Ma 55 éves Bernard Hopkins

Fotó: Bernard Hopkins – PuzzlePix Fotóügynökség

A „Hóhér” vagy „Alien” néven is ismert legendás ökölvívó, Bernard Hopkins ma ünnepli 55. születésnapját. Elég gyakori, hogy a sport vagy épp pont az ökölvívás jelenti a kitörési lehetőséget egy fiatal számára. Hopkins-ra ez kimondottan igaz, mert már fiatalon börtönbe került és ott kezdett el az ökölvívással komolyan foglalkozni és ennek köszönhette, hogy nem került vissza oda.

1965. január 15-én született Philadelphiában Bernard Humphrey Hopkins Jr. néven. Népes családjuk volt, hét testvérével nőtt fel. Már gyerekkorában balhés volt, többször letartóztatták, 14 évesen megkéselték majd jött a már említett börtönbüntetés. 17 évesen fegyveres rablásért 5 év letöltendő börtönbüntetésre ítélték, és ez volt a fordulópont életében. A börtönben töltött idő alatt elkezdett tanulni és az ökölvívással is komolyan kezdett foglalkozni, többször is börtönbajnok volt.

Nem sokkal a szabadulása után debütált is a profik között 1988. októberében és jött az első vereség is, ami el is vette a kedvét egy időre. Nagyjából másfél évvel később, 1990. februárjában próbálta meg újra, már jóval felkészültebben. Zsinórban 22 meccset megnyert, megszerezte az USBA középsúlyú övét, aztán jött az IBF középsúlyú világbajnoki címmeccs Roy Jones Jr. ellen, amit egyhangú pontozással elveszített, ez 1993. májusában volt. A következő év decemberében újra nekileselkedett az IBF világbajnoki címének, de ezúttal sem tudta megszerezni, Segundo Mercado ellenében kétszer is padlóra került, de még így is döntetlenre végződött a meccs, de a visszavágón végre övé lett a hőn áhított cím. 30 évesen, 1995. április 29-én végre világbajnoknak mondhatta magát. Amilyen nehezen szerezte meg olyan sokáig meg is tartotta.

Az IBF öv mellé 2001-ben begyűjtötte még a WBC, majd a WBA övét is és a középsúly vitathatatlan bajnoka lett. Majd Oscar De La Hoya legyőzésével a WBO övet is, így elsőként ő birtokolta egyszerre mind a négy nagy szervezet övét, a középsúly királya volt. Egészen 2005. júliusáig meg is őrizte a címeit, majd jött Jermain Taylor, aki megosztott pontozással legyőzte Hopkins-t, majd a visszavágón is győzedelmeskedett. Évekig ült a középsúly trónján, és a Taylor elleni két vereség után sokan azt gondolták, hogy 41 évesen szögre akasztja a kesztyűit, de Hopkins nem így gondolta, sőt.


Ezután két súlycsoportot ugrott fel és kihívta Antonio Tarver-t, majd el is vette IBO félnehézsúlyú világbajnoki címét. Ezután bejelentette Hopkins a visszavonulását, de sokáig nem bírta ki a ring nélkül, 2007. júliusában legyőzte Ronald Wrigh-tot. Majd jött egy újabb legendás meccs Joe Calzaghe ellen. Hopkins és Calzaghe elég csúnyán összeszólalkozott korábban, így a meccsre már elég parázs hangulatban került sor. Bár Hopkins padlóra küldte az első menetben Calzaghe-t, így is pontozással győzött Calzaghe. Ekkor Hopkins már 44 éves volt, de még mindig nem akart visszavonulót fújni és két győztes meccs után jött a Roy Jones Jr. elleni visszavágó 17 évvel az első meccsük után, amit ezúttal Hopkins nyert egyhangú pontozással.

Hopkins még ezután sem hagyta abba, sőt a következő meccse ismét egy világbajnoki címmeccs volt. Jean Pascal ellen a WBC és az IBO félnehézsúlyú világbajnoki címért. Az első meccs döntetlenre végződött, de a visszavágón egyhangú pontozással győzött Hopkins és újra világbajnok lett egy nagy szervezetnél, immáron 46 évesen. A következő évben Chad Dawson elvette ugyan WBC övét, de helyette a következő meccsen megszerezte az IBF világbajnoki övét. Majd 2014-ben jött karrierje utolsó győztes meccse Beibut Shumenov ellen, ahol az IBF öve mellé begyűjtötte a WBA Super övét is. Ez volt az a pont, amikor tényleg abba kellett volna hagynia profi pályafutását, 49 évesen két nagy szervezet világbajnokaként vonulhatott volna vissza, de nem így tett. Bevállalt egy Sergey Kovalev elleni meccset, amit elveszített, majd jött még egy vereség Joe Smith Jr-tól 2016-ban, ahol kiesett a szorítóból Hopkins. Hopkins-nak 8 veresége volt karrierje során, ebből mindössze ez az egy volt, amikor idő előtt lett vége a meccsnek. Ezután már tényleg szögre akasztotta kesztyűit Hopkins 51 évesen, 28 éves profi pályafutás után.

De korántsem biztos, hogy nem látjuk többé a ringben minden idők legidősebb bokszvilágbajnokát, mert tavaly októberben kihívta Roy Jones Jr-t egy harmadik meccsre, aki akkor igent mondott, de azóta nincs hír róla.

Komment