Joshua pontozással, Povetkin látványos KO-val győzött Cardiffban

Március 31-én teltházas gálán csapott össze Cardiffban a két nehézsúlyú világbajnok Anthony Joshua (WBA, IBF, IBO) és Joseph Parker (WBO). Mindkét bunyós veretlen mérleggel indult a mérkőzésnek, ahol Joshua megszerezte első pontozásos győzelmét, Parker pedig első profi vereségét. A kevésbé látványos, bár annál inkább taktikus mérkőzésen a várakozásokkal ellentétben Joshua-nak nem sikerült kiütnie az új-zélandi ökölvívót, de végül az egyhangú pontozással (118-110; 119-109; 118-110) övé lett a győzelem. Az első menetek tapogatózással teltek, igyekeztek felmérni egymást az ellenfelek. Parker gyorsnak bizonyult, de nem sikerült meghatározó tiszta ütéseket bevinnie. Joshua végig balegyeneseivel próbálta irányítani a mérkőzést, de látványos fölényt nem tudott kialakítani. Parker ugyan nagyon jól védekezett, de támadásai nem tudtak igazán sikeresek lenni. A mérkőzés olasz bírójának túlzott szereplési vágya mutatkozott, a szükségesnél többször lépett közbe, ezzel sokszor indokolatlanul törte meg a meccs lendületét és nem engedte, hogy igazi belharc alakuljon ki. Joshua immár négy világbajnoki címet birtokol és egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy súlycsoportja vitathatatlan bajnoka legyen. Joshua a végén azt nyilatkozta, hogy neki mindegy, hogy Wilder vagy Fury a következő, jöhet bármelyikük. Parker elismerte, hogy Joshua jobb volt, de nem csügged és kijelentette, hogy hallani fogunk még róla.

A gála másik nehézsúlyú mérkőzése papírforma szerint alakult. A főmérkőzés előtt az angol David Price és az orosz Alexander Povetkin lépett szorítóba. A tét a WBA Inerkontinentális és a WBO Nemzetközi nehézsúlyú övei voltak. A mérkőzés esélyese Povetkin volt, ennek ellenére Price meglepően fegyelmezetten bunyózott. Price-nak jót tett az edző és promóter váltás, összeszedetten állt ki az orosz ellen. A harmadik menetig sikerült is tartani a taktikát, kihasználta magassági fölényét és zártan védekezett Povetkin ellen. A harmadik menetben többször is talált és kicsit talán elbízva magát jobban kinyílt a védekezése, amit a rutinos orosz rögtön kihasznált és egy balhoroggal a padlóra küldte. Price ekkor még gyorsan felállt, sőt a menet végén sikerült meglepnie Povetkint aki elveszítve egyensúlyát a köteleknek esett, a bíró pedig rászámolt. A negyedik menet viszonylag eseménytelenül telt, viszont az ötödik menetben Povetkin megmutatta miért is ő az esélyesebb. A menet első felében az orosz egy óriási jobbossal meglepte Pricet, aki nem tudott időben magához térni az ütésből, a keze lent maradt és Povetkin ezt kihasználva ballal keményen kiütötte. Az angolt számolás nélkül leléptette a bíró és percekig a földön ápolták. Povetkin győzelmével megvédte címeit és továbbra is esélyes egy Anthony Joshua elleni küzdelemre.

Az északír Ryan Burnett is győzelemmel zárta címvédését. Burnett első alkalommal védte meg a tavaly októberben megszerzett WBA harmatsúlyú világbajnoki övét, ellenfele a venezuelai Yonfrez Parejo volt. A veretlen Burnett végig kiválóan irányította a mérkőzést, bár kiütni nem tudta ellenfelét, de technikai fölénye egyértelmű volt. Burnett keze a harmadik, szeme pedig a hetedik menetben megsérült, de ez sem akadályozta és egyhangú pontozással (120-108; 120-108; 116-112) verte kihívóját.

A fiatal Josh Kelly is teljesítette az elvárásokat. 10 menetben pontozással megverte a veterán Carlos Molinát és megszerezte a WBA nemzetközi váltósúlyú címét.

További eredmények:

  • Anthony Crolla pontozással verte Edson Ramirezt (könnyűsúlyú mérkőzés)
  • Joe Cordina TKO-val verte Hakim Ben Alit (Cordina megszerezte a WBA nemzetközi könnyűsúlyú címét)
  • Morgan Jones TKO-val kikapott Mose Auimatagitól (nagyközépsúlyú mérkőzés)
  • Joshua Buatsi megverte Bartlomiej Grafkat (félnehézsúlyú mérkőzés)

Komment