Igazán illusztris társaság tagja lehet Anthony Joshua, ha decemberben visszaszerzi a világbajnoki öveit

Fotó: Anthony Joshua – PuzzlePix Fotóügynökség

Az egyik külföldi szakportál összeállított egy listát, amin olyan nehézsúlyú világbajnokok szerepelnek, akik elveszítették ugyan a világbajnoki öveiket, de a visszavágón vissza is szerezték azokat. A lista szerint mindössze négy ilyen nehézsúlyú bunyós volt, akinek ez sikerült és Anthony Joshua lehet az ötödik, ha decemberben legyőzi Andy Ruiz Jr-t a visszavágón.

A négy név pedig Muhammad Ali, Lennox Lewis, Evander Holyfield és Floyd Patterson. Ez tényleg egy igazán illusztris társaság és minden bizonnyal büszkeséggel töltené el Joshua-t, ha az ő neve ezekkel a legendákkal egy listán szerepelhetne.

Lennox Lewis-nak kétszer is sikerült visszaszereznie elveszített világbajnoki övét a visszavágón. Előszőr Oliver McCall ellen veszítette el WBC világbajnoki övét 1994-ben, a második menetben kapott ki TKO-val. Majd nagyjából 2,5 évet kellett várnia a visszavágóra, de 1997-ben ő győzött TKO-val és visszaszerezte a világbajnoki címét. A másik alkalommal óriási meglepetésre Hashim Rahman győzte le 2001-ben KO-val, akkor viszont nem kellett sokat várni a visszavágóra. Hét hónappal később Lewis ütötte ki Rahman-t és visszavette IBO/IBF/WBC világbajnoki öveit. Lewis 14 éves profi pályafutása alatt mindössze ezt a két vereséget szenvedte el, de mindkétszer „bosszút állt”.

Muhammad Ali pályafutásában háromszor is előfordult olyan, hogy egy adott bunyóstól kikapott az első meccsen, de a visszavágón (kétszer a harmadik meccsen is) nyerni tudott. Olyan viszont egyszer volt, hogy az első meccsen elveszítette a világbajnoki címét, majd a visszavágón visszaszerezte. 1978-ban Leon Spinks ellen egymás után kétszer is megmérkőzött Ali. Az első meccsre Ali úgy érkezett, hogy ő volt a WBA és a WBC világbajnoka, de pontozással kikapott Spinks-től. Hét hónappal később már csak a WBA öv volt a tét, de azt visszaszerezte Ali.

Evander Holyfield-től Riddick Bowe vette el világbajnoki öveit, majd egy évvel később Holyfield visszaszerezte azokat. Floyd Patterson pedig Ingemar Johansson-nal szemben veszítette el a világbajnoki övét, de egy évvel később visszaszerezte, majd kilenc hónappal később még egyszer megverte a svédet.

Ez a lista is jól bizonyítja, hogy egy vereség nem jelent semmit a karrier szempontjából, még akkor sem, ha a vereség miatt a világbajnoki címeit veszíti el.

Komment