Rácz Félix szakít a magyar ökölvívással!

Rácz Félix (Kép forrása: Felix Promotion)

Magyarország minden idők legsikeresebb ökölvívó menedzser-promótere, Rácz Félix, megelégelte a hosszú ideje tartó harcot a Magyar Ökölvívó Szakszövetséggel. Évek óta ő és a hivatásos versenyzőket képviselő tagozat szélmalomharcot vív a Magyar Ökölvívó Szakszövetséggel, hogy a hivatásosokat is hasonló jogok illessék meg, mint az amatőröket, holott a sporttörvény egyértelműen leírja, hogy nincs alá fölé rendeltség és, hogy mindkét tagozatot ugyanazon jogok és támogatások illetik meg!

Rácz Félix információink szerint eljuttatott egy levelet a MÖSZ Hivatásos Tagozat vezetőjének, amiben a következő sorok álltak: „2020-tól nem kívánok a MÖSZ-el együttműködni, a jövőben pedig NEM tervezek Magyarországon eseményeket szervezni!”

Megkerestük Rácz Félixet, hogy mondja el, valójában mi történt.

Tényleg kilép a Magyar Ökölvívó Szakszövetségből?

R. F.: A hír igaz. Úgy érzem, ennél többet nem tudok tenni sem a sportágért, sem az amatőrök és hivatásosok közötti viszonyért. Nincsenek és nem voltak túlzó elvárásaink a MÖSZ felé, csak azt kérjük, ami jogilag a hivatásosokat és a többi tagot megillet, vagyis az amatőr tagozattal azonos jogokat. Számos kísérletünk, egyeztetésünk volt már ezzel kapcsolatban, de ígéreteken kívül semmit nem kaptunk, sem a korábbi elnököktől (Csötönyi Sándor, Erdei Zsolt), sem a jelenlegi elnöktől (dr. Bajkai István). Holott jelenleg Magyarországon a hivatásos ökölvívók szállítják az eredményeket, a tv nézettséget és a teltházakat, míg az amatőr ökölvívás itthon sajnos évek óta válságban van. Erdei Zsoltnak köszönhetően pedig a két tagozat közötti szakadék is mélyült.

Telt házas Felix Promotion ökölvívó gála.


De felsorolok még pár érdekességet, hogy tisztábban lássanak a sportszeretők.

Az olimpiai szereplés kapcsán nyilatkozataikban (ezt fontos kiemelni, hogy csak a nyilatkozataikban) a hivatásosoktól várják a segítséget, viszont többszöri egyeztetés után is inkább csak hátráltató feltételeket szabtak. A MÖSZ azt várná el, hogy egy profi sportoló, hetekre, hónapokra szüneteltesse a hivatásos státuszát, megfosztva magát külföldi meccs lehetőségektől, bevételektől és támogatói díjaktól, csak azért, hogy annak a szövetségnek a kedvében járjon, aki eddig 0 (azaz nulla) lehetőséget biztosított számukra, és amíg nem mutatkozott meg a szükség, tudomást sem akart venni róluk. Arról nem is beszélve, hogy majd csak a selejtezőt követően (!!!), de akkor kötelezően alá kellene írniuk a MÖSZ-el egy olyan szerződést, aminek nem ismerik még a tartalmát.

Kezdem. Az elképzeléseik szerint, (mert fantáziájuk (még) van), a hivatásosoknak egy olyan hazai selejtezőn kell(ene) elindulniuk tavasszal, aminek a feltételei mai napig (2019. dec. 6.) nincsenek kidolgozva, ellenben ha győzne a selejtezőn és itt jön a meggy a habon, „jutalmul”, a továbbiakban nagy valószínűséggel egy a MÖSZ által delegált, de számára szakmailag ismeretlen edzővel készülhet(ne) és utazhat(na) az olimpiai kvalifikációra! Majd, ha ezt is abszolválja, terveznek egy újabb (!!!) hazai kvalifikációt, ami felülírhat mindent és ott dőlhet majd el, hogy ki képviseli hazánkat az Olimpián. Tudják követni?

