Usyk kiütéssel győzött, továbbra is ő a cirkálósúly vitathatatlan bajnoka

Fotó: Oleksandr Usyk – Tony Bellew (padlón) – PuzzlePix Fotóügynökség

November 10-én, szombaton került sor az Oleksandr Usyk (16-0; 12 KO) – Tony Bellew (30-3-1; 20 KO) cirkálósúlyú mérkőzésre Manchesterben. Az előzetes jóslatok alapján a vitathatatlan bajnok (IBF/WBC/WBO/WBA Super) Usyk volt az esélyes, de a meccs képe alapján korántsem volt akkora fölénye, mint amire számítani lehetett és egy sokkal szorosabb mérkőzést láthattak a nézők. A nyolcadik menetig nagyon is kiegyensúlyozott volt a mérkőzés és Bellew nagyon jól tartotta a lépést az ukrán klasszissal. Végül azonban, ahogy várható volt Usyk nyerte meg a mérkőzést, viszont arra kevesen számítottak, hogy ezt kiütéssel teszi meg.

Ahogy vártuk Usyk képviselte a technikát a mérkőzésen, sokkal megfontoltabban, szép kombinációkkal, jó lábmunkával bunyózott, Bellew-n pedig látni lehetett, hogy arra a bizonyos egy nagy ütésre vár, amit előzetes jósoltak. Ugyanakkor Bellew sokkal inkább versenyben volt a címvédővel, mint ahogy azt várni lehette, időként meg is lepte Usyk-ot és volt néhány hangsúlyos ütése, jó kontrái. A meccs felénél még nagyon kiegyenlített volt a mérkőzés, majd a hetedik menettől már látszott Bellew-n, hogy kezd fáradni és az ukrán is nagyobb fokozatba kapcsolt. Majd a nyolcadik menet felénél, Bellew már nem koncentrált eléggé, nagyon szellősen védekezett és ez megbosszulta magát. Usyk elkapta a megfelelő pillanatot és több szép találatot is bevitt, amitől látványosan megrendült Bellew és végül egy balostól padlóra került a kihívó. Nagy nehezen fel tudott állni, de látszott rajta, hogy nem tudja hol is van és nem tudta folytatni a mérkőzést. Végül KO-s győzelemmel Usyk nyerte meg az összecsapást.

Összességében a várakozásokon felül teljesített Bellew, Usyk pedig talán kicsit görcsös volt, de a technika és a higgadtság meghozta Usyk győzelmét. Bellew hozta a szokásos közönségszórakoztató stílusát, és kicsit el is könnyelműsködte a meccset. Usyk ellen, ütőtávon belül leeresztett kézzel állni elég kockázatos dolog, aminek meglett a következménye. Sokan azt jósolták, hogy egy kemény balhorog eldöntheti a meccset, ez is igaz is lett, csak épp fordítva szóltak a jóslatok, Bellew-tól várták ezt.

Oleksandr Usyk ezzel megszerezte profi pályafutása 16. győzelmét és 12. kiütéses győzelmét. Az ukrán klasszis ezzel megvédte vitathatatlan bajnoki címét és vélhetően most láthattuk utoljára cirkálósúlyban ringbe lépni. Tervei szerint nehézsúlyban szeretné folytatni és nem kisebb célt tűzött ki magának, mint hogy ebben a súlyban is vitathatatlan bajnok legyen. Bellew pedig ezzel a mérkőzéssel búcsúzott a profi karrierjétől.

Komment