George Foreman kéri a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot, hogy ne vegyék ki az ökölvívást az olimpia programjából

George Foreman az 1968-as olimpia döntőjében – PuzzlePix Fotóügynökség

A bokszlegenda George Foreman 50 éve nyert aranyérmet az 1968-as Mexikói Olimpián nehézsúlyban, ennek kapcsán pedig a helyszínen Mexikóvárosban ünnepelte a kerek évfordulót. Foreman elmesélte, hogy számára mekkora élmény volt a hazáját képviselni és aranyérmet szerezni az olimpián. Ez örökre megváltoztatta az életét és kéri a NOB-ot, hogy tartsák bent az olimpia versenyprogramjában az ökölvívást, mert igenis szükség van rá.

Az ökölvívás 1904 óta része a nyári olimpiáknak és számos kiváló ökölvívó karrierjét határozta meg, hogy dobogóra állhatott olimpikonként. 1960-ban Ali, 1964-ben Frazier majd 1968-ban Foreman is aranyérmet szerzett és ez nagyon fontos mérföldkő volt a karrierjükben.

Foreman kéri a bizottságot, hogy alaposan fontolják meg, hogy kiveszik-e az amatőr ökölvívást a programból, szerinte nagy hibát követnének el ezzel. Számára a mai napig öröm visszaemlékezni az olimpiára, az álma vált valóra azzal, hogy olimpiai bajnok lett. Szerinte az olimpiai aranyérem nélkül nem lett volna profi világbajnok, mindenki csak úgy emlékezne rá, hogy az a pasi, aki a grillezőt reklámozta.

Komment