Usyk Povetkin vagy Ortiz ellen debütálhat nehézsúlyban?

Fotó: Oleksandr Usyk – PuzzlePix Fotóügynökség

Az ukrán cirkálósúlyú bajnok (IBF/WBO/WBC/WBA Super) Oleksandr Usyk (16-0; 12 KO) promótere szerint az orosz Alexander Povetkin (34-2; 24 KO) vagy a kubai Luis Ortiz (30-1; 26 KO) lehet az első ellenfél a királykategóriában. Azt már hónapok óta lehet tudni, hogy Usyk miután cirkálósúlyban mindent megnyert, tovább szeretne lépni nehézsúlyba és távlati célként egy Anthony Joshua elleni meccset tűzött ki célul. Előtte azonban kell még pár nehézsúlyú csata, hogy eljuthasson az IBO/IBF/WBO/WBA (Super) nehézsúlyú világbajnok Joshua-hoz. Kérdés, hogy ki ellen kezdené meg nehézsúlyú karrierjét? Kezdésként mindenképp egy „kisebb” méretű nehézsúlyú bunyóst kellene választani, hogy ne ugorjon rögtön a mélyvízbe. Magasság szempontjából Povetkin még alacsonyabb is, mint Usyk, Ortiz pedig nem sokkal magasabb az ukránnál. Súlyra azért Ortiz már jóval nagyobb.

Usyk úgy tervezi, hogy 2-3 meccs után jöhetne Joshua. Addig viszont muszáj nagyobb nevek ellen bunyóznia, nem választhat a nehézsúly alsó kategóriájából, ha a közeljövőben már világbajnoki címért akar küzdeni. Az biztos, hogy Dillian Whyte, Joseph Parker és Jarrell Miller nem fog bunyózni Usyk ellen, ők közölték, hogy nem áll szándékukban az ukránnal bunyózni. Ugyanígy kihúzhatjuk a listáról egyelőre Deonay Wilder-t, Anthony Joshua-t és valószínűleg Tyson Fury-t is. Így azért már szűkül a kör, hogy ki állna ki vele és kivel lenne érdemes kiállni. A Boxrec számítógépes adatbázis Top 10-es listáján rajtuk kívül még ott szerepel a már említett Luis Ortiz és Alexander Povetkin. Valamint a bolgár Kubrat Pulev és az amerikai Dominic Breazeale.

Povetkin jó döntés lehetne első választásnak, mérete alapján ugye a kisebb termetű nehézsúlyúakhoz tartozik, és azért már a karrierje vége felé jár, sok meccs nincs neki hátra és egy ukrán-orosz csata biztos népszerű lenne, mondjuk leginkább Kelet-Európában. Nem a legkönnyebb, de nem is a legnehezebb ellenfél lenne Usyk-nak. Usyk promótere még a kubai „King Kongot”, Ortiz-t említette. Ő azért már kicsit nagyobb falat lenne méretéből adódóan, ráadásul ő is balkezes, mint Usyk, így ez az előny elveszne Usyk-nak. Ütőerőből nincs hiány a kubainál, viszont jóval lassabb, mint Usyk.

A WBC-nél kötelező kihívói pozícióban lévő és már elég régóta Wilder-re váró Dominic Breazeale (20-1; 18 KO) már nagyobb termetű Usyk-nál, szóval őt egyelőre nem sorolnánk az elsődleges célpontok közé. Viszont az IBF-nél kötelező kihívói pozícióban lévő Kubrat Pulev (26-1; 13 KO) még jó lehet Usyk debütálásához. Ugyan Pulev is nagyobb Usyk-nál, nagyjából Ortiz méretű, de ha őt legyőzné Usyk, akkor jó pozícióban kezdené nehézsúlyú karrierjét.

Usyk és promótere Alexander Krassyuk jövő héten találkoznak Eddie Hearn-nel, aki most már társpromóterként egyengeti Usyk karrierjét. Vélhetően az elkövetkező hetekben kitalálják, hogy ki lehet Usyk első nehézsúlyú ellenfele. Azt is figyelembe kell venni, hogy melyik párosítás hozhat elég nézettséget és pénzt. Ahhoz, hogy Angliában és az USA-ban is eladható legyen az ukrán jobb lenne angol vagy amerikai ellenfelet választani neki. Viszont Povetkin-t már elég jól ismerik a szigetországban, miután legutóbb Joshua-val bunyózott. Egy Usyk – Povetkin meccs érdekelhetné az angol közönséget, mondjuk azért nem főmeccsként. Egy stadiont nem valószínű, hogy meg tudnának tölteni velük, de az április Joshua gálán (már, ha lesz ilyen) ültetőmeccsnek jó lehet.

Komment