Szabó Zoltán: „Sokkal nagyobb klasszis vagyok, mint Törteli Balázs!”

Szabó Zoltán és Andranik Hakobyan, Németország 2018

Szabó Zoltán kisváltósúlyú magyar bajnokunkkal legutóbbi németországi győzelme kapcsán beszélgettünk. Zoltán április 28-án, az Arthur Abraham nevével fémjelzett gálán lépett utoljára ringbe Offenburgban, ahol a kisváltósúlyú svájci bajnokot Andranik Hakobyan-t győzte le egyhangú pontozással. A mindössze 24 éves magyar bunyós még csak két éve lépett a profik közé és már harminchárom mérkőzésen van túl, ebből huszonkettőt meg is nyert (9 KO). Zoltán 6 éves korában kezdett az ökölvívással foglalkozni. Nagyon hiperaktív kisgyerek volt és szerette a tv-ben a bokszmeccseket nézni, így adta magát a dolog, hogy ő is kipróbálja. Már amatőrként is szép eredményeket ért el, többek között négyszeres Budapest-bajnok, és magyar bajnokságon kétszer volt második illetve harmadik helyezett. Profiként 2016-ban szerezte meg a GBC ifjúsági váltósúlyú övét, 2017-ben az UBO interkontinentális kisváltósúlyú övét, illetve tavaly decemberben egy látványos összecsapásban nyerte el a kisváltósúlyú magyar bajnoki címet Törteli Balázs ellenében. Zoltán elszántságát jól mutatja, hogy bárkivel hajlandó kiállni, nem ijed meg egyik ellenfelétől sem. Legutóbbi meccsén például a svájci ellenfele a meghatározott súlynál nehezebben mérlegelt be, de Zoltán így is beleegyezett a mérkőzésbe, mert nem érdekelte más csak a győzelem. Külföldön mindig nehezebb meccset nyerni a bokszolóknak, de Zoltánnak egyhangú pontozással sikerült legyőznie addig veretlen ellenfelét.

Zoltánt jövőbeli terveiről kérdeztük és egy kicsit puhatolóztunk, hogy a hazai ökölvívók közül kik vannak még a bakancslistáján. Eddig tizennyolc alkalommal bunyózott itthon magyar ellenféllel szemben és mindegyik mérkőzését megnyerte egytől egyig. Adódott hát a kérdés, hogy kivel szeretne még kiállni a hazai riválisok közül? Zoltán elmondta, hogy bárkivel is kerül össze, kérdés nélkül kiáll ellenük és nem gondolja, hogy bármi félni valója lenne magyar riválisaitól. Egy nevet emelt ki, akivel eddig profi karrierje során még nem került össze, ő pedig ifj. Mizsei György, vele szívesen összemérné tudását. A hazai ellenfelek kapcsán Törteli Balázsról is kérdeztük. Zoltán tavaly decemberben Balázs ellenében szerezte meg egyhangú pontozással a kisváltósúlyú magyar bajnoki címet. Balázs kapcsán Zoli elmondta, hogy bármikor hajlandó lenne egy visszavágóra, bár nem tervezi, hogy váltósúlyba fellépjen, de egy Törteli elleni mérkőzés erejéig még ezt is bevállalná. Biztos benne, hogy Balázst eredeti súlycsoportjában is meg tudná verni.

„Nem mennék fel váltósúlyba, az nem az én súlyom, de még egyszer utoljára bunyóznék benne a Törtelivel, hogy megmutassam a világnak, hogy sokkal nagyobb klasszis vagyok tőle és tudom, hogy megverném újra!”

Jelen pillanatban a külföldi karrier jobban foglalkoztatja Zolit, ennek érdekében mindent megtesz, keményen edz minden nap. Egyelőre nem tudja, hogy hol és kivel áll ki legközelebb, de akár itthon, akár külföldön lép ringbe mi mindenképp beszámolunk róla.

Szabó Zoltán és Arthur Abraham – Németország 2018

Komment