Tóth László élete meccsére készül

Eddigi pályafutása legnehezebb meccsére készül Tóth László, a Totobox váltósúlyú versenyzője (25-3-1, 17 KO). Az összecsapásra Malajziában kerül sor, ellenfele a helyi veretlen sztár, az üzbég születésű Kudratillo Abdukakhorov (13-0, 9 KO) lesz március 17-én. Tóth László jelenleg – Szellő és Kovács Zoltán után – a legmagasabban jegyzett magyar profi ökölvívó: az IBF ranglistáján a 15. helyen áll.

A harmincéves sportoló 10 év amatőr pályafutás után, nyolc évvel ezelőtt döntötte el, hogy megméreti magát a profik között. Kezdetben több mint hat évig Bécsben, a Box Team Vienna színeiben versenyzett. Ez idő alatt két kisebb bajnoki címet (GBU Intercontinental) és a WBF nemzetközi övét szerezte meg. A Totobox Promotion 2017 elején igazolta le, azóta két rangos címet is elnyert. Az IBF váltósúlyú Európa-bajnoka lett tavaly nyáron, és ugyanennél a szervezetnél, szintén váltósúlyban interkontinentális, vagyis kisvilágbajnoki övvel tért haza Dél-Afrikából 2017. októberében.

Hogyan készülsz az idei első megmérettetésedre?
TL: A felkészülésemet már január elsején elkezdtem, annak ellenére, hogy akkor még nem volt lekötött meccsem. Szerencsére, hiszen így, mintegy 10 hetes ideális felkészüléssel tudok Malajziába utazni március közepén. Munka és család mellett hetente ötször végzek másfél órás edzéseket. Futás, erősítés, alapozó edzések mellett jelenleg inkább a kesztyűzésekre, technikai jellegű iskolázásra koncentrálunk. Az edzésekben és a felkészülésben édesapám és egyik öcsém is segít.

Mit tudsz az ellenfeledről? Hogyan készülsz belőle a meccs előtt?
TL
: A helyi veretlen srác nálam kevesebb profi mérkőzésen vett részt, de komolyabb ellenfeleket sikerült legyőznie, előrébb van a ranglistán. Nagyon jól mozog lábon, változatosak az ütéskombinációi, a függetlenségi ranglistán az első 10-ben van. Egy mérkőzését láttam, fedeztünk fel hibákat, arra próbálunk felkészülni. Célom továbbá – ami általánosságban minden mérkőzés előtt is –, hogy elkerüljem a „meglepetéseket”, próbálok odafigyelni a váratlan dolgokra, és arra, hogy ne kapjak az elején, hideg fejre ütést. Minden ellenfelemet tisztelem.

Miben szeretnél fejlődni?
TL: A mérkőzések után mindig átbeszéljük édesapámmal és a testvéremmel. Általában azon dolgozunk, hogy több mozgás legyen törzsből, és jobb védekezés is kéne. Fontosnak tartom már most, a márciusi összecsapás előtt, hogy javítsunk az elhajlásokon, hátralépéseken. Plusz előny, ha jobban fogy az ereje, és nem csak a kettes fedezékemre tud ütni.

Mik a további terveid az idei évre?
TL
: Erről a meccs után tudok majd érdemben nyilatkozni. Mivel az ellenfelemet az első három nagy szervezet is jegyzi, a mérkőzésen cím nem kerül kiosztásra. A ranglista helyezés a tét számomra.

Mikor és hogyan indult a karriered a box világában?
TL
: Édesapám által ismerkedtem meg az ökölvívással, aki közel húsz évig versenyzett, részben edzősködött is. Én gyerekként kipróbáltam a többi között az úszást, a focit, judoztam és karatéztam is, de a box lett „az igazi”.

Meddig szeretnél eljutni a profibokszban?
TL
: 2010 óta vagyok a profik között. Célom, hogy minél tovább eljussak, ahogy az élet és az egészség engedi. Heti hat napot dolgozom, szabadidőm legnagyobb részében pedig 2,5 éves kislányommal játszom. Ez ad nekem erőt. Március végén érkezik a második gyermekünk, remélem, hogy ott tudok lenni az ő születésénél is!

 

 

 

Komment

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.