társadalomról álmodom, aki nem fél őszintének lenni, meg meri fogalmazni az esetleges aggályait, nyitott az együttműködésre és feltétel nélkül tud örülni a magyar ökölvívás sikereinek! Nem vagyunk fáradékonyak és ez mondom azok nevében, akik a magyar ökölvívás jobbá tételéért dolgozunk. Higgyék el, el fogjuk érni, hogy ez megtörténjen!

Komment