Andy Ruiz Jr. lesz Anthony Joshua ellenfele június 1-jén

Andy Ruiz Jr. nehézsúlyú ökölvívó.
Fotó: Andry Ruiz Jr. (j) – PuzzlePix Fotóügynökség

Most már hivatalosan is bejelentették, hogy a mexikói-amerikai nehézsúlyú bunyós Andy Ruiz Jr. (32-1; 21 KO) lép Jarrell Miller helyébe. Az eredeti tervek szerint Jarrell Miller ellen debütált volna az IBO/IBF/WBO/WBA Super nehézsúlyú világbajnok Anthony Joshua (22-0; 21 KO) az Egyesült Államokban, de Miller pozitív doppingtesztje miatt új ellenfél után kellett nézni.

Amint kiderült, hogy Miller megbukott a doppingteszten Joshua promótere, Eddie Hearn új ellenfelet kezdett keresni. Nem volt könnyű dolga Hearn-nek, mert olyan ellenfelet kellett keresnie, aki a nehézsúly élvonalába tartozik, vállalja a rövid felkészülési időt és elég ismert az USA-ban, ahhoz, hogy eladható legyen a meccs az amerikai közönségnek. A független számítógépes adatbázis első 15 helyezettjéből, nem sok olyan jelölt volt, aki ezeknek a kritériumoknak megfelel és nincs lekötött meccse. A kubai Luis Ortiz volt az első számú jelölt Miller kiesése után, de Luis menedzsmentje először az idő rövidségére hivatkozott, majd az anyagiakban nem tudtak megegyezni, így maradt Andy Ruiz Jr., aki elég ismert az USA-ban és vállalta is a meccset.

Ruiz ugyan a négy nagy szervezet ranglistájából kettőben szerepel a Top 15-ben, a WBA-nál az #5, az IBF-nél pedig a #15, viszont a Boxrecen, az amerikai bunyósok ranglistáján a negyedik helyet foglalja el. Jó mérlege van, 32 győzelem, 1 vereség, de eddigi legkomolyabb ellenfele a korábbi WBO világbajnok Joseph Parker volt. Parker ellen még 2016-ban bunyózott a világbajnoki címért és csak nagyon szoros pontozással (113-115, 114-114, 113-115), többségi döntéssel tudta megverni Parker. Mindössze ez az egy veresége volt Ruiz-nak. Ruiz nemrég, április 20-án lépett szorítóba utoljára és verte meg Alexander Dmitrenko-t. Ennek ellenére úgy érzi, hogy fel tud készülni a Joshua elleni meccsre. Bár saját bevallása szerint szeretne egy kicsit fogyni, izmosodni és javítani a gyorsaságán. Azt mondja készen áll Joshua ellen.

A bokszrajongók megosztottak Ruiz személyét illetően, sokan nem örülnek neki, hogy ő lép Miller helyébe. Sokak szerint viszont Ruiz jobb választás, mint Miller és sokkal izgalmasabb harcot láthatunk majd. Óriási lehetőség Ruiz-nak, hogy a több szervezetnél is világbajnok Joshua ellen küzdhet, ráadásul otthon. Egyes vélemények szerint Parker ellen csak azért veszített 2016-ban, mert Parker volt otthon és fejtörést okozhat Joshua-nak, de legalábbis egy jó mérkőzést láthatunk majd. A meccsre június 1-jén kerül sor a New York-i Madison Square Garden-ben.

Komment