Sávoly Gergő óriási sikere New Yorkban

Sávoly Gergő óriási bravúrt hajtott végre azzal, hogy április 20-án megnyerte a New York-i Golden Gloves döntőjét 91 kg-os súlycsoportban. A Ring Masters Championships néven futó amatőr torna a Nemzeti Arany Kesztyű bajnokság kvalifikációs tornája, amit májusban tartanak majd Omaha-ban. Ezt a rangos amatőr tornát 1928 óta rendezik meg, először Chicago-ban és New York-ban tartották, majd az évek során országos bajnoksággá nőtte ki magát. A Nemzeti Bajnokságot nehézsúlyban korábban nem kisebb nevek is megnyerték, mint Muhammad Ali, Mike Tyson vagy a jelenlegi nehézsúlyú WBC világbajnok Deontay Wilder. A tornagyőzelem, de akár már a részvétel is szinte garancia egy profi szerződéshez.

Hosszú és rögös út vezetett New York-ig, lássuk egy kicsit a kezdetektől Gergő karrierjét. Gergő családi örökségként hozta magával az ökölvívás szeretetét. Édesapja és nagybátyja is bokszolt, így szinte magától értetődő volt, hogy ő is már kisgyerekként kipróbálja. A kezdeti lelkesedés utána abbahagyta, de 13 éves korábban mégis csak megpróbálkozott vele újra, és milyen jól tette. Az MTK-nál kezdte Gergő az amatőr pályafutását Drexler Géza edzővel. A fegyelmezett és szorgalmas munka meghozta gyümölcsét, és Gergő szinte mindent megnyert, amit amatőrként megnyerhetett. Hamar a válogatott tagja is lett, ifjúsági, junior és kétszeres felnőtt magyar bajnok is volt, és 2016-ban megnyerte a Bocskai István Nemzetközi Ökölvívó Emlékversenyt. Nagy vágya volt, hogy kijusson a Riói Olimpiára, a kvalifikáció azonban nem sikerült. Ezután Gergő anyagi és egyéb okokból úgy döntött, hogy kiköltözik Németországba és ott folytatja amatőr karrierjét. Jól mérte fel a helyzetét, hogy még korai lenne profinak állni, tudta, hogy tapasztalatra és további meccsekre van még szüksége az amatőrök között. Berlinbe költözése után a Bundesligában folytatta karrierjét, ami fejlődése szempontjából és anyagi megfontolásból is jó döntésnek bizonyult. Elmondása szerint a Bundesligában egy mérkőzésért több pénzt kapott, mint itthon egy egész hónapra, emellett a németországi bokszélet, a kinti hozzáállás is jobban tetszett neki. Gergő őszintén elmondta a véleményét a hazai amatőr ökölvívó életről:

 „A magyar bokszolók és edzők azt mutatják egymás között, hogy mekkora család, de közben kétszínű mind, nem egyenes emberek. Beszariak elmondani a másikról a véleményüket. Furkálják egymást. Nem jó közeg. Elment tőlük a kedvem, Sok olyan ember van, olyan pozícióban az ökölvívásban, akik semmirekellők és csak a pénz érdekli őket. Hozzá teszem vannak kivételek, de kevés.”

Gergő számára 2016 után világossá vált, hogy külföldön kell karriert építsen. Ennek egyik fontos állomása volt a New York-i verseny is. Családi és baráti segítséggel tudott kijutni, ahol teljesítményével bizonyította, hogy helye van az elitben. A tornán négy meccsen vett részt, abból hármat pontozással, egyet pedig kiütéssel nyert. A döntőt az ökölvívás Mekkájának is nevezett Madison Square Garden-ben tartották, már ez is óriási élmény egy ökölvívó számára, nem még győzni is. Ennek a győzelemnek köszönhetően Gergő már megkereséseket is kapott, de erről egyelőre nem szeretne többet elárulni. A felkészülését továbbra is az USA-ban folytatja orosz edzője, Ilya Mesischev vezetésével. Reméljük, hogy a közeljövőben már egy profi szerződésről is beszámolhatunk.

Komment