Ökölvívás: Egerben csillogtak

Vizsgázott, és összességében jelest érdemelt ki a hazai ökölvívás juniorjainak országos bajnoksága, amelynek 2017 után 2019-ben is Eger adott otthont.

Ádáz csaták jellemezték az idei ob-t • Forrás: boxing.hu

Hatvanhat klub nevezett a 15-16 esztendősök bokszkorosztályának ez évi magyar bajnokságára, amelyen – Ács Józsefnek, a junior-válogatott szövetségi kapitányának értékelése szerint – nagyon jó mérkőzések zajlottak nagyon jó mezőnyben.

minőséget biztosította például az a tény, hogy némely súlycsoportban két-három válogatott kerettag is összecsapott, és a szakvezető kifejezetten előrelépést tapasztalt a serdülők és ifjúságiak közé „ékelődő” korosztály egri országos vizsgáján.

„Összességében azt mondhatom az idei ob-ról, hogy hasznosnak bizonyult az év közbeni menetelés. Lett hozadéka annak, hogy a súlycsoportok első két helyén jegyzett válogatott bokszolóink több nemzetközi megméretésen is részt vehettek az elmúlt hónapokban. Tapasztalatokat szereztek, technikailag és fizikailag is erősödtek a tornákon, egyértelműen rutinosabbá váltak. Nagyon nehéz is volt választani közülük, hogy ki legyen az országos bajnokság legjobbja, négy-öt név is volt a tarsolyban” – mondta Ács József.

A szakemberek döntése végül is a fiúknál a 48 kilós Koloszár Valentinre, a lányoknál pedig a 66 kilogrammban vitézkedő Kovács Petrára esett.

Koloszár, a kaposvári Ring SC bokszolója olyan junior-sztárok előtt érdemelte ki a díjat, mint a Buza testvérek, Rómeó és Rafael, vagy a szintén bajnoki címig menetelő Zarándó Péter és Samu Ferenc. Ám kijutott a méltatásból a 63 kilós Balogh Bálintnak is, aki remek boksszal sokak meglepetésére győzni tudott kategóriájában.

Az ob legjobb teljesítményt nyújtó női versenyzője egri öklöző lett: nagyszerű teljesítményének elismeréseképpen a különdíjat a 66 kilós Kovács Petra érdemelte ki.

Nem volt könnyű megszavazni a torna legjobb meccsét sem, miután magas nívójú, parázs csatából sem volt hiány a bajnokság négy napja alatt. Az ítészek választása végül a 60 kilogrammos fiúk döntőjére esett. Amelyet a Pécsi Vasutas Sportkör talentuma, Samu Ferenc vívott a Skorpió Boksz Klubban pallérozódó Muhovits Milánnal. A lányoknál pedig a legjobb meccset az 57 kg fináléja hozta, amelyben a Hell FC-s Varga Beáta egyhangú pontozással diadalmaskodott a Varkocs György BC bokszolója, Nagy Evelin felett.

Érdekesség, egyszersmind a sportági bázis szélesedésének csalhatatlan jele, hogy a lányoknál minden bajnok más-más klubot képviselt, de a fiúknál is csupán a kőszegi Fitt-Boksz „ismételt” a Buza fivérek révén.

A 2019-es magyar juniorbajnokok
Fiúk: 44 kg: Schmigulecz Kevin (Vecsés SE), 46 kg: Váry Tamás (Gyál), 48 kg: Koloszár Valentin (Ring SC Kaposvár), 50 kg: Miklós Zoltán (Gyöngyös), 52 kg: Rózsavölgyi Márk (Taksony), 54 kg: Buza Rómeó (Fitt-Boksz), 57 kg: Buza Rafael (Fitt-Boksz), 60 kg: Samu Ferenc (Pécsi VSK), 63 kg: Balogh Bálint (Varkocs György BC), 66 kg: Horváth Máté (Dunai ÖSE), 70 kg: Lakatos Kevin (Debreceni VSC), 75 kg: Zarándó Péter (Mogyi FB), 80 kg: Mészáros Ciprián (Hobbisták ÖSE), +80 kg: Szabados Béla (Ali BC)

Lányok: 46 kg: Bányai Melinda (Mezőtúr), 48 kg: Kovács Laura (BG Vásárhely), 50 kg: Márton Eszter (Boxer ÖSE), 52 kg: Lukács Tifani (Fitt-Boksz), 54 kg: Megyeri Barbara (Szeged BC), 57 kg: Varga Beáta (Hell FC), 60 kg: Dobos Rebeka (KSI), 63 kg: Gurubi Dóra (Kőbánya SC), 66 kg: Kovács Petra (Egri VSI), 70 kg: Orsós Patrícia (Hévízi SK)

Forrás: utanpotlassport.hu ; Szerző: Jancsó Kornél

Komment