Khan pontozással nyert, de ő is és Vargas is volt a padlón

Fotó: Amir Khan – Samuel Vargas – PuzzlePix Fotóügynökség

Izgalmasan alakult a tegnap esti Amir Khan (33-4, 20 KO) – Samuel Vargas (29-4-2; 14 KO) mérkőzés Birmingham-ben. Ahogy arra számítani lehetett Vargas már egy keményebb ellenfél volt, mint Khan előző ellenfele Phil Lo Greco. Vargas megígérte, hogy nem lesz könnyű dolga a pakisztáni származású angol bunyósnak és így is lett, sikerült párszor jól eltalálnia Khan „porcelán állát”.

Khan-tól a már megszokott agresszív kezdést láttuk, gyors kombinációkkal, erre számítani is lehetett. A második menet elején egy gyors kombinációtól Vargas földre is került és számolni kellett rá, ekkor azt gondolhattuk, hogy ez a meccs is hasonlóan rövid lesz, mint a Phil Lo Greco elleni, de Vargas-t keményebb fából faragták és sikerült felállnia a rászámolásból és összeszednie magát olyannyira, hogy a második menet végén már Khan-ra kellett számolni. Vargas jól mérte fel Khan gyengepontját, egyrészt a sokat emlegetett gyenge állát, illetve, hogy védekezése nem tökéletes és sokszor lent hagyja a kezét az angol. Ennek következtében egy szinte a semmiből érkező jobb horoggal a menet végén padlóra küldte Khan-t. Khan szerencséjére ez már a menet végén volt, így volt ideje kitisztulnia. A harmadik menet is hasonlóan izgalmasan zajlott, Vargas-ra ismét számolni kellett, bár a kolumbiai szerint tarkóütés volt, de a bíró nem értett vele egyet. A mérkőzés nagy részében Khan dominált, hihetetlen kézgyorsaságával, jó lábmunkájával és ritmusváltásaival, de egyáltalán nem volt könnyű dolga Vargas ellen. Vargas nagyon jól bírta az ütéseket, annak ellenére, hogy Khan nagyon sok balegyenese betalált és szinte az egész mérkőzésen vérzett a kolumbiai orra, nem adta fel és végig küzdötte a 12 menetet. Olyannyira, hogy a 10. menet végén is sikerült egyszer megfognia Khan-t, akit gyakorlatilag csak a gong szó mentett meg, ismét egy jól irányzott jobbostól tántorodott meg Khan és igencsak meginogtak a lábai. Az utolsó két-három menetben igyekezett Vargas belehúzni és menteni a menthetőt, de Khan a 10. menet után már taktikusan annyira ment előre, hogy bebiztosítsa győzelmét, de fölösleges kockázatot nem vállalt, ugyanakkor egy-két szép kombinációt sikerült még elhelyeznie a kolumbiai testén, de főleg a fején. Végül egyhangú pontozással (119-109, 118-110, 119-108) Khan nyert egy igazán közönségszórakoztató, izgalmas mérkőzésen. Összességében tényleg több találata volt az angolnak, inkább ő volt, aki irányította a mérkőzést, de Vargas teljesítményére sem lehet panasz.

Khan számára ez a meccs már sokkal inkább egy „ringrozsdát” lerázó meccs volt, mint az előző, talán nehezebb is, mint amire számított. Az biztos, hogy Khan kondíciójával, gyorsaságával semmi gond nincs, a védekezése már inkább okozhat neki gondot a későbbiekben. Ahogy a szakkommentátor Erdélyi Kálmán fogalmazott a közvetítés során, ez a teljesítmény Pacquiao vagy Brook ellen már lehet, hogy kevés lesz, ők keményebben meg fogják torolni Khan védekezési hibáit.

Be tettünk egy videót a mérkőzésről, de a Sport2 minden bizonnyal ismételni fogja a gálát, érdemes visszanézni.

Komment