Négy magyar versenyző a 8. Egyetemi Ökölvívó Világbajnokságon

Nagy Kornélia Kitti, Nagy Lajos, Kovács Richárd

Az elmúlt másfél hét a Budapesten zajló Ifjúsági Ökölvívó Világbajnokságról szól, de azért ne felejtsük el, hogy jövő héten az idősebb korosztály is egy fontos megmérettetésen vesz részt. Szeptember első hétvégéjén veszi kezdetét a 8. Egyetemi Ökölvívó Világbajnokság Elista-ban, Oroszországban. A piros-fehér-zöld színeket négy kiváló ökölvívó képviseli majd szeptember 2-7. között. Szatmári Petrát (75 kg), Nagy Kornélia Kittit (60 kg), Kovács Richárdot (64 kg) és Hámori Ádámot (91 kg) Ancsin Katalin és Nagy Lajos az NYVSC Big Boxing vezetőedzője segíti majd a tornán.

Nagy Lajos a BOX TV-nek elmondta, hogy ez a verseny évről évre rangosabb lesz, mi sem mutatja jobban, hogy egyre több a résztvevő, idén például 27 ország 251 versenyzője vesz részt a tornán. Ráadásul leginkább a Szovjetunió volt tagállamaiból jönnek erre a versenyre, és ugye köztudott, hogy ezek az országok igen erősek ökölvívásban. Egy biztos, hogy a magyar fiataloknak nem lesz könnyű dolga, de biztosak lehetünk, hogy minden tőlük telhetőt megtesznek majd a győzelemért.

Szatmári Petra (75 kg) amellett, hogy a Madárfészek Akadémia ökölvívója a Testnevelési Egyetemen tanul edzői szakon.  2011 óta foglalkozik az ökölvívással. Azóta számos hazai és nemzetközi sikereken van túl, többek között Magyar bajnok, Ifjúsági világbajnok és az Elit EB-n ezüstérmes volt. Az oroszországi Egyetemi VB kapcsán elmondta, hogy igyekszik a legjobb teljesítményt nyújtani és szeretne minél fényesebb éremmel hazatérni, ami egy lépcsőfok számára a novemberi felnőtt Világbajnoksághoz.

Petrán kívül az NYVSC Big Boxing egyik ökölvívója, Nagy Kornélia Kitti (60 kg) képviseli még hazánkat az EVB-n a hölgyek oldaláról. Kitti jelenleg a Debreceni Egyetem negyedéves gyógytornász szakos hallgatója. 2010 óta foglalkozik komolyabban az ökölvívással. Az elmúlt nyolc évben magyar bajnokságokon hatszor volt első helyezett, illetve egy-egy alkalommal második és harmadik. Néhány a nemzetközi eredményei közül: junior VB. 3. helyezett, ifjúsági EB-n szintén 3. helyezett, felnőtt EB-n pedig 5. helyezett volt. Kitti így nyilatkozott az EVB kapcsán: „Az Egyetemi Világbajnokságon az előzetes nevezések alapján nagy létszámra és erős mezőnyre számítok. A versenyen célom, hogy meccset/meccseket nyerjek. A legtöbbet kihozzam magamból és így a legjobb formámat nyújthassam, az pedig, hogy ez mire elég majd a versenyen kiderül.”

 A férfi vonalat Kovács Richárd és Hámori Ádám képviseli majd Oroszországban. Hámori Ádám (91 kg) a kőszegi Fitt-Box Ökölvívó Egyesület bunyósa, ahol Varsányi Áron és Gombai János irányításával készül a mérkőzéseire. Ádám 2009 óta bokszol, azóta már többszörös utánpótlás és felnőtt Magyar bajnok. Nemzetközi eredményei közül a junior Európa-bajnoki címére, az ifi EB ezüstérmére a legbüszkébb, illetve tavaly a felnőtt EB-n az ötödik helyen végzett. Ádám már 2014-ben is részt vett az EVB-n akkor az ötödik helyen zárta a tornát. A mostani EVB kapcsán elmondta, hogy egy hosszú felkészülésen van túl és mindenképp éremmel szeretne hazatérni, lehetőleg minél fényesebbel.

Kovács Richárd (64 kg) szintén az NYVSC Big Boxing ökölvívója, így Kittivel ők ketten képviselik majd a nyíregyházi egyesületet. Ricsi a sikeres bokszkarrierje mellett szintén egyetemista, a Nyíregyházi Egyetemen tanul testnevelés- és történelem szakon. Ricsi többek között többszörös Magyar bajnok, a legutóbbi felnőtt Európa-bajnokságon pedig ötödik helyezést ért el és ezzel kiharcolta a részvételt a felnőtt világbajnokságra. Természetesen Ricsi is igyekszik majd minél jobb teljesítményt nyújtani az EVB-n, reméljük, hogy sikerül éremmel haza érkeznie.

A videón Kitti és Ricsi készül az oroszországi megmérettetésre:

Komment