I. Kezdők Ökölvívó Találkozója

2018. június 30-án tartotta a Boksz Iskola Kathi Attila SE, a Magyar Ökölvívó Szakszövetség gondozásában az első Kezdők Ökölvívó Találkozóját a Madárfészek Ökölvívó Akadémián. Ahol tehetséges fiatalok léptek szorítóba bemutató- és edzőmérkőzéseken. A sikeres rendezvény Kathi Attila és Zádor László nevéhez fűződik. A találkozó kapcsán Kathi Attilát, a Kathi Attila Box Akadémia vezetőjét kérdeztük, aki elmondta, hogy egyik legfontosabb céljuk, hogy rendszeresen meg tudják rendezni ezt a találkozót és ezzel is segítsék a fiatal ökölvívókat.

„Ifjú koromban, amikor én bele vágtam az ökölvívásba egy nagyon szépen felépített rendszerbe kerültem bele. Ez a rendszer szólt egy első-, másod-, harmadosztályról, ahol osztályozva voltak az ökölvívók. A harmadosztályú ökölvívók minősítésük kapcsán nem találkozhattak náluk erősebb és rutinosabb ökölvívókkal. Ugyanúgy a másodosztályú ökölvívók is csak ritkán mehettek első osztályú tornákra. Ennek meg volt a kialakult rendszere. Akkoriban még voltak csapatbajnoki mérkőzések is külön az első- és a másodosztályban. Ezek a mérkőzések segítették, hogy az ökölvívók fejlődjenek, karban legyenek tartva. Szinte válogatott „szagú” mérkőzések voltak minden egyes alkalommal, nagyon hasznára vált ez az ökölvívásnak.

Emellett azt gondolom, hogy szükség van a harmadosztályra is, mivel a kezdő ökölvívók természetesen rutintalanok, gyakorlatilag az első lépéseiket teszi meg. Aki már volt ökölvívó gálán az tudja, hogy a közönség kiabál, zavar a zaj, az edző mondja az instrukciókat, dolgozik az adrenalin és meg kell küzdeni valakivel, aki a „fejemet akarja”. Annyi hatás és nyomás éri az embert az első lépéseknél, hogy valószínűleg nem fog kijönni belőle az addig elsajátított technika/taktika és tudás. Ehhez szeretnék segítséget nyújtani hagyományteremtő célzattal, hogy legyen 0-4 mérkőzéses versenyzőknek lehetőségük arra, hogy kezdjenek el rutint szerezni, hogy bele tudjanak lépni ebbe a közegbe.

Fontos, hogy megismerjék a rivaldafényt, a közönség szurkolását, hogy kihallják az edző instrukcióit és a bírók vezényszavait is. Rutint kell szerezni és ez lenne a lényege ennek a mai találkozónak, amiből szeretnék egy rendszert kialakítani. A terveink szerint 3-4 havonta rendeznénk ilyen eseményt, hogy azok a srácok, akik rászánták magukat, hogy kötelek közé lépnek és vállalják a kockázatot, hogy megmutatják magukat, tudásukat egy ellenféllel szemben, tapasztalatot gyűjthessenek. Saját példámból tudom, hogy mennyire más az edzőteremben bunyózni és mennyire más stresszhelyzetben, éles meccsen szorítóba lépni, ehhez nem elég a tökösség, szükség van a rutinra és a tapasztalatra.”

Komment