Az IBF elrendelte a Richard Commey VS Teofimo Lopez világbajnoki címmérkőzést

Fotó: Teofimo Lopez – PuzzlePix Fotóügynökség

Ahogy azt sejteni lehetett az IBF elrendelte a könnyűsúlyú világbajnoka, Richard Commey (29-2; 26 KO) számára a kötelező címvédést a kötelező kihívó Teofimo Lopez (14-0; 11 KO) ellen. A két fél 30 napot kapott arra, hogy megegyezzen a részletekben. Ha szeptember 7-ig nem egyeznek meg akkor jöhet a versenytárgyalás. Lopez a Top Rank bunyósa, Commey karrierjét pedig részben egyengeti a Top Rank így minden bizonnyal könnyen meg tudnak majd egyezni. Tehát egyelőre semmi biztosat nem lehet tudni, sem helyszínt, sem időpontot, de jó esély van rá, hogy még az idén sor kerül a meccsre.

A ghánai Richard Commey idén februárban szerezte meg az IBF üresen álló könnyűsúlyú világbajnoki címét Isa Chaniev legyőzésével. Majd ezután rögtön jött volna áprilisban egy címegyesítő mérkőzés Vasyl Lomachenko ellen, de Commey kézsérülés miatt azt lemondta. Így június végén a korábbi WBO világbajnok Raymundo Beltran ellen védte meg először világbajnoki címét. Commey nagyon meggyőző teljesítményt nyújtott Beltran ellen, többször is padlóra küldte a rutinos bunyóst, majd KO-val ért véget a küzdelem.

Teofimo Lopez pedig egy fiatal, tehetséges, igen nagyravágyó bunyós, aki szép karrier előtt állhat, ha nem sieti el. Lopez tavaly decemberben robbant be a köztudatba, amikor a Lomachenko – Pedraza gálán 40 másodperc alatt „kivégezte” ellenfelét. Már akkor azt mondta, hogy ő 2019-ben világbajnok lesz és Vasyl Lomachenko ellen akar küzdeni. Hibátlan mérleggel rendelkezik, szépen halad előre, de a legutóbbi eliminátori meccsén már nem volt olyan meggyőző a teljesítménye, mint korábban. Egyhangú pontozással és nagy fölénnyel legyőzte ugyan Masayoshi Nakatani-t, de a valóságban nem volt akkora különbség a két bunyós között, mint ahogy a pontozó lapok mutatták és Lopez nem tűnt olyan magabiztosnak, mint korábban. A meccs után már tudni lehetett, hogy nemsokára a világbajnoki címért küzdhet, hisz a kötelező kihívói pozíciót nyerte el a győzelemmel, de sokan azt mondják, hogy talán még korai lesz neki. Ha Commey-t le is győzi Lomachenko még biztosan nagy falat lenne.

A meccs győztese a közeljövőben nagy valószínűséggel megküzdhet az augusztus 31-i Vasyl Lomachenko – Luke Campbell meccs győztesével és akár a könnyűsúly vitathatatlan bajnoka lehet. Amennyiben Loma győz, akkor ezt biztosra vehetjük, mert ő nagyon szeretné egyesíteni súlycsoportja világbajnoki címeit, de valószínűleg ez Campbell-nek sem lenne ellenére.

Komment