Tragédiák és komoly sérülések a profi bunyó világában!

2019 minden bizonnyal sok ember fejében úgy marad meg, mint az az év amikor is több fiatal ökölvívó veszítette életét egy-egy mérkőzés után!

A hogyan és a miért minden bizonnyal sokkal bonyolultabb, mint azt egy mezei újságíró körül tudja járni, de egy biztos szankciókra van szükség! Mindegy, hogy a szabályrendszer ökölvívás, Kick-box, Muay Thai vagy pedig MMA. Számos globális probléma van amit meg kell oldani, hogy minél kevesebb tragédia történjen a jövőben!

*Sajnos a maradandó sérüléseket vagy esetleg tragédiákat nem lehet kizárni, semmilyen sportból pláne nem egy küzdősportból!

Fogyasztás!

Ha hiszitek, ha nem ez az egyik legégetőbb probléma és nagy számban köthető hozzá egy-egy tragédia! Nem titok, hogy néhány profi sportoló 10-15kg-ot is fogyaszt 1-1 mérkőzésre, ami visszatöltés után, akár 2-3 súlycsoportnyi különbséget is jelenthet! Californiában most pl. kollektíve bevezetnek egy új szabályt, aminek értelmében, ha a mérkőzés napján egy versenyző 15%-kal meghaladja a súlycsoport felső határát, akkor a mérkőzést törlik! Ez vonatkozik az ökölvívásra, az MMA-ra és a KickBox-ra is! Mivel ezek a fogyasztások, főleg az utolsó napokban vízből történnek (4-5-6 kg is lehet!) ezért a szervezet vízháztartása kritikus szintre csökken! Mint tudjuk az agyunk a szervezetünk központi szerve, így ha annak a működésében bármi változás történik az bizony kihatással lesz az egészségünkre, valamint a regenerálódó képességeinkre is!

Még az amatőr bunyóban a ringbelépés minden napján van mérlegelés, úgy a profiknál csak a mérkőzés előtti napon. Ezért egy frissen profinak állt versenyző és egy rutinos bunyós között a mérkőzés napján akár 10 kg súlykülönbség is lehet, ami hatalmas!

*Szeretnél legális szerekkel rásegíteni a súlyvesztésre, akár alvás közben? Dream Burner: http://bit.ly/2Ysb8bd

Nem megfelelően szankcionált mérkőzések!

Sajnos nem is olyan régen a hazánkban is téma volt a nem megfelelő ellenőrzés. A vezető boksz adatközpont a boxrec.com egész egyszerűen nem volt hajlandó olyan mérkőzés adatokat közzétenni, amelyek úgynevezett „tornatermi” gálákról kerültek ki. Ezeken a gálákon a legtöbb mérkőzés érdemi küzdelem nélkül kerül feladásra. Valamint gyakran előfordul, hogy egy-egy ökölvívó papírjaival, egy teljesen más srác lép a ringbe, mindenféle komolyabb vizsgálat vagy képzettség nélkül! Ezek a srácok, akiknek így építik a mérlegüket 4-5 „győztes” mérkőzés után kimennek külföldre, ahol tényleg komoly bokszolókkal fognak találkozni és azokban a meccsekben sajnos valóban benne van pár igazi nagy KO!

Kontrollálatlan sparringok!

A komoly sérülések melegágya! Számos edzésen ma is bevett szokás, hogy 10oz kesztyűt használnak. Ez egy örök hiba, főleg, hogy bizony a sparringok is ebben zajlanak. Az én véleményem szerint, olyan sparringon ahol nagyobb ütések is elcsattannak bizony TILOS! Lenne 14-16 vagy 18oz súlyú kesztyű nélkül a küzdőtérre lépni! Ezeknek a kesztyűknek a tömése és a szélessége is nagyobb, így amellett, hogy a kezet is védik, bizony könnyebb velük védekezni! Ez vonatkozik az MMA kesztyűkre is, bár tény ami tény, hogy még a profi 4oz kesztyűk ugye szigorúan verseny célra használatosak, addig az úgynevezett 7os súlyú kesztyűk tömése is csak egy 10oz kesztyű vastagságának felel meg, így olyan nagyon sokat hosszútávon nem javít a helyzeten!

Örök vitatéma a fejvédő használatának hiánya! A jó fejvédő bizony tompítja az ütéseket, valamint véd a szakadásoktól is!

*Profi sparring cuccokra vágysz? Premium Fighter – Mexico http://bit.ly/2mh0O8J

Oldschhol trükkök és felszerelések!

Az emberi „mocskosság” határtalan, főleg ha győzelemről van szó!

-Szembe nyúlások.

Az ökölvívó kesztyűkön azért vannak levarrva a hüvelykujjak, mert a piszkosabb bunyósok gyakran szándékosan az ellenfél szemébe nyúltak. Ezzel komoly és maradandó sérüléseket okozva! Sajnos, az MMA-ban az ötujjas kesztyűk miatt ez a probléma a mai napig fennáll, elég ha csak a botrányos Mexico-i főmeccsre gondolunk vagy Jon Jones mocskos simogatásaira!

-Helytelen fűzőrögzítés.

Sajnos a mai napig látni néhány gálán, hogy egy fűzős vagy néha tépőzáras kesztyű bizony nincsen megfelelően leragasztva, így a rögzítésre szolgáló anyaggal (fűzős vagy tépőzár) lehetett komoly sérüléseket okozni!

-Lószőr kesztyűk!

Sajnos ezek a kesztyűk manapság újra előtérbe kerültek! Ezek a kesztyűk sem a kézre sem pedig az ellenfél fejére nincsenek túl jó hatással!

Ökölvívás vs. MMA melyik a veszélyesebb?

Sajnos főleg az ökölvívás világából hallunk rossz híreket, de elég ha csak Michael Bispinget vagy Gary Goodridget említem és bizony szembesülünk vele, hogy a baj mindig jelen van, sportágtól függetlenül.

Pro és kontra érvek.

Az ökölvívó kesztyűk nagyobbak ezért nagyobbat mernek vele ütni. Ez vitathatatlan tény de az is, hogy nagyobb a felületük is, ezért jobb védekezést tesznek lehetővé! Itt is kiütközik a lószőr kesztyűk problémája, ami bizony nem igazán tompítja a rezgéseket!

Az ökölvívásban főleg a fejre mérik az ütéseket akár 12 meneten keresztül, még a Kick-boxban vagy az MMA-ban ez a %-ék jelentősen szétoszlik a tágabb szabályok miatt. Ez igaz, bár az is tény, hogy nem egy bunyós, sok komoly fejrúgást is ki tud hordani egy-egy ilyen mérkőzésen, és ott bizony általában semmilyen tompítás nincsen. Vagy MMA-ban a könyök ütések, ahol szintén semmi tompítás nincsen és egy erős ütésben bizony benne van az egész testsúly.

Mainstream híradás!

Igen, több boksz tragédiáról hallunk de jóval többen is bokszolnak szerte a világon mint MMA-znak! Az MMA egy nagyon fiatal szabályrendszer, az UFC 1996 óta van a porondon azaz csak 23 éve. Az elmúlt években lett mainstream, így higgyétek el, hogy a PR-osok igenis nagyon igyekeznek eltitkolni itt is a komoly sérüléseket.

*A cikk alatt található videóban felkavaró képsorok találhatóak!

Forrás: premiumfightshop.hu

Komment