1960-ban ezen a napon lett olimpiai bajnok Muhammad Ali, még Cassius Clay néven

Zbigniew Pietrzykowski – Cassius Clay (Muhammad Ali) – PuzzlePix Fotóügynökség

Minden idők egyik leghíresebb ökölvívója Muhammad Ali, akkori nevén még Cassius Clay 1960. szeptember 5-én felért amatőr karrierje csúcsára. A római olimpián félnehézsúlyban aranyérmet szerzett.

Cassius Clay 1942. január 17-én született Louisville-ben, nehéz körülmények között nőtt fel öt testvérével. Tizenkét éves korában kezdett el bokszolni, már nagyon korán kitűnt tehetségével, sorra nyerte az amatőr mérkőzéseket. Hatszor nyerte el a Kentucky Aranykesztyűt, kétszer a Nemzeti Aranykesztyűt és kétszer nyert amatőr nemzeti bajnokságot. 1960-ban, 18 évesen pedig az olimpiára is kijutott Rómába, de kis híján lemaradt az olimpiáról. Korábban még sosem repült és állítólag annyira félt a repüléstől, hogy azt fontolgatta inkább mégse utazik el Olaszországba. Szerencsére ezen túl tette magát és hazafelé már egy aranyéremmel a nyakában utazhatott.

Augusztus 30-án lépett először szorítóba az olimpián, az első meccsén a belga Yvon Becaus-t győzte le, majd két nappal később a szovjet Gennady Shatkov-ot, az elődöntőben pedig az ausztrál Tony Madigan-t. Majd jött a döntő szeptember 5-én, ahol a lengyel Zbigniew Pietrzykowski-val küzdött és győzte le pontozással. Pietrzykowski akkor már háromszoros Európa-bajnok volt és 1956-ban bronzérmet szerzett a melbourne-i olimpián. Ezzel Clay amatőr karrierje csúcsára ért fel és még ez év októberében profinak állt.

Egy anekdota szerint és ő maga is többször mesélte, hogy miután visszatért Louisville-be, dühében az Ohio folyóba dobta olimpiai aranyérmét, mert nem szolgálták ki egy étterembe. Később bevallotta, hogy ez nem igaz, egyszerűen csak elveszítette az érmet. 1996-ban kapott egy másolatot.

Komment