Persze, érthető a gáncsok sorozata a hivatásosokkal szemben, mert ha közülük jutnak ki (amire komoly esély lenne), jogosan merülne fel a kérdés, hogy akkor a jelenlegi amatőrök miért is kapnak ekkora támogatást a profik pedig miért nem!? Ez sok akadémiának nevezett műhely anyagi támogatását és létjogosultságát megkérdőjelezné, ugye?

Más sportágakban külföldi sportolókat honosítanak, és komoly összegeket fizetnek, hogy kijussanak az olimpiára, a Magyar Ökölvívó Szakszövetség, aki évi több százmilliós állami támogatásban részesül, ilyen „logikus és ökölvívóbarát” feltételeket szab!

És ezeket a feltételeket egy olyan szervezet ”szakmai” plénuma próbálja megszabni a hivatásos tagozat ökölvívóinak, amely évek óta nem képes eredményeket felmutatni, szakmailag pedig folyamatosan hibás döntéseket hoz!

Nyugodtan elmondhatom, hogy egy következmény nélküli országban élünk, hogy miért? Feltenném azt a költői kérdést a cikk olvasójának, hogy szerinte, ha ő lenne annak a szervezetnek az elnöke, aminek Erdei Zsolt volt őszig, és csőd közeli állapotba sodorta volna, mint ahogy ő tette, mi történne vagy történt volna vele? Majd Erdeit nemhogy nem váltották le és azonnali hatállyal menesztették, de még pozíciót adnak neki! Ő lett a „szakmai elnök”. A szakmai elnök, értik? Jó, hogy nem szervezetvezetést tanít valami felsőoktatási intézményben! Ja és a nevével fémjelzett akadémia, mert az is van (még), több tízmillió forintos állami támogatásban részesül, és egy olyan újpesti igazgatja, Wida József András személyében, aki több céget vitt eddig csődbe, információm szerint pedig még mindig el van tiltva a cégvezetéstől…

De sajnos a hozzá nem értésnek itt még nincs vége és többrétű. Miért mondom ezt? Hát, ahol az edzői továbbképzésen, egy soha nem látott program elkészítője, mára MÖSZ „szakmai elnökké” lett (Erdei személyében), mutatja meg, hogy kell bandázst felrakni, mert neki már raktak fel párszor és egy masszőrből cutmanné avanzsált személy fogja elmagyarázni mit kell(ene) tenni egy vérző sebbel, mert ő is látott ilyet…Hát…Én ezerszer voltam már fodrásznál, mégsem merném senki haját levágni! De lehet, velem van a gond.  Azt hiszem, erre mondják, azt: „hogy az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak pedig tele vannak kételyekkel.” 

Tovább megyek. Most novemberi információ, miszerint a MÖSZ még mindig inkább egy Lukács Adorjánnak, Kendi Hanának és Kovács Lászlónak fizeti a telefon számláit, minthogy pl. a hivatásosokat támogassa bármilyen formában… Első két név a tavalyi ifi VB botrányból lehet ismerős az olvasóknak… Felmerül bennem a kérdés, hogy ha már nincsenek állományban, mint ahogy a MÖSZ-ben ezt mondják, akkor miért fizetik a számláikat, ha pedig még mindig ott vannak, mit tesznek a magyar ökölvívásért, a magyar ökölvívókért, ami miatt megtérítik a számláikat?

De, hogy még egy „remekül sikerült” ifi vb támogatóról essen szó! A Magyar Ökölvívó Szakszövetség bíró bizottságának vezetője, az a Juhász Roland, akit az AIBA, amiről tudjuk milyen korrupt (!!!), korrupció gyanújával hazaküldött a 2016-os Olimpiáról! Értik? ( 🙂 )

Ejtsünk egy mondatot arról is, hogy a MÖSZ sajtója, ha érdeke úgy kívánja, egy sportágnak tekinti a két szakágat! De sem a hivatalos oldalán, sem a facebook oldalán nem ejtett szót, egyik a tévé által közvetített hazai profi eseményről sem, és egy hivatásos ökölvívóról sem! Mintha eddig nem is léteztek volna… Most az Olimpia miatt, léteznek!

