Povetkin lehet Usyk első nehézsúlyú ellenfele

Fotó: Oleksandr Usyk – PuzzlePix Fotóügynökség

A cirkálósúlyú vitathatatlan bajnok Oleksandr Usyk (16-0; 12 KO) azután, hogy a tavalyi évben mindent megnyert súlycsoportjában azt tervezi, hogy nehézsúlyban folytatja tovább. Ezt már régóta lehet tudni, és egyre több részlet kerül napvilágra, hogy ki ellen lehet az első meccse és mikor a királykategóriában. Usyk hosszú távú célja, hogy megküzdjön Anthony Joshua-val és nehézsúlyban is egyesítse a négy nagy szervezet világbajnoki címeit. De erre még várni kell, mert annak ellenére, hogy súlycsoport váltásával ő lesz a WBO-nál Anthony Joshua kötelező kihívója biztos, hogy nem ő lesz az első nehézsúlyú ellenfele.

A legfrissebb hírek szerint Eddie Hearn, Usyk társpromótere azt tervezi, hogy május 18-án az USA-ban, Chicago-ban debütálhat Usyk nehézsúlyban. Az ellenfél pedig Hearn tervei szerint az orosz Alexander Povetkin (34-2; 24 KO) lehet. Povetkin legutóbb az IBO/IBF/WBO/WBA Super nehézsúlyú világbajnok Anthony Joshua ellen bunyózott és szenvedett TKO-s vereséget a 7. menetben.

Amennyiben tényleg Povetkin lesz Usyk ellenfele nem lesz könnyű dolga az ukránnak, kemény teszt lesz számára. Mert bár Povetkin már 40 éves lesz az idén, de rutinos, kemény ellenfél. Ráadásul nagyon jó mérleggel rendelkezik, mindössze két veresége volt és mindkettő az épp regnáló világbajnok ellen. Még 2013-ban kapott ki pontozással Wladimir Klitschko-tól és ugye tavaly szeptemberben TKO-val Joshua-tól. Povetkin ugyan a kisebb termetű nehézsúlyúak közé tartozik, de ütőereje és rutinja nehéz helyzetbe hozhatja Usyk-ot, láthattuk, hogy Joshua-t is meg tudta lepni. Povetkin számára már nem újdonság magasabb és hosszabb kezű ellenfelek ellen bunyózni és az ütéseket is jól bírja. Klitschko ellen négyszer is padlózott Povetkin mégis végig bírta a 12 menetet.

Érdekes lesz látni, hogy Usyk mire képes Povetkin ellen, hosszútávú következtetéseket ugyan nem lehet majd levonni, hogy a meccs eredménye alapján mire menne Joshua ellen. De azt már tudjuk, hogy Joshua-nak hét menet kellett, hogy kiüsse az oroszt, meglátjuk Usyk-nak sikerül-e legyőznie és, hogy Povetkint. A meccs valószínűleg az USA-ban nem fog túl nagy érdeklődést hozni, de Európában, főleg Ukrajnában és Oroszországban minden bizonnyal népszerű lesz.  

Komment