Ma 63 éves Sugar Ray Leonard

Fotó: Sugar Ray Leonard – PuzzlePix Fotóügynökség

Sugar Ray Leonard (36-3-1, 25 KO), minden idők egyik legnagyszerűbb ökölvívója 1956-ban ezen a napon, május 17-én született. Leonard-ról csak szuperlatívuszokban lehet beszélni, amatőrként olimpiai bajnoki címig (1976. Montreal) jutott, majd profiként meghódította a világot. Húsz éves (1977-97) profi karrierje alatt öt súlycsoportban (váltó-, nagyváltó-, közép-, nagyközép- és félnehézsúly) szerzett világbajnoki címet, váltósúlyban pedig vitathatatlan bajnok (WBA, WBC) is volt.

Leonard tagja volt annak a legendás négyesnek (Robert Duran, Marvin Hagler, Thomas Hearns és Sugar Ray Leonard), akik lázban tartották nagyszerű egymás elleni meccseikkel a rajongókat a nyolcvanas években. A panamai Roberto Duran ellen három meccset is vívott, ebből kettőt Leonard nyert meg, egyet pedig Duran. Thomas Hearns ellen két meccse volt, ebből az első 1981-ben. Leonard TKO-val győzte le Hearns-t, ezzel a váltósúly vitathatatlan bajnoka lett. Ezt a meccset az év meccsének választotta a The Ring Magazine 1981-ben. Marvin Hagler-t pedig közel három éves kihagyás után 1987-ben verte meg és vette el WBC középsúlyú világbajnoki övét.

Ha valakiről azt lehet mondani, hogy mindent tud a bokszról, akkor az Sugar Ray Leonard. A hihetetlenül gyors keze, nagyszerű lábmunkája, a pontossága kiemelte riválisai közül, nem véletlen, hogy évekig nem talált legyőzőre. Az 1980-as Duran elleni veresége volt az első, majd ezt követően 10 évig senki nem tudta legyőzni. A Duran elleni visszavágón pedig gyakorlatilag leiskolázta a panamait, aki inkább feladta („No mas”) a küzdelmet. Leonard pályafutásáról és legendás képességeiről több száz oldalt lehetne írni, ehelyett inkább egy jó kis videót mutatunk nektek karrierje legjobb pillanatairól.

Komment