A nagy OZ (Uncia) útmutató!

Avagy hány OZ-s kesztyűre van szükségem?

Az uncia egy súlymérték és ezt ennyivel szeretném lezárni, semmi értelme annak, hogy most itt grammra stb. váltogassam át neked. Inkább elébe megyek a dolgoknak és leírom neked, hogy melyik uncia súlyú kesztyű mire is való! (Engedelmetekkel elhagyom a 6 és a 8 oz-s kesztyűk leírását ugyanis a shopokban nem igazán keresitek őket.)

10 oz

Ez a mágikus szám, minden bizonnyal ebből a méretből adtak el a világon a legtöbbet az elmúlt 10 évben, valljuk be, hogy nagyon helytelenül! A 10oz hivatalosan a versenykesztyűket foglalja magában amik nem edzésre lettek kitalálva, hanem inkább az éles bunyóra, de azért mégis lehet vele edzeni.

Edzés típusok, melyekre alkalmas

Iskolázás: Iskolázni majdnem, hogy mindegyik méretű kesztyűben lehet és ajánlott is, mégis a pontos technikai csiszolás leginkább a 10oz-s kesztyűkben történik. Itt sokkal jobban érzed, hogy jól találsz-e vagy, hogy éppen helyesen tartottad a csuklódat. Annak aki mérkőzésekre készül, annak ez a legideálisabb méret az iskolázáshoz, hiszen minden bizonnyal ekkora kesztyűben fog a ringbe lépni.

Zsákolás: Tökéletes a zsákolásra is, bár alapvetően az ökölvívó kesztyűk nem a zsákmunkára vannak tervezve. A gépi formázású szivaccsal készült kesztyűk kifejezetten nem szeretik ezt a típusú melót és hajlamosak eltörni. A kézi formázású szivaccsal készült kesztyűk, jobban bírják a strapát ezen a téren és méretükből kifolyólag pontos visszajelzést adnak a technikáink helyességéről!

Technikai páros gyakorlatok: Ezt a típusú edzésformát sehol máshol nem fogom megemlíteni, hiszen mindegyik mérettel elvégezhető, viszont ha egy versenyzőről beszélünk akkor nem árt, ha az ilyen típusú feladatokat 10oz mérettel végzi, a pontos kivitelezés miatt, legyen itt szó védekezési vagy támadási feladatokról!

Mit ne csinálj benne!

Sparring: A 10oz nem alkalmas a sparringra, ezzel nem véded sem a saját, sem pedig az ellenfeled egészségét, és nagyon sok sérülés keletkezhet, teljesen feleslegesen. A legtöbb Klub és edző egyenesen tiltja ezt a méretet a Sparringok alkalmával!

Webshop: http://bit.ly/2kfW0j3

12 oz

Éppen, hogy csak nagyobb mint a 10 oz és egy bizonyos súly felett már az amatőr ökölvívásban is alkalmazzák. Akkor mégis miben különbözik? Alapvetően a kisebb súlyú 60-65 kg-os bunyósoknak ajánlott, akiknek megvan hozzá a kellő technikai képzettsége hozzá.

Edzés típusok, melyekre alkalmas

Iskolázás: Mivel a súly és a mérete nem jelentősen nagyobb mint a 10 oz kesztyűé ezért ez is tökéletesen alkalmas a versenyzői iskolázáshoz. Sőt sérülés vagy sérülékeny sportoló esetén még ajánlott is! (Kéz sérülések) Ez a súly és a párnázás vastagsága még nem tompítja le túlságosan a „visszajelzéseket” így a technikáid versenyzőként is élesek tudnak maradni!

Zsákolás: A fentebb leírt dolgok itt ugyanúgy érvényesek! A kesztyű súlya és vastagsága miatt, még pontosan lehet érezni a technikákat, így akár versenyzőknek is alkalmas lehet a zsákmunkára.

Light sparring: Na igen, itt fejtem ki, hogy miért is van szükség a technikai képzettségre. A kesztyűzéseknek nem minden alkalommal arról kell szólnia, hogy keményen egymásnak esnek a srácok! Sokszor bizony technikai csiszolások, elmozgások vagy éppen védekezés a sparring témája ilyenkor pedig a kesztyű sem lehet sokkal nagyobb, mint a versenykesztyű! Az ilyen könnyű vagy úgynevezett technikai sparringokra tökéletes választás lehet a 12 oz

Mit ne csinálj benne!

