Tragédiák és komoly sérülések a profi bunyó világában!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesülj az ökölvívás legfontosabb hazai és külföldi híreiről!

2019 minden bizonnyal sok ember fejében úgy marad meg, mint az az év amikor is több fiatal ökölvívó veszítette életét egy-egy mérkőzés után!

A hogyan és a miért minden bizonnyal sokkal bonyolultabb, mint azt egy mezei újságíró körül tudja járni, de egy biztos szankciókra van szükség! Mindegy, hogy a szabályrendszer ökölvívás, Kick-box, Muay Thai vagy pedig MMA. Számos globális probléma van amit meg kell oldani, hogy minél kevesebb tragédia történjen a jövőben!

*Sajnos a maradandó sérüléseket vagy esetleg tragédiákat nem lehet kizárni, semmilyen sportból pláne nem egy küzdősportból!

Fogyasztás!

Ha hiszitek, ha nem ez az egyik legégetőbb probléma és nagy számban köthető hozzá egy-egy tragédia! Nem titok, hogy néhány profi sportoló 10-15kg-ot is fogyaszt 1-1 mérkőzésre, ami visszatöltés után, akár 2-3 súlycsoportnyi különbséget is jelenthet! Californiában most pl. kollektíve bevezetnek egy új szabályt, aminek értelmében, ha a mérkőzés napján egy versenyző 15%-kal meghaladja a súlycsoport felső határát, akkor a mérkőzést törlik! Ez vonatkozik az ökölvívásra, az MMA-ra és a KickBox-ra is! Mivel ezek a fogyasztások, főleg az utolsó napokban vízből történnek (4-5-6 kg is lehet!) ezért a szervezet vízháztartása kritikus szintre csökken! Mint tudjuk az agyunk a szervezetünk központi szerve, így ha annak a működésében bármi változás történik az bizony kihatással lesz az egészségünkre, valamint a regenerálódó képességeinkre is!

Még az amatőr bunyóban a ringbelépés minden napján van mérlegelés, úgy a profiknál csak a mérkőzés előtti napon. Ezért egy frissen profinak állt versenyző és egy rutinos bunyós között a mérkőzés napján akár 10 kg súlykülönbség is lehet, ami hatalmas!

*Szeretnél legális szerekkel rásegíteni a súlyvesztésre, akár alvás közben? Dream Burner: http://bit.ly/2Ysb8bd

Nem megfelelően szankcionált mérkőzések!

Sajnos nem is olyan régen a hazánkban is téma volt a nem megfelelő ellenőrzés. A vezető boksz adatközpont a boxrec.com egész egyszerűen nem volt hajlandó olyan mérkőzés adatokat közzétenni, amelyek úgynevezett „tornatermi” gálákról kerültek ki. Ezeken a gálákon a legtöbb mérkőzés érdemi küzdelem nélkül kerül feladásra. Valamint gyakran előfordul, hogy egy-egy ökölvívó papírjaival, egy teljesen más srác lép a ringbe, mindenféle komolyabb vizsgálat vagy képzettség nélkül! Ezek a srácok, akiknek így építik a mérlegüket 4-5 „győztes” mérkőzés után kimennek külföldre, ahol tényleg komoly bokszolókkal fognak találkozni és azokban a meccsekben sajnos valóban benne van pár igazi nagy KO!

Kontrollálatlan sparringok!

A komoly sérülések melegágya! Számos edzésen ma is bevett szokás, hogy 10oz kesztyűt használnak. Ez egy örök hiba, főleg, hogy bizony a sparringok is ebben zajlanak. Az én véleményem szerint, olyan sparringon ahol nagyobb ütések is elcsattannak bizony TILOS! Lenne 14-16 vagy 18oz súlyú kesztyű nélkül a küzdőtérre lépni! Ezeknek a kesztyűknek a tömése és a szélessége is nagyobb, így amellett, hogy a kezet is védik, bizony könnyebb velük védekezni! Ez vonatkozik az MMA kesztyűkre is, bár tény ami tény, hogy még a profi 4oz kesztyűk ugye szigorúan verseny célra használatosak, addig az úgynevezett 7os súlyú kesztyűk tömése is csak egy 10oz kesztyű vastagságának felel meg, így olyan nagyon sokat hosszútávon nem javít a helyzeten!

Örök vitatéma a fejvédő használatának hiánya! A jó fejvédő bizony tompítja az ütéseket, valamint véd a szakadásoktól is!

*Profi sparring cuccokra vágysz? Premium Fighter – Mexico http://bit.ly/2mh0O8J

Oldschhol trükkök és felszerelések!

Az emberi „mocskosság” határtalan, főleg ha győzelemről van szó!

-Szembe nyúlások.

Az ökölvívó kesztyűkön azért vannak levarrva a hüvelykujjak, mert a piszkosabb bunyósok gyakran szándékosan az ellenfél szemébe nyúltak. Ezzel komoly és maradandó sérüléseket okozva! Sajnos, az MMA-ban az ötujjas kesztyűk miatt ez a probléma a mai napig fennáll, elég ha csak a botrányos Mexico-i főmeccsre gondolunk vagy Jon Jones mocskos simogatásaira!

-Helytelen fűzőrögzítés.

Sajnos a mai napig látni néhány gálán, hogy egy fűzős vagy néha tépőzáras kesztyű bizony nincsen megfelelően leragasztva, így a rögzítésre szolgáló anyaggal (fűzős vagy tépőzár) lehetett komoly sérüléseket okozni!

-Lószőr kesztyűk!

Sajnos ezek a kesztyűk manapság újra előtérbe kerültek! Ezek a kesztyűk sem a kézre sem pedig az ellenfél fejére nincsenek túl jó hatással!

Ökölvívás vs. MMA melyik a veszélyesebb?

Sajnos főleg az ökölvívás világából hallunk rossz híreket, de elég ha csak Michael Bispinget vagy Gary Goodridget említem és bizony szembesülünk vele, hogy a baj mindig jelen van, sportágtól függetlenül.

Pro és kontra érvek.

Az ökölvívó kesztyűk nagyobbak ezért nagyobbat mernek vele ütni. Ez vitathatatlan tény de az is, hogy nagyobb a felületük is, ezért jobb védekezést tesznek lehetővé! Itt is kiütközik a lószőr kesztyűk problémája, ami bizony nem igazán tompítja a rezgéseket!

Az ökölvívásban főleg a fejre mérik az ütéseket akár 12 meneten keresztül, még a Kick-boxban vagy az MMA-ban ez a %-ék jelentősen szétoszlik a tágabb szabályok miatt. Ez igaz, bár az is tény, hogy nem egy bunyós, sok komoly fejrúgást is ki tud hordani egy-egy ilyen mérkőzésen, és ott bizony általában semmilyen tompítás nincsen. Vagy MMA-ban a könyök ütések, ahol szintén semmi tompítás nincsen és egy erős ütésben bizony benne van az egész testsúly.

Mainstream híradás!

Igen, több boksz tragédiáról hallunk de jóval többen is bokszolnak szerte a világon mint MMA-znak! Az MMA egy nagyon fiatal szabályrendszer, az UFC 1996 óta van a porondon azaz csak 23 éve. Az elmúlt években lett mainstream, így higgyétek el, hogy a PR-osok igenis nagyon igyekeznek eltitkolni itt is a komoly sérüléseket.

*A cikk alatt található videóban felkavaró képsorok találhatóak!

Forrás: premiumfightshop.hu

Komment