Deontay Wilder válaszolt a kritikákra

Fotó: Deontay Wilder – PuzzlePix Fotóügynökség

Az ökölvívók közül általában a nehézsúly bunyósai, bajnokai szoktak a legnépszerűbbek lenni, főleg igaz ez az Egyesült Államokra. Hisz a teljesség igénye nélkül olyan nagy amerikai nehézsúlyú bajnokokat lehet felsorolni, mint Muhammad Ali, George Foreman vagy Mike Tyson, akik egytől egyig csarnokokat töltöttek meg és rengetegen rajongtak/rajonganak értük, mind a mai napig. A jelenlegi WBC nehézsúlyú világbajnok Deontay Wilder-t mégsem övezi ekkora népszerűség, hiába bajnok már négy éve, hiába veretlen, hiába üti ki szinte az összes ellenfelét.

A kritikusai általában azt vetik a szemére, hogy hiába az óriási ütőereje, nem tud bokszolni, nem bunyózik szépen. Hasonló kritikákat kapott a legutóbbi, Luis Ortiz elleni meccs után is. Ami azért részben igaz, hisz szinte semmit nem csinált hét meneten keresztül, majd egyszer csak elsütött egy óriási jobb egyenest és vége is volt a meccsnek.

Erre reagált most Wilder, mert úgy érzi nem tisztelik eléggé, nem ismerik el, amit eddig elért. Hisz 2015 óta a WBC bajnoka, veretlen, 43 profi meccséből 42-öt megnyert, 1 döntetlen volt, a 42 győzelméből 41-et idő előtt befejezett (95%-os KO arány). Mindenki arról beszél, hogy „nem tud” bokszolni, de vajon mi a fontosabb, hogy szépen, technikásan bunyózzon vagy eredményesen?

„Az emberek mindig a készségekről, a boksztudásról beszélnek. De ahogy látom még mindig veretlen vagyok. Kiütök mindenkit, aki szembe kerül velem. Ezek a srácok „képzettebbek”, mégis mindegyik a padlón köt ki. Úgy gondolom ez önmagáért beszél. Szóval kérnék egy kis tiszteletet. … Az én stílusom nem olyan, mint ami a tankönyvekben van. Ezt nem lehet tanítani, de ez tesz egyedivé. Ez különböztet meg a többi harcostól. Talán most már elértem, hogy engem tartsanak a legnagyobb ütőnek a boksztörténelemben, bár szomorú, hogy ehhez 40 meccs kellett.”

Wilder szerint jó esetben még nagyjából hat éve van ebben a sportban, addig pedig a súlycsoport legjobbjaival akar küzdeni. Jövő februárban jöhet a Fury elleni visszavágó, ahol természetesen az a célja, hogy ezúttal Fury a földön is maradjon, ha leüti. Majd jöhet Ruiz vagy Joshua, neki mindegy csak ő lehessen a vitathatatlan bajnok. Wilder-nek ez a „stílusa”, hogy lebombáz mindenkit, ezt lehet szeretni vagy nem szeretni, de tény, hogy eredményes, hisz már 10. alkalommal védte meg világbajnoki címét.

Komment