Dagad a botrány, edzők és sportolók fognak össze a MÖSZ döntése ellen

Kovács Richárd és edzője Nagy Lajos, miután Ricsi megnyerte a tavaly decemberi országos bajnokságot 63-kg-ban (kép forrása: NYVSC – Big Boxing Club facebook oldala)

Óriási felháborodást váltott ki a szakmán belül és a magyar bokszrajongók körében is, hogy a Magyar Ökölvívó Szakszövetség 10 nappal a londoni kvalifikációs torna előtt elrendelte több ökölvívónak is, hogy egy végső, zárt ajtós, titkos pontozásos megmérettetésen döntsék el, hogy némelyik súlycsoportban ki indulhat a kvalifikációért.

A tegnapi nap folyamán Harcsa Zoltánnak a jelenleg profik között versenyző Bacskai Balázzsal, Kovács Richárdnak pedig Fodor Milánnal kellett volna küzdenie, hogy kivívják a jogot a kvalifikációs versenyen való indulásra. Harcsa Zoltán és Kovács Richárd is méltatlannak találta ezt a helyzetet, ezért visszautasították a szorítóba lépést. Harcsa tegnap a Madárfészek Ökölvívó Akadémián jelezte, Kovács pedig már korábban, hogy ők ebben nem hajlandók részt venni.

Harcsa egy facebook videóban fejezte ki véleményét a kialakult helyzetről és sajnálatos módon a visszavonulását is bejelentette.  


Kovács Richárd edzőjét, Nagy Lajost pedig a BOX TV kérdezte meg, hogy miért nem vállalták ezt a „végső” mérkőzést. Nagy Lajos elmondta, hogy megalázónak tekintik ezt az egészet, Ricsi minden feltételt teljesített, amit a MÖSZ szabott. Minden edzőtáborban részt vett, az országos bajnokságon Ricsi legyőzte Fodor Milánt, majd a Bocskai Emlékversenyen is előrébb végzett, novemberben Lengyelországban egy nemzetközi versenyt is megnyert. Nincs már mit bizonyítson Ricsi.

„Mi már jeleztük előző héten, hogy nem kívánunk részt venni ebben a színjátékban. Nem volt ez könnyű döntés a részünkről, mivel jelenleg Ricsi a legjobb 63-kg-os bunyós Magyarországon. Ő a magyar bajnok, a Bocskain ezüstéremmel zárt, novemberben nyert nemzetközi tornát Lengyelországban. Ellenben a Fodor mindenhol, ahol elindultak a Ricsi mögött végzett. Úgy gondolom mivel mindenáron a Fodort akarják utaztatni erre a kvalifikációra bármit teszünk, nem tudunk senkit meggyőzni arról, hogy a Ricsinek van ott a helye. Ez az egész csak arról szólt, hogy kapjon a Fodor még egy lehetőséget. Mit kéne a Ricsinek még tennie? Most azt mondták, hogy bokszolják le 10 nappal a kvalifikáció előtt, hogy ki mehet. Ami megint nonszensz, egyrészt a sérülésveszély miatt, másrészt miért bokszolják le? Mi az alapja? Decemberben megverte a Ricsi hivatalos keretek között, nem zárt ajtók mögött, kamera nélkül, meg titkos pontozással. Mi ezt nem szerettük volna, ez már megalázó a Ricsi számára!” – mondta el Nagy Lajos.

Nagy Lajos azt is elmondta, hogy írásban kérte a Szövetséget, ha a márciusi tornán nem sikerül ebben a súlycsoportban kvótát szereznie Milánnak, akkor a májusi kvalifikációs tornán Ricsi indulhasson a kvótáért. Tehát Ricsi nem vonult vissza, csak félreállt, mert nem volt más választása.

Ez a helyzet pedig annyira felháborította többek között Ács Bélát is, az Impérium Ökölvívó Egyesület vezetőedzőjét, hogy egy facebook videóban jelezte nem kíván ebben részt venni. Szolidaritásból nem hajlandó versenyeken indítani addig az ökölvívóit, amíg valamilyen változás nem lesz, mert ez nem jó sem a sportágnak, sem a sportolóknak. Erre kérte a többi klub vezetőit, edzőit is, hogy közösen elérjék legyen változás.

Zárójelben megjegyezném, hogy erről a helyzetről nem a sportolók tehetnek, sem Bacskai Balázs, sem Fodor Milán. Az átgondolatlan, egymásnak ellentmondó, igazságtalan döntések okozták ezt a helyzetet, ami megosztja jelenleg a sportolókat, edzőket és a közvéleményt egyaránt.

Komment