1974. január 28. Muhammad Ali VS Joe Frazier II.

Kép: Muhammad Ali – Joe Frazier – PuzzlePix Fotóügynökség

A két nehézsúlyú legenda Muhammad Ali és Joe Frazier összesen három alkalommal találkoztak a szorítóba. A három meccsből kettőt Ali nyert, egyet pedig Frazier. Mindhárom összecsapásuk a boksztörténelem jelentős epizódjai voltak. Bár a három összecsapásból az első és a harmadik a legemlékezetesebb, azért a második is megér néhány mondatot.

Az első meccsükre 1971. március 8-án került sor, ahol Frazier a WBA és a WBC nehézsúlyú világbajnokaként, címvédőként lépett szorítóba. A mérkőzés előtt még mindkét legenda veretlen volt (Frazier 26-0, 23 KO; Ali 31-0, 25 KO), de a mérkőzést Frazier nyerte egyhangú pontozással, sőt egyszer még padlóra is küldte Ali-t.

A visszavágóra majdnem három évet kellett várni. Ekkor már Frazier sem volt világbajnok, mert 1973-ban George Foreman elvette a világbajnoki öveit. A NABF nehézsúlyú öve volt egyedül a tét, de ez a mérkőzés ettől függetlenül is érdekesnek ígérkezett. A meccs előtt pár nappal már volt egy kisebb összetűzés közöttük, egy televíziós műsorban kaptak össze, ami birkózásba torkollott és úgy kellett őket szétválasztani.


A visszavágót Super Fight II. néven harangozták be és 1974. január 28-án került rá sor New York-ban, a Madison Square Garden-ben. Ez a meccs kevésbé volt izgalmas ugyan, mint az első, de Ali számára fontos volt, hogy revánsot vegyen Frazier-en. Ami végül egyhangú pontozással sikerült is neki. Ezek után 1 – 1-re állt egymás ellen a két legenda, majd 1975-ben került sor a harmadik összecsapásra, ami a „Manilai thriller” elnevezést kapta, ahol szinte kivégezték egymást.

Komment