Ökölvívó olimpiai selejtező – Fodor nyert, Tallósi, Hámori, Szűcs Szabina és Oláh Eszter búcsúzott

Fodor Milán (Kép forrása: MÖSZ facebook oldal)

Budapest/London, 2020. március 15., vasárnap (MTI) – A 63 kilogrammban szereplő Fodor Milán a 16 közé jutott a Londonban zajló európai olimpiai kvalifikációs ökölvívótornán, így egy győzelemre került a kvótától. Tallósi Péter (81 kg), Szűcs Szabina (57 kg), Oláh Eszter (69 kg) és a nehézsúlyú Hámori Ádám kikapott és kiesett a Londonban zajló európai olimpiai kvalifikációs ökölvívótorna vasárnapi versenynapján.

A magyar szövetség (MÖSZ) honlapja szerint Fodor az észt Semjon Kamaninnal csapott össze, akinek nincs kiugró nemzetközi eredménye. A meccsen egyértelműen a Vasas váltósúlyú bokszolója irányított, már az első menettől kézben tartotta az összecsapást, a másodikban pedig egyértelműen riválisa fölé nőtt. Kamanint a harmadik három percben négyszer is ápolták, de a meccs végigment, és egyhangú pontozással Fodor győzött.

“Az első harminc másodpercben feltérképeztem, utána felpörgettem a ritmust, és úgy érzem, már az első menet is remek volt, amely korábban nem mindig sikerült” – nyilatkozta a meccs után a MÖSZ honlapjának Fodor. “Erősebbnek vártam az észtet, és nagyon örülök az első sikernek, mert menetenként egyre jobb voltam.”

Fodor Milán a nyolc közé jutásért és a tokiói kvótáért kedden a magyar idő szerint 19 órakor kezdődő esti programban lép kötelek közé.

A félnehézsúlyú Tallósi Péter a svéd Liridon Nuhával meccselt a nyolcaddöntőért, a találkozó nagy részében ellenfele akarata érvényesült. Az FTC sportolójára az első menetben számoltak, a másodikban viszont jól öklözött, összességében a három menet alapján megérdemelt sikert aratott riválisa.

Szűcs Szabinának kevés idő jutott a versenyen, miután nem tudott mit kezdeni a román Claudia Nechita bokszával. Ellenfele már az első menetben is uralta a ringet, majd a másodikban számoltatott a vecsési versenyzőre, a harmadik szakaszban pedig a mérkőzésvezető beszüntette a küzdelmet.

A magyar szövetség (MÖSZ) honlapja szerint az egri Oláh Eszter egyhangú pontozással kapott ki az ukrán Anna Liszenkótól.

“Sajnos a saját súlyom, a 64 kiló nem olimpiai kategória, így kénytelen voltam váltani. A 60 kiló túl kevés, a 69 pedig túl sok nekem” – mondta Oláh Eszter a mérkőzést követően.

A viadal honlapjának közvetítése alapján a kőszegiek 91 kilogrammos öklözője, Hámori Ádám nem kezdte jól az örmény Narek Manaszjan elleni meccsét. Kétszeres U22-es Európa-bajnoki bronzérmes riválisa rendre jól állította meg balegyeneseivel a támadni igyekvő magyart. A második menetben szintén Manaszjan volt a jobb, Hámori hiába küzdött, az örmény remek ütemben indított és sokszor talált is. A harmadik szakaszban Hámori nagy lendülettel ment előre, és fáradni látszó ellenfele sokszor szabálytalanságokkal törte meg a dinamizmusát. A magyar nehézsúlyú az utolsó gongszóig küzdött, hajtotta riválisát, de hiába bizonyult jobbnak az utolsó három percben, az első két periódus miatt Manaszjan egyhangú pontozással győzött.

A 11 napos tornán a férfiaknál az alsó három súlycsoportban (52, 57, 63 kg) nyolc kvótát osztanak, a középső háromban (69, 75, 81 kg) hatot, míg a két felsőben (91 kg, +91 kg) négyet. A nőknél 51, 57 és 60 kilóban hat hely kel el, 69 kilogrammban öt, 75-ben pedig négy.

A nemzetközi szövetség kizárása miatt a tokiói boksztornát a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szervezi meg, ahogy a kvalifikációs viadalokat is. A londoni az első kvótaszerző verseny az európai sportolók számára.

Forrás: MTI

Komment