Nem nyerheti meg a WBC övet Tyson Fury, ha nem csatlakozik a szervezet doppingellenőrzési programjához

Fotó: Tyson Fury – Europress Fotóügynökség

A WBC elnöke, Mauricio Sulaiman sürgeti Tyson Fury-t, hogy a hétvégéig csatlakozzon a WBC „Clean Boxing” programjához, különben a Wilder elleni meccsen nem nyerheti el a világbajnoki övet. A WBC nehézsúlyú világbajnok, Deontay Wilder és a korábbi nehézsúlyú világbajnok Tyson Fury december 1-jén lépnek szorítóba egymás ellen Los Angelesben, és a tét elvileg a WBC világbajnoki öve. De csak elvileg, gyakorlatilag még korántsem biztos.

A WBC még 2015-ben csatlakozott a VADA doppingellenőrzési programjához a tiszta boksz érdekében. Azóta a szervezet kötelezően előírja a tesztelést minden ökölvívó számára, aki valamilyen WBC övért szeretne küzdeni, ez független a WADA vagy az adott országok doppingellenőrzésétől, azokkal párhuzamosan folyik.

Ez egy olyan feltétel, amit Fury-nak is el kell fogadnia és részt venni benne, ha szeretné elvenni Wilder övét. Sulaiman azt nyilatkozta, hogy Fury ez idáig nem csatlakozott a programhoz és, ha záros határidőn belül nem teszi meg, akkor a világbajnoki öv nem kerül terítékre decemberben. Sulaiman szerint Fury üzenetben jelezte a csatlakozási szándékát, de még nem végeztek a papírmunkával. Az elnök elmondta, hogy a protokolljuk rugalmas, de van egy határidő, amit be kell tartani, ezen a héten csatlakoznia kell Fury-nak.

Fury-nak korábban már volt pozitív doppingtesztje (2015-ben), amiért büntetést is kapott. Ezért is jogos Sulaiman elvárása, bár ettől függetlenül is kötelező részt venni a programban. A WBC fontosnak tartja a versenyen kívüli és a versenyidőszakban történő tesztelést, és sajnálatosnak tartják, hogy nem minden szervezet számára ilyen fontos. Az állandó tesztelés óriási összegeket emésztene fel, ezért az a minimum elvárás részükről, hogy a mérkőzés előtt teszteljék az ökölvívókat. Lássuk be ez nem olyan nagy kérés, egy hivatásos sportolónak ez is a „munkája” része. Ugyan Fury-ék csak a papírmunkával magyarázzák a csúszást, de kicsit érthetetlen, hogy egy ekkora kaliberű bokszolónak és a mögötte álló csapatnak nincs erre ideje. Talán kevesebb show és több szakmaiság kellene és minden a helyes kerékvágásban zajlana.

Komment