Heti összefoglaló: Július 2 – 8.

Fotó: Lennox Lewis – Vitalij Klicsko – Europress Fotóügynökség

Érdekes pletyka ütötte fel a fejét, állítólag végre sor kerülhet a Lennox Lewis (41-2-1; 32 KO) – Vitalij Klicsko (45-2; 41 KO) visszavágóra. Az első meccsre 15 éve került sor, akkor Lewis nyerte a csatát a hatodik menetben TKO-val. Ez a vereség és a meg nem valósult visszavágó mély nyomot hagyott az idősebbik Klicsko testvérben. Azóta is gyakran emlegeti fel, hogy Lewis visszavágót ígért neki, mégis visszavonult a meccsük után. A két legendás bunyós természetesen „csak” egy bemutató mérkőzés keretében találkozna a WBC 56. kongresszusán, ami szeptember 30. és október 5. között lesz Kijevben, ahol nem más a polgármester, mint Vitalij Klicsko. Lennox Lewis 2006-ban vonult vissza és már 53 éves, Klicsko pedig 2012-ben és 47 éves. Amennyiben sor kerül a „visszavágóra” még hajlott koruk ellenére is egy érdekes mérkőzés lenne, ha két ilyen legenda összecsap, abból a nézők számára csak jó sülhet ki.

Újabb név vált ismertté a WBSS második szériájának indulói közül. A harmatsúly mezőnyét a négy különböző súlycsoportban is világbajnoki címet szerző filippínó sztár, Nonito Donaire (38-5; 24 KO) is színesíti. Donaire 2011. februárjában lett a harmatsúly világbajnoka, akkor Fernando Montiel legyőzésével szerezte meg a WBC és a WBO harmatsúlyú világbajnoki címeit, majd még egy alkalommal bunyózott novemberben harmatsúlyban és tovább is lépett nagyharmatsúlyba. 2011 óta nem is lépett ringbe ebben a súlyban, legutóbbi két meccsét már pehelysúlyban vívta. A WBSS felkérését nagy lehetőségnek tartja és úgy véli, hogy óriási előnye van a többi résztvevőhöz képest. Kérdés, hogy a legalább négy kilós fogyasztás mennyire fogja megnehezíteni a dolgát. A WBSS harmatsúlyú versenyének eddig nyilvánosságra hozott indulói Donaire mellett: Zolani Tete (WBO harmatsúlyú világbajnok), Emmanuel Rodriguez (IBF harmatsúlyú világbajnok), Ryan Burnett (WBA Super harmatsúlyú világbajnok) és Jason Moloney.

Bejelentették a WBO könnyűsúlyú világbajnok Raymundo Beltran (35-7-1; 21 KO) legközelebbi ellenfelét. Eredetileg a mexikói Beltran a WBA Super könnyűsúlyú világbajnok Vasyl Lomachenko ellen lépett volna szorítóba egy címegyesítő mérkőzésen, augusztus 25-én. Ezt a meccset sajnos az ukrán fenomén vállsérülése miatt el kellett halasztani, de találtak egy új ellenfelet Beltran-nak, az orosz Roman Andreev (21-0; 15 KO) személyében. Andreev győzelme esetén akár egy ukrán-orosz párharc is lehet a Beltran – Lomachenko meccs helyett. A Beltran – Andreev meccset ugyanúgy augusztus 25-én tartják az USA-ban, Phoenixben. A WBO kispehelysúlyú világbajnoka Isaac Dogboe (19-0; 13 KO) is ringbe lép ezen a gálán, a japán Hidenori Otake (31-2-3; 14 KO) ellen igyekszik megvédeni címét.

November 3-án lehet a WBC félnehézsúlyú világbajnok Adonis Stevenson (29-1-1; 24 KO) következő mérkőzése. Stevenson legutóbbi, májusi meccse döntetlenre végződött Badou Jack (22-1-3; 13 KO) ellen. A meccs után még azt mondta a világbajnok, hogy mindenképp akar egy visszavágót Jack ellen, de erre még várni kell. A WBC elrendelte a világbajnok Stevenson és az interim bajnok Oleksandr Gvozdyk (15-0; 12 KO) mérkőzését. Úgy tűnik Gvozdyk menedzsmentje ügyesebb volt, mint korábban Eleider Alvarezé, aki évekig várt, hogy elvehesse Stevenson címét. A Stevenson – Gvozdyk meccsre november 3-án kerülhet sor Kanadában.

Korábban már beszámoltunk róla, hogy az angol James DeGale (24-2-1; 14 KO) lemondott IBF nagyközépsúlyú világbajnoki övéről, mert nem akart kiállni a kötelező kihívó Jose Uzcategui (27-2; 23 KO) ellen. Arról szó nincs, hogy esetleg DeGale megijedt volna a venezuelai kihívótól, sőt inkább nem tartja elég komoly ellenfélnek. DeGale elmondta, hogy már annyi mindent elért a karrierjében, hogy most már inkább „nagy küzdelmeket” szeretne. Tisztában van vele, hogy már csak pár éve lehet hátra aktív bunyósként és szeretné maga megválogatni az ellenfeleit. Úgy tűnik, hogy már az első lépéseket meg is tette ebbe az irányba a menedzsmentje. Angol sajtó információk szerint már meg is kezdték a tárgyalásokat a szintén angol Chris Eubank Jr.-al (26-2; 20 KO), hogy egy várhatóan óriási bevételt produkáló meccsen lépjenek szorítóba.

Komment