Heti összefoglaló: Április 2 – Április 8.

Athony Joshua – Joseph Parker – Fotó: Europress Fotóügynökség

Az elmúlt hetekben a bokszvilágot leginkább az érdekelte, hogy ki lehet Anthony Joshua következő ellenfele. Joshua bőven válogathat az ellenfelek között, már a Parker elleni meccs előtt is sok találgatás volt, hogy ki lehet a következő. Március 31-én pontozással megverte Parkert és megszerezte tőle a WBO nehézsúlyú világbajnoki övét, ezzel már négy szervezet világbajnoka lett. Ahhoz, hogy súlycsoportja vitathatatlan bajnoka lehessen, már csak a WBC öve hiányzik, amit jelenleg Deontay Wilder birtokol. Egy Wilder elleni meccshez minden adott, ő áll elébe, sőt még Angliába is hajlandó elmenni. Ugyanakkor Wilder mellett akad még jó pár jelentkező, többek között Alexander Povetkin, aki a WBA szervezet kötelező kihívója, illetve Tyson Fury is szívesen kiállna vele, aki már beszél egy ideje a visszatéréséről, de arra elég kicsi az esély, hogy rögtön Joshuaval kezdhetne.Rajtuk kívül még felmerült Dillian Whyte, Jarrell Mirrel, Kubrat Pulev neve is vagy akár egy Parker elleni visszavágó. Jelen állás szerint Wilder és Povetkin a két legesélyesebb ellenfél.

Joshua következő meccse mellett a másik izgalmas kérdés, hogy kivel fog megküzdeni Golovkin május 5-én. Canelo április 3-án visszalépett a Golovkin elleni visszavágótól. Miután Canelo kétszer is megbukott a doppingteszten ideiglenesen felfüggesztették és egy meghallgatást helyeztek kilátásba április 18-ra. Canelo azonban még a meghallgatás előtt, április 3-án jelezte, hogy nem fog kiállni május 5-én Golovkinnal. Canelo és menedzsmentje reméli, hogy ettől függetlenül még az idén sor kerülhet a visszavágóra. Canelo visszalépésével Golovkinnak új ellenfelet kell választania. GGG május 5-én mindenképp bokszolni akar, ezért az idő nagyon sürgeti, hogy megfelelő ellenfelet találjanak. A legjobb választás Billy Joe Saunders lenne, aki jelenleg a WBO középsúlyú világbajnoka, Golovkinnak már csak ez az öv hiányzik. Mindketten benne lennének az összecsapásban, de Saundersnek júniusra már kiírt mérkőzése van, így legkorábban ősszel tudnának megküzdeni. Saunders mellett azért van még pár jelentkező, többek közt Demetrius Andrade, Gilberto Ramirez, Jermall Charlo, Chris Eubank Jr. és az ír Spike O’Sullivan is.

A pehelysúlyú Leo Santa Cruz (34-1-1; 19 KO) és Abner Mares (31-2-1; 15 KO) június 9-én küzdhet meg újból egymással. A két mexikói bunyós 2015-ben már találkozott Los Angelesben, akkor Santa Cruz elvette Mares WBA Szuper pehelysúlyú világbajnoki övét. A két világbajnok 2015-ös meccse olyan látványos volt, hogy az Év meccse címet is kiérdemelte. Mares most arra készül, hogy visszaszerezze Szuper világbajnoki övét és revánsot vegyen Santa Cruzon.

Véglegesítették a Pacquiao – Matthysse meccs dátumát. A Golden Boy Promotions és az MP Promotions bejelentette, hogy július 14-én rendezik meg az összecsapást Kuala Lumpurban. A tét Matthysse WBA váltósúlyú világbajnoki öve lesz. Pac Man a tavaly júliusi veresége óta nem lépett ringbe, akkor Jeff Horn vette el tőle a WBO világbajnoki címét.

Rosszul alakult a magyar bunyósainknak a hétvége. Tollár Dóra és Schrammel Csaba Svédországban lépett ringbe szombat este. Dóra ellenfele a svéd Patricia Berghult volt. Egy hat menetre kiírt váltósúlyú mérkőzésen találkoztak, ahol sajnos Dóra az első menetben TKO-val kikapott. Csaba ellenfele Sami Jangirov volt, akitől a második menetben kapott ki, szintén TKO-val. Ifj. Mizsei György is ringbe lépett tegnap Ausztriában egy hatmenetes váltósúlyú mérkőzésen. Gyuri mérkőzésén vitatható eredmény született, pontozással (57-56) nyert ellenfele Dennis Dauti. A vitatható eredményről Gyuri promótere, Petrányi Zoltán is kifejtette véleményét: „Nálam Gyuri minden menetet megnyert. Angol szokás szerint, a vezetőbíró pontozott egyedül. Ez a legkönnyebb módja, ha a hazai versenyzőt akarják győztesnek. A pontozólapon látszik, hogy a bíró mindent megtett, hogy legalább szűken ki tudja hozni a hazai versenyzőt.”

Komment