59 évvel ezelőtt ezen a napon debütált Muhammad Ali a profik között

Fotó: Tunney Hunsaker – Muhammad Ali – PuzzlePix Fotóügynökség

Minden idők legismertebb és egyik legnagyszerűbb ökölvívója Muhammad Ali, születési nevén Cassius Clay 1960. október 29-én vívta első profi mérkőzését. A Kentucky állambeli Lousiville-ben lépett szorítóba Tunney Hunsaker ellen egy hat menetes nehézsúlyú mérkőzésen, amit egyhangú pontozással meg is nyert. Hunsaker ezt mondta Ali-ról a meccs után: „Borzasztóan jó egy 18 éveshez képest és olyan gyors, mint egy középsúlyú!”

Ali 1942. január 17-én született Louisville-ben, nehéz körülmények között nőtt fel öt testvérével. Tizenkét éves korában kezdett el bokszolni, már nagyon korán kitűnt tehetségével, sorra nyerte az amatőr mérkőzéseket. 1960-ban, mindössze 18 éves korában a római olimpián arany érmet szerzett félnehézsúlyban. Még ebben az évben beállt a profik közé és első mérkőzését a már említett Hunsaker ellen vívta és nyerte meg. Majd 1964-ben világbajnoki címet szerzett Sonny Liston legyőzésével. Győzelmét követően tért át az iszlám hitre és nevet is változatot, először Cassius X-re, majd Muhammad Ali-ra. Több alkalommal is sikeresen megvédte világbajnoki címét, majd 1967-ben megtagadta a katonai szolgálatot és emiatt megfosztották világbajnoki övétől, pénzbüntetést kapott és több, mint három évig nem is léphetett szorítóba.

1970. októberében győzelemmel tért vissza, majd 1971-ben ismét világbajnoki címért bunyózhatott Joe Frazier ellen, amit pontozással elveszített. Ali és Frazier három legendás mérkőzést vívott egymás ellen, amiből kettőt Ali nyert. 1974-ben George Foreman ellen sikerült ismét világbajnoki címet szereznie, egy legendás mérkőzésen kiütéssel győzte le Foreman-t és megszerezte a WBA és a WBC nehézsúlyú világbajnoki címét. Összesen tíz alkalommal sikerült megvédenie világbajnoki címeit. 1975-ben épp Frazier ellen, ez volt a harmadik és leghíresebb összecsapásuk. A meccsre Manila-ban került sor és a mai napig „Manilai Thriller-ként” emlegetik, a XX. század összecsapása volt. Végül 1981-ben vonult vissza a profi bunyótól, 39 évesen. A következő évben pedig Parkison kórt diagnosztizáltak nála, 34 évig élt együtt betegségével, 2016. június 3-án hunyt el.

Muhammad Ali ökölvívóként legendává vált, a valaha élt egyik legnagyobb ökölvívóként tartják számon, nincs olyan ember, aki ne ismerné a nevét. 61 profi mérkőzéséből 56-ot megnyert, ebből 37-et kiütéssel. 1999-ben az évszázad sportolójának választották. Sportolói karrierje befejeztével polgárjogi aktivistaként tevékenykedett, sokat küzdött a világbékéért, a polgárjogokért és az egyenlőségért.

Komment