Nem fél az esetleges következményektől?

R. F.: Demokráciában? Milyen következményektől kellene félnem? Hogy esetleg virgácsot kapok Mikulásra?

Nem! ( 🙂 ) Attól, hogy esetleg valaki be fogja perelni a fenti mondataiért?

R. F.: Én egy egyenes és lehet, hogy néha nyers erdélyi srácnak tartom magam, aki eddigi rövid élete során megtanulta, hogy az kevésbé fontos, hogy egy megbeszélésen mi hangzik el, annál inkább, hogy abból mit tartanak be és mi valósul meg!  A fentebb felsoroltak egytől egyig igazak. Mellesleg Erdei már egyszer beperelt, de a bírósági ítélet ismeretében, nem hiszem, hogy még egyszer nekifutna. De ha mégis, akkor állok elébe! ( 🙂 ) Ahogy ezt már mondtam, úgy gondolom, hogy ő egyetlen egy szakmai platformon tudna legyőzni, ott pedig soha nem fogunk találkozni! Már csak a korunk és köztünk lévő súlykülönbség miatt sem!

Mi a véleménye az újonnan megválasztott elnökről?

R. F.: dr. Bajkai István ügyvéd, aki nem mellesleg politikus és bizonyára okos…Sok alkalmunk eddig nem volt beszélgetni. Kíváncsi leszek, hogy ő mit fog kezdeni egy romlott és intrikákkal átszőtt szervezettel. 

Szellő Imre és promótere Rácz Félix


Akkor most értsük úgy, hogy ezek a dolgok annyira bántják, hogy kilép?

R. F.: Akár így is értheti, de mindenki értse úgy, ahogy szeretné. A Felix Promotion 147 eseményt szervezett, ebből egy (1) alkalommal részesültem állami támogatásból és ez Erdei búcsúmeccse volt. A többi 146-ot saját tőkéből szerveztük és az eredményeket (bajnokokat), teltházakat és tv nézettségeket is úgy értük el. Úgyhogy szerintem ez elegendő bizonyíték arra vonatkozóan, hogy ki milyen munkát végzett és ki mennyit tett a magyar ökölvívásért! A MÖSZ-nek sajnos évi több százmilliós állami támogatásból sem sikerült ennek a töredékét elérnie! Úgyhogy szerintem érthető miért lépek ki és miért nem kívánok a jövőben egy szakmaiatlan, kompromisszum képtelen és az új dolgokra nem nyitott szervezettel együttműködni! Egész pályafutásom alatt a magyar ökölvívást szolgáltam, és most úgy érzem, itt a vége! Köszönök mindenkinek mindent.

Rácz Félix eredményei címszavakban

  •   147 esemény szervezése összesen (Magyarország, Dubai, Szerbia, Románia, Szlovákia)
  • 3X választották meg itthon az Év Promoterének (1X Svájcban)
  • 1X Magyarország Év Sportmenedzsere

Amit a magyar ökölvívásnak adott:

  • 24 Magyar bajnok
  • 19 Interkontinentális és Nemzetközi bajnok
  • 5 Európa (WBA & WBO)
  • 3 Világbajnok (IBO, WIBF)
  • Minden idők legmagasabb magyar ökölvívó esemény TV nézettsége (Nagy János – J. Pablo Chacon), 3.2m, 2003. Okt. 25.
  • Több tucat teltház! Budapest, Debrecen, Kecskemét, Szekszárd, Paks, Székesfehérvár, Várpalota

2018. áprilisában készült riport részlet Rácz Félixszel:

Komment