Bozai Gyula véleménye a Tyson Fury – Sefer Seferi meccsről

Fotó: Tyson Fury – Vladimir Klitschko – Europress Fotóügynökség

A korábbi nehézsúlyú világbajnok Tyson Fury közel 2,5 éves kihagyás után szombaton újra szorítóba lép. Fury 2015. novemberében lépett utoljára ringbe, akkor Vladimir Klitschko-t győzte le egyhangú pontozással és szerezte meg az IBF, IBO, WBA (Super) és WBO világbajnoki öveket. Fury azóta depressziója, drogproblémái és eltiltása miatt abbahagyta az aktív bunyót. Idén év elején azonban bejelentette visszatérését és gőzerővel készül arra, hogy újból a csúcsra érjen. Elmondása szerint edzőt és életmódot is váltott és biztos sikerében, magabiztosságát tükrözi, hogy a jelenlegi IBF, IBO, WBA, WBO nehézsúlyú világbajnok Anthony Joshua-t és a WBC nehézsúlyú világbajnok Deontay Wilder-t is kihívta. A világbajnoki címmérkőzésig azért még várnunk kell, elsőként a szombati ellenfelét kell megvernie.

Június 9-én a Svájcban élő, albán származású Sefer Seferi (23-1; 21 KO) lesz Tyson Fury (25-0; 18 KO) ellenfele. A 39 éves Seferi szép mérleggel rendelkezik, de eddigi mérkőzései nagy részét cirkálósúlyban vívta, Fury ellen pedig egy tíz menetes nehézsúlyú mérkőzésen fog kiállni. Eddigi 24 mérkőzéséből mindössze egyszer kapott ki, akkor Manuel Charr (31-4; 17 KO) ellen veszített pontozással épp egy nehézsúlyú mérkőzésen. A mérkőzés kapcsán a korábbi kiváló cirkálósúlyú ökölvívót, Bozai Gyulát kérdeztük, akinek személyes tapasztalata is van Seferi-vel. (Gyula még 2012-ben lépett ringbe Seferi ellen.) Gyula elmondta, hogy jó cirkálósúlyú bunyósnak tartja Seferi-t, igazi bajnok-jellem, aki mindent meg fog tenni a győzelemért. Seferi verekedős, belemenős stílusából adódóan ő egy jó meccsre számít, amíg bírja Fury ellen, de szerinte túl nagy a méretkülönbség a két bunyós között. Fury kb. 20 centivel magasabb és korábbi súlyát figyelembe véve legalább 20 kg-al nehezebb is, mint Seferi. Ez akkora különbség, amit nehéz áthidalni még egy nagyon jó bunyósnak is. Győzelmi esélye akkor lehet Seferi-nek, ha sikerül ráerőltetnie a saját bunyóját Fury-ra. Seferi saját súlyán belül nagy ütő, nagyon jó KO-aránnyal (88 %) rendelkezik, ha esetleg sikerül ütőtávon belülre kerülnie vagy fél távba és ott sikerül verekedésre kényszerítenie Fury-t, akkor meglepheti, de erre elég kicsi az esély. Bozai Gyula nagyon szemléletesen fogalmazta meg a két bunyós közötti különbséget: „Egy klasszisról beszélünk, meg egy nagyon jó iparosról. A nagyon jó iparos jól van menedzselve, mindent megtesz, jó a hozzáállása, bajnoki a jelleme –  ez ugye Seferi. De vele szemben meg ott lesz Fury, aki egy klasszis.”

Fury visszatérése és világbajnoki álmai kapcsán Gyula elmondta, hogy várjuk ki a végét, hogy alakul a jövő. Fury-ról ugye mindenki tudja, hogy szereti hallatni a hangját, szeret nagyokat mondani. Fury-nak mindenképp helye van a boksztársadalomban a személyisége és tudása miatt is, de az majd csak pár éles meccs után fog kiderülni, hogy vissza juthat-e a csúcsra a „Cigány Király”.

Komment