Papp Laci után hatvan évvel újra van KO-királyunk! – Levente ökleitől retteg Európa

Kiss Hunor Levente… Micsoda romantikus név! Akár a csodaszarvas legendájából előugrott dalia is lehetne, és az is, dalia, csak nem a nyilaival, hanem az ökleivel kergeti kétségbeesésbe az ellenfeleket Anapában, a junior ökölvívó Európa-bajnokságon. Levente – a három magyar érmes fiú egyike – hétfői elődöntője előtt nyilatkozott honlapunknak.

Fotó: Kiss Hunor Levente (középen) – Magyar Ökölvívó Szakszövetség

A +80 kg-os súlycsoportban a legjobb nyolc közé jutásért az ír színekben versenyző koromfekete Bonvie Nsitua Ndefit ütötte ki, majd a negyeddöntőben a Hejdar Alijev-torna győztesét, a grúz Szaba Ahalaját verte döntő fölénnyel a harmadik menetben úgy, hogy addigra már négyszer számoltak ellenfelére. Kiss Hunor Levente eddig az Anapában szereplő magyar küldöttség KO-királya, és ez azért is örvendetes és szokatlan, mert az elmúlt évtizedekben nem volt jellemző még a sikereket elérő bunyósainkra sem, hogy kiütötték volna riválisaikat. Márpedig ha fekszik az ellenfél, akkor nincs lehetőség bírói, pontozói ármánykodásra, és akkor arra sem lehet hivatkozni, hogy nyomják a mieinket. Mármint lefelé. A KO-val ugyanis nem lehet vitatkozni.
Levente, aki márciusban töltötte be a tizenhatot, jól megtermett srác, 185 centijéhez 94 kiló.
Dunakeszi lakos vagyok, a Madárfészek Akadémia – Újpesti Torna Egylet bokszolója, Ács József, Anatolii Gavrilov és Farkas Márton az edzőim. Szerencsére nincs messze a lakóhelyemtől az edzőterem, s az iskolám sem, az újpesti Bródy Imre Gimnázium, ahol a 11. osztályba járok. Komolyabban csak három éve bunyózok, előtte nyolc évig dzsúdóztam és birkóztam, meglehet, attól vagyok ilyen erős, meg persze a sok edzéstől is – mondta Levente Anapából, ahol nagyon készül arra, hogy a hétfői elődöntőben az azeri Ahmad Ahmadov ellen lép szorítóba, akivel eddig még nem találkozott, de ahogy nekünk elmondta, bízik az újabb győzelemben. Hogy KO-val vagy csak pontozással, az szinte mindegy is.
Levente serdülőben Európa-bajnoki bronzérmes, és idén diadalmaskodott súlycsoportjában a marokkói Gymnasiadén. Honfitársunkat félelmetes ütőerejéről elnevezték Vörös Bombázónak – hajszínéről van a becenév…
Nincs semmi problémám ezzel a becenévvel, bár nem vagyok nagyképű, de azért jól hangzik a Vörös Bombázó – mondta Levente, akinek azért eláruljuk, hogy a boksztörténelemben volt már egy bombázó, Joe Louis, a Brown Bomber, aki a harmincas-negyvenes években évig ült a nehézsúly trónján, és sokan minden idők legjobb ökölvívójának tartják. Szóval, nem baj az, ha valakit Bombázónak hívnak, még ha vörös is…
Levente jó étvágyú fiatalember, ahogy elárulta, a gyros a kedvence. Anapában is jól tartják versenyzőinket, ahogy messenger-beszélgetésünk előtt tejberizs, paradicsomos bab és felvágott volt a reggeli.
Nagyon készülök a hétfői elődöntőmre, úgy érzem, azeri ellenfelemmel is elbírok majd, rajtam biztosan nem fog múlni – mondta.
Azt a félelmetes jobbost – merthogy Levente hagyományos alapállású, jobbkezes bunyós – már mindenki tiszteli Anapában.

Szerző: Ch. Gáll András

Forrás: Magyar Ökölvívó Szakszövetség Facebook oldala

Komment