2013-ban ezen a napon lett először a WBO világbajnoka Kovalev, vajon augusztus 24-e után is az marad?

Fotó: Sergey Kovalev – PuzzlePix Fotóügynökség

2013. augusztus 17-én vívta első világbajnoki címmérkőzését az orosz Sergey Kovalev (33-3-1; 28 KO). Kovalev az Egyesült Királyságbéli Cardiffig utazott, hogy elvegye Nathan Cleverly WBO félnehézsúlyú világbajnoki övét. Mindkét bunyós veretlenül állt a mérkőzésnek, Cleverly-nek ez már a hatodik címvédő meccse volt, mégis Kova-t tartották a meccs esélyesének, ami igaznak bizonyult. Kovalev már az első gongszótól agresszívan támadta a világbajnokot, majd a harmadik menetben kétszer is számolni kellett Cleverly-re. Arra a Cleverly-re, aki profi pályafutása során sosem volt még padlón. Bár a második menetben csúnyán felszakadt az orosz szeme, de ez sem akadályozta meg abban, hogy a negyedik menetben pontot tegyen az i-re és elvegye a walesi bunyós világbajnoki övét. A harmadik menetben is csak a gongszó mentette meg attól Cleverly-t, hogy vége legyen a meccsnek, de a negyedik menet elején a mérkőzésvezető beszüntette a meccset és TKO-val nyert Kovalev és lett a WBO félnehézsúlyú világbajnoka első alkalommal.

Kova ekkoriban megállíthatatlan volt, a világbajnoki címmeccsén 22. győzelmét aratta, abból 20-at kiütéssel. Három éven át őrizte WBO övét és begyűjtötte mellé még az IBF és a WBA Super övet is. Majd jött az Andre Ward elleni két vereség 2016-ban és 2017-ben, és az összes övétől elbúcsúzott. De az orosz ezután sem adta fel, 2017. novemberében visszaszerezte WBO övét, majd tavaly augusztusban nagy meglepetésre ismét elveszítette Eleider Alvarez ellen. Sokan azt gondolták, hogy ezután tényleg szögre akasztja kesztyűit Kovalev, de nem olyan fából faragták. Edzőt és taktikát váltott és ismét visszaszerezte WBO övét. Immáron harmadjára lett a szervezet félnehézsúlyú világbajnoka.

Nemsokára pedig ismét címvédésre készül, a fiatal Anthony Yarde akarja majd elvenni tőle egy hét múlva, augusztus 24-én. Kova 2013-ban az Egyesült Királyságba ment egy angol bunyós ellen, hogy világbajnok legyen. Most egy másik angol bunyós, Yarde megy Oroszországba, hogy elvegye Kova övét. Vajon sikerül Yarde-nak vagy megvédi Kovalev a világbajnoki címét hazai közönség előtt?

Komment