Anthony Joshua ma 30 éves

Fotó: Anthony Joshua – PuzzlePix Fotóügynökség

30 évvel ezelőtt ezen a napon született Anthony Joshua a korábbi IBO/IBF/WBO/WBA Super nehézsúlyú világbajnok. 1989. október 15-én, Anthony Oluwafemi Olaseni Joshua néven látta meg a napvilágot Angliában, nigériai szülők gyermekeként. Fiatal korában elég balhés gyerek volt, többször került összeütközésbe a törvénnyel kisebb stiklik miatt. Egy alkalommal egy rövid időre börtönbe is került, ez változtatta meg a gondolkodásmódját.

Elég „idősen”, 18 évesen kezdett bele az ökölvívásba, de a tehetsége már korán észrevehető volt. 2011-ben világbajnoki ezüstérmes volt, majd a 2012-es londoni olimpián már aranyérmet szerzett. Ezt követően pedig a profik között folytatta.

2013. október 5-én volt az első profi meccse, amit egy első menetes TKO-val meg is nyert. Majd sorba jöttek a győzelmek, ráadásul a kiütéses győzelmek. Egy évvel később már a WBC Nemzetközi bajnoka volt, majd megnyerte a Brit bajnoki, a Nemzetközösségi bajnoki címet. 2016. április 9-én pedig az első világbajnoki címmeccsére is sor került. Könnyedén elvette Charles Martin-tól az IBF világbajnoki címét, a második menetben KO-val győzött. Ezt több alkalommal megvédte, majd jött a Wladimir Klitschko elleni meccs, amivel világszerte ismert lett Joshua. Ez volt addigi pályafutásának legkeményebb csatája, mindketten megjárták a padlót, de végül a 11. menetben TKO-val nyert Joshua. Klitschko legyőzésével pedig már az IBO/IBF/WBA Super nehézsúlyú világbajnoka lett. Ezek mellé a címek mellé tavaly márciusban pedig Joseph Parker legyőzésével a WBO világbajnoki címét is megszerezte. Egészen a Parker meccsig minden meccsét (20) kiütéssel nyerte meg, az új-zélandi bunyós volt az első, akit „csak” pontozással tudott legyőzni.

Majd idén júniusban jött a feketeleves AJ-nek. Óriási meglepetésre elszenvedte profi pályafutása első vereségét és elveszítette világbajnoki címeit is. Andy Ruiz Jr. beugróként lépett szorítóba Joshua ellen és fenekestől felforgatta a nehézsúlyú divíziót. Négyszer küldte padlóra a regnáló világbajnokot és TKO-val legyőzte. Joshua elveszítette világbajnoki öveit, amit a december 7-i visszavágón szerezhet vissza Ruiz-tól. Kis túlzással azt lehet mondani, hogy ez a meccs mindent vagy semmit lesz AJ számára. Ha nyer újra a csúcsra kerül, de ha veszít oda minden amiért eddig dolgozott és kezdheti újra építeni a karrierjét, ha csak nyugdíjba nem megy, amit már promótere is többször pedzegetett.

Komment