50 éve ezen a napon hunyt el a legendás Rocky Marciano

Fotó: Rocky Marciano – PuzzlePix Fotóügynökség

Rocky Marciano az egyetlen olyan nehézsúlyú bokszoló, aki veretlen bajnokként vonult vissza. Ráadásul a mérlege is lenyűgöző, 49 győzelméből 43-at kiütéssel nyert meg (88 %-os KO-arány). Mindössze 45 éves volt, amikor egy repülő szerencsétlenségben életét veszítette 1969. augusztus 31-én.

Marciano (születési nevén: Rocco Francis Marchegiano) olasz bevándorló családból származott. Brocktonban született 1923. szeptember 1-jén. Fiatal korában a baseball érdekelte, profi játékos szeretett volna lenni. Ökölvívással csak a húszas évei elején kezdett el foglalkozni a katonaság alatt, ekkor kezdődött amatőr karrierje. Amatőr mérlege: 8 győzelem (kiütéses) és 4 pontozásos vereség.

Első profi meccse 1947. március 17-én volt Lee Epperson ellen és rögtön egy kiütéses győzelemmel mutatkozott be. Ezután rögtön több, mint egy éves szünet következett, mert visszatért régi „szerelméhez”, a baseballhoz, de nem sikerült befutnia, így újból bunyózni kezdett, amit nagyon jól tett. Sorra aratta a kiütéses győzelmeket. 1947 és 1955 között 49 győztes meccse volt, ebből 43 kiütéses győzelem és egyszer sem kapott ki. 1952. szeptember 23-án pedig megverte a regnáló világbajnokot, Jersey Joe Walcott-ot, így 29 esztendősen lett a nehézsúly királya. Majd hat alkalommal is megvédte világbajnoki címét. 1955. szeptember 21-én, Archie Moore legyőzésekor lépett utoljára szorítóba, de csak 1956. április 27-én jelentette be hivatalosan, hogy szögre akasztja kesztyűit. Visszavonulása után bokszmeccseket kommentált, sőt még bíráskodott is birkózóversenyeken.

1969. augusztus 31-én éjjel, egy nappal 46. születésnapja előtt repülőgép balesetet szenvedett. Gépe a földbe csapódott és mindenki meghalt, aki a gépen tartózkodott.

Marciano nem épp a technikai tudásáról, képzettségéről volt híres, annál inkább állóképességéről és ütőerejéről, amit jól mutat a mérlege. Emellett az ütésállósága is egyedülálló volt, profi karrierje során mindössze kétszer, összesen 7 másodpercig számoltak rá. Igazi megállíthatatlan harcos volt, aki nem ismert félelmet. Hitt abban, hogy bárkit le tud győzni, minden alkalommal így ment fel a ringbe. Érezte, hogy a csúcson kell abbahagyni, hirtelen visszavonulását azzal magyarázta, hogy nem akarta bukott bajnokként befejezni a karrierjét, ne így emlékezzenek rá.

Életéről 1999-ben film is készült Rocky Marciano címmel.

Komment