Mike Tyson úgy érzi, hogy hiányoznak a nagy egyéniségek a mai ökölvívásból

Fotó: Mike Tyson – Europress Fotóügynökség

Az egykori nehézsúlyú bunyós Mike Tyson a héten Mumbaiban tartózkodott egy vegyes harcművészeti verseny kapcsán és ott nyilatkozott az újságíróknak. A korábbi vitathatatlan bajnok úgy érzi, hogy manapság nincsenek olyan nagy egyéniségek a bokszolók között, mint az ő idejében és ez az ökölvívás hanyatlásához fog vezetni.  Szerinte ezért is csökkent az ökölvívás népszerűsége a 80-as évek után, mert az azt követő generációk már nem tudják azt az érdeklődést hozni, mint előtte.

„A jelenlegi bunyósok többsége igazán egyszerű srác. Kedves srácok és jó emberek. Én mindig bajban voltam, mindig az újságok címlapján szerepeltem. Ők igazi úriemberek. Én nagyon vad voltam és fiatal koromban minden balhéba benne voltam.”

A mai ökölvívók már kevésbé hírhedtek és ezzel kevésbé híresek is. Az ökölvívás komoly vetélytársra talált a vegyes harcművészetekben, különösen a UFC, ami egyre népszerűbb, lassan túl nő az ökölvíváson is. Tyson azt is elmondta, hogy ő például nagyon szereti a UFC-t és neki nagyon tetszett a tavalyi, a több súlycsoportban világbajnoki címig jutó ökölvívó Floyd Mayweather Jr. és a ketrecharcos Conor McGregor közötti összecsapás. Igazán szórakoztató volt számára.

Talán egy intő jel lehet az ökölvívás népszerűségének csökkenésére az is, hogy az HBO 45 év után kivonult az ökölvívásból. Bár ezt lehet a megjelenő konkurenciával is összekapcsolni, hisz az ESPN, és a Showtime mellett a DAZN is bekapcsolódott a közvetítésekbe az Egyesült Államokban.

Jó jel lehet viszont, hogy az Egyesült Királyságban újra fénykorát éli az ökölvívás, egy-egy nagyobb gálát 80 – 90 000 ember néz meg a helyszínen és emellett a televízióban is rengetegen kíváncsiak rá.

Kérdés, hogy mi kell a népszerűség növeléséhez? Elég a ringben nyújtott teljesítmény egy-egy ökölvívótól vagy Tyson-nak van igaza és kell mellé a ringen kívüli „szereplés” is.

Komment