Tyson Fury több érdekes rekordot is beállított azzal, hogy legyőzte Wilder-t

Kép: Tyson Fury – PuzzlePix Fotóügynökség

Az egyik külföldi ökölvívó hírportál összegyűjtött néhány érdekességet, hogy Tyson Fury milyen rekordokat állított be azzal, hogy februárban legyőzte Deontay Wilder-t és elvette WBC nehézsúlyú világbajnoki címét.

Önmagában már az is rekordnak számíthatna, hogy Fury az óriási mélyrepülése után talpra tudott állni. A depressziója, alkohol- és drogproblémái miatt komolyan elhízott, elveszítette minden motivációját és az öngyilkosság gondolata is többször megfordult a fejében. Ezek után mégis vissza tudott térni és talpra állt fizikailag és mentálisan is. Sőt nagyjából másfél évvel a visszatérő meccse után újra világbajnok lett.

A februári győzelemmel úgy lett a nehézsúly első kétszeres világbajnoka, hogy közben egyszer sem szenvedett vereséget. Mert ahogy azt biztos mindenki tudja és amúgyis nagyon szereti Fury hangoztatni, hogy ő nem úgy veszítette el az öveit, hogy kikapott volna bárkitől, hanem az eltiltása miatt visszaadta/elvették tőle. Tehát 2015 óta a nehézsúly lineáris bajnokának tartja magát.

A WBC öv megszerzésével pedig ő az egyetlen nehézsúlyú, aki mind a négy nagy szervezet + az IBO övét is meg tudta szerezni. Olyan sem volt még, aki egyszerre birtokolta mind az öt övet, (de még ebben is lehet az első), de olyan sem aki külön-külön, de mindegyik szervezet világbajnoka volt. Az utolsó nehézsúlyú vitathatatlan bajnok Lennox Lewis volt 1999 és 2000 között, de akkor a WBO öv még nem volt olyan rangos és azt az övet nem is szerezte meg soha Lewis.

Amiben szintén rekordot állított be a „Cigány Király”, hogy két olyan világbajnokot is megvert, akik tízszer vagy annál többször meg tudták előtte védeni a világbajnoki címeiket.

Tyson Fury igazán megosztó személyiség, az a fajta ember/ökölvívó, akit vagy nagyon szeretnek, vagy nagyon nem. A képességeit, boksztudását illetően is megoszlanak a vélemények, de a tényeket nem lehet elvitatni. Korábban Klitschko legyőzésével az IBO/IBF/WBO/WBA (Super) nehézsúlyú világbajnoka volt, most pedig a WBC világbajnoka.

Komment