Kemény sparring: Akármekkora is a versenysúlyod a 12 oz nem a kemény sparringra lett kitalálva! Még ha 48 kg vagy, akkor is használj az ilyen típusú melóra inkább 14 oz-t!

Webshop: http://bit.ly/2lUbLwo

14 oz

Szerény véleményem szerint, ez az ideális edzőkesztyű, ami szinte mindenkinek megfelel! A vásárlóknak általában 80 kg testsúlyig ajánlom és úgy gondolom, hogy ez minden hobbistának egy alap kesztyű kéne, hogy legyen!

Edzés típusok, melyekre alkalmas

Iskolázás: A kérdés itt azzal kezdődik, hogy mik a terveid! Ha versenyző vagy, akkor nem célszerű ezt a méretet használni az iskolázáshoz, viszont ha hobbista vagy, akkor könnyen lehet, hogy a karriered során sosem fogsz 10 oz kesztyűt viselni. Na pontosan ezért, ha az alapvető kéz és csuklótartás már megvan, akkor pontosíthatsz a 14 oz-s kesztyűdben. Mivel te minden bizonnyal a sparringok során is ezt fogod használni, célszerű ezzel csiszolni a technikádat!

Zsákolás: Igen, itt is élnek a fentebb leírtak. Annyival egészíteném ki, hogy mivel nagyobb a kesztyű súlya, pontosan ezért az ütéseid gyorsulni fognak. Hátránya viszont, hogy a kesztyű tömése itt minden bizonnyal már annyit fog tompítani, ami kezdőknél könnyen a helyes technika rovására mehet!

Sparring: Mind a technikai, mind pedig a normál sparringra alkalmas ez a méret. De továbbra is tartom magam hozzá, hogy 80 kg felett bizony használjunk egy 16 oz kesztyűt.

Ezzel a kesztyűvel tulajdonképpen nincsen már olyan feladat amit ne végezhetnénk el, ugyanakkor én személy szerint azt javaslom, hogy a zsákmunkára használjunk egy másik, 10 vagy 12 oz súlyú kesztyűt!

Webshop: http://bit.ly/2kLscev

16 oz

Úgy gondolom, hogy 80 kg felett erre a kesztyűre is van szüksége a sportolónak, legyen az versenyző vagy hobbista. Ne feledjük, hogy a bunyó nem játék és a megfelelő védőfelszerelésekről bizony gondoskodni kell!

Edzés típusok, melyekre alkalmas

Iskolázás: Ha ebben a kesztyűben sparringolunk és végezzük az edzésmunkát, akkor célszerű iskolázni is benne. Viszont itt is fenntartom, hogyha még a tanulás elején járunk, célszerűbb erre a célra egy 10 vagy 12 oz kesztyű.

Zsákolás: A súly miatt itt is gyorsulni fogunk a használatával, viszont a tömés jelentősen csökkenti a visszajelzéseket! Amíg nem vagyunk jól képzett státuszban, nem célszerű ezt a méretet használni a zsákon!

Sparring: Na itt van igazán elemében ez a típusú kesztyű! Tökéletes a kemény sparringokhoz, hiszen itt már igenis szükséges a kellő védelem! A kesztyű a mérete miatt, segít számunka a védekezésben, és kellőképpen tompítja a tiszta találatokat is!

Ez a kesztyű is jó tulajdonképpen mindenre, de az igazi területe a sparring! A technikai edzésekhez inkább célszerű egy 12 oz kesztyűt választani!

Webshop: http://bit.ly/2mh0O8J

Összegzés

Az én személyes véleményem az, hogy az első lépés mindig az legyen, hogy kérdezzük meg az edzőnket, hogy milyen súlyú/méretű kesztyűt vár el edzésen. A legoptimálisabb, ha legalább két pár kesztyűt használunk, az egyiket a zsákolásra és esetleg az iskolázáshoz a másikat pedig kifejezetten a sparringokra.

Forrás: premiumfightshop.hu

Komment