Ökölvívó olimpiai selejtező – Gálos Roland tokiói kvótát szerzett; Szaka látványos meccsen veszített; a koronavírus miatt leállítják a versenyt

Gálos Roland (Kép forrása: MÖSZ facebook oldala)

London, 2020. március 16., hétfő (MTI) – Az 57 kilogrammban szereplő Gálos Roland megnyerte nyolcaddöntőjét, így olimpiai kvótát szerzett hétfőn este a londoni európai kvalifikációs ökölvívótornán.

A bajai bokszoló szombati selejtezős sikerét követően a nyolcaddöntőben egyhangú pontozással nyert a finn Arslan Khataev ellen, s mivel súlycsoportjában a brit fővárosban nyolc tokiói helyet osztottak, megszerezte az indulási jogot.

„Pontosan tudtam mit kell csinálni a finn ellen, hogy vissza tudjak neki vágni a korábbi vereségért. Az első menetben sokat mentem előre, amely valószínűleg meglepte a finn ökölvívót. Próbáltam végig nagyon taktikus maradni, és amikor két menet után tudtam, előnyben vagyok, nem akartam kockáztatni egy esetleges intést a harmadikban. Sokat mozogtam az utolsó menetben lábon, hogy ne tudjon elérni. Ezért küzdöttem egész életemben, hogy egy olimpián szerepelhessek.” – nyilatkozta Gálos.

Az 52 kilogrammban szereplő Szaka István nem szerzett kvótát hétfőn este a londoni európai olimpiai kvalifikációs ökölvívótornán, mivel látványos meccsen kikapott az ír Brendan Irvine-tól.

Az FTC sportolója valósággal nekirontott jóval esélyesebb riválisának, aki ezüstérmet nyert a 2015-ös Európa Játékokon, két évvel később pedig bronzot az Európa-bajnokságon.

A viadal honlapjának közvetítése alapján Szaka óriási iramot diktált az első három percben, rengeteget ütött és kifejezetten sokszor találta el az érezhetően meglepett riválisát. Irvine-nak ekkor csak felvillanásai voltak, Szaka egyértelműen jobbnak tűnt, ennek ellenére az öt pontozóból négy az írt látta jobbnak és csak egy a magyart. A pihenő jót tett az ír versenyzőnek, aki a második menetben már lényegesen összeszedettebb volt, átvette az irányítást, rengeteget ütött és számtalanszor talált is. Szaka ebben a szakaszban visszafogottabb tempóban bokszolt, és bár így is voltak tiszta ütései, de a ringben riválisa akarata érvényesült. A harmadik menetben Szaka bátran bokszolt, látványos meccset vívott Irvine-nal, aki érvényesítette a papírformát és megérdemelten nyert egyhangú pontozással.

Keddtől leállítják a londoni európai olimpiai kvalifikációs ökölvívótornát az új koronavírus-járvány terjedése miatt.

Az esemény szervezői hétfőn azt közölték, hogy az esti programot még megrendezik, majd kedden már nem kerül sor mérkőzésekre. A közleményben a sportolók és edzőik egészségével, illetve a jelenleg gyorsan változó helyzettel indokolták a döntést. Utóbbival kapcsolatban konkrétumként az egyre több ország által bevezetett repülési korlátozásokat említették, ugyanis szeretnék biztosítani, hogy a több mint hatvan országból érkezett résztvevő haza tudjon jutni.

A viadal szombaton rajtolt és a tervek szerint jövő hét keddig tartott volna. Hétvégén még nézők is bemehettek az eseményre, majd a hétfői programot már zárt kapussá nyilvánították a szervezők.

A nemzetközi szövetség kizárása miatt a tokiói boksztornát a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szervezi meg, ahogyan a kvalifikációs viadalokat is. A londoni az első kvótaszerző verseny az európai sportolók számára, összesen 77 ötkarikás indulási jog talált volna gazdára. A brit fővárosban hét férfi és öt női bokszolóval szerepelt a magyar csapat. A közleményből az is kiderült, hogy minden más május előtti kvalifikációs viadalt is elhalasztottak a sportágban.

Forrás: MÖSZ/MTI

Komment