Ifjúsági Ökölvívó EB: Nagyon vegyes

Nehéz lesz írni az Ökölvívó Ifjúsági EB tegnapi napjáról. Nehéz lesz, mert születtek szép sikerek, de történt olyan gyalázat is, amire nem tudunk és nem is akarunk magyarázatot találni.

51 kg-ban Lakotár Hanna kezdte meg a magyarok szereplését. Ellenfele a lengyel Rogalinska Wiktoria volt. A lengyel lány ügyes bokszoló, veszélyes ellenfél lehetett volna. De Lakotár olyan mesterszintű bunyót mutatott be vele szemben, ami még azokat is meglepte, akik sejtettük, hogy nyerni fog Hanna itt. Mert nem csak, hogy nyerni tudott, de azt minden komolyabb erőlködés nélkül, egyértelmű fölénnyel érte el, gyakorlatilag az ellenfele megütni se tudta a magyar lányt, ő viszont szinte minden támadásából értékelhető, pontos találatokat vitt be. Kétség sem férhetett ahhoz, hogy nagyon megérdemelt győzelmet aratott itt hatalmas teljesítmény mellett Hanna. Le a kalappal.

64 kg-ban Szabó Réka, aki élete első komolyabb világversenyén vett részt, azonnal megkapta ellenfélnek azt az angol Richardson Gemmát, akit a szakvélemény a végső győzelemre is az egyik legesélyesebb indulónak tartott. Sajnos a két lány közötti hatalmas különbség azonnal érvényesült is, az angol már az első menetben be tudta fejezni összecsapásukat.

Kondákor Emília 54 kg-ban lépett szorítóba a cseh Polednikova Klarával. Kondákor parádés ökölvívást mutatott be. Szinte táncolt a ringben. Csodálatos volt nézni a mozgása könnyedségét, összeszedettségét. Határozottan támadott végig és nagyon szépen mozdult el mindig ellenfele támadási kísérletei elől. Több esetben, nehéz kombinációkat is be tudott mutatni, és rendkívül magabiztos volt az első perctől az utolsóig. Taktikás, okos ökölvívásának köszönhetően nyerte meg egyértelműen a mérkőzését és mehetett tovább innen. Nagyon szép volt kislány!

Ambrus Viktória 69 kg-ban nem táncolt úgy, ahogy Kondákor, hanem kőkemény háborút indított ellenfelével szemben. Nagyon kemény, nagyon harcos, nagyon őszinte küzdelmet vállalt fel a fehérorosz Lahutsionak Alina ellen. Végig ő irányította kettejük párharcát, keményen dominált és rendkívül fegyelmezett volt a védekezésében is. A koronát a küzdelmükre a harmadik menetben azzal tette fel, hogy kiszámoltatta ellenfelét. Itt is nagyon elégedettek lehettünk versenyzőnk teljesítményével.

Jöhettek a fiúk. Elsőnek 69 kg-ban Barbosu Tibor. Ellenfele az örmény Harutyunyan Vakhtang volt. Barbosu azonnal az első menetben már magához ragadta az irányítást. Kőkemény ütések sorozatát vitte be tisztán ellenfelének. Az szinte el se tudta őt találni. Már itt két esetben is az ellenfél egyértelműen ütéstől földre került, de teljesen megmagyarázhatatlan módon, a bíró nem számolt rá. Már ezeknél lehetett érezni, itt valami nagyon nincsen rendben. A második menet picivel talán szorosabb küzdelmet hozott, de itt sem volt kérdés, hogy Barbosu a jobb, technikásabb, erősebb. És ebben a menetben is a bírónak számolnia kellett volna az ellenfélre, de itt se tette meg. A harmadik menetben megint jelentős fölénybe került Barbosu, szépen oldotta meg a feladatot, az örmény már menekült előle. Nem lehetett kérdés, hogy Barbosu az, akinek ott kell lennie ezután az elődöntőben, vagyis számára már meg kell lennie az éremnek, csak az a kérdés, hogy a végére azt meddig tudja fényesíteni. Teljes döbbentettel vette mindenki tudomásul, hogy a bírók valami egészen mást néztek, mint ami valójában itt történt, és ezért a legyőzött ellenfél kezét emelték a magasba. Látható volt, hogy az örmény fiút és stábját is meglepte ez, ők sem erre számítottak. Gyalázat, ami itt történt és ezt nem lehet elfogadni, nagyon tisztességtelen, durva csalás áldozata lett a magyar fiú. És ez volt az EB során a harmadik olyan mérkőzés magyar szempontból, ahol a bírói csalás miatt kapott ki versenyzőnk, de ez volt a legegyértelműbb ezek közül.

+91 kg-ban Fehér Koppány zárta a magyar szereplők sorát, a fehérorosz Kshavitski Uladzislauvel szemben. Koppány volt a kezdeményezőbb és a harcosabb, de rendkívül szoros küzdelem alakult ki az őszinte, kemény küzdelemben a két fiú között. Ezt a mérkőzést a szorossága miatt ide is és oda is adhatták, sajnos a szerencse nem nekünk kedvezett, az ellenfél kezét emelték a magasba, így Koppány számára is véget ért az EB.

Vasárnap minden ringbe lépő versenyzőnk már az éremért száll harcba. Ezen a napon öt magyarért szurkolhatunk. Ismét érkezik Lakotár Hanna, Kondákor Emília, Hámori Luca, Ambrus Viktória és Bernáth Attila. Szurkoljunk nekik és azért is, hogy ne csalják el a mérkőzéseiket.

Szerző: Rózsa Misi

Forrás: sportmindig.hu

 

 

Komment