Interjú Kovács Bence ökölvívó bíróval

Fotó: Kovács Bence – BOX TV

Az ökölvívó mérkőzések általában a két ökölvívóról szólnak, akik egymás ellen feszülnek a ringben, de rajtuk kívül van még egy fontos személy a kötelek között, aki nélkül nem lehetne mérkőzés, mégpedig a vezetőbíró. Illetve hasonlóan fontos szerep jut a pontozóbíróknak is akik a ring mellől figyelik az ökölvívókat, hogy eldöntsék végül kinek a kezét emelik a magasba. Mostani rendhagyó cikkünkben egy magyar ökölvívó bírót szeretnénk bemutatni számotokra, aki fiatal kora ellenére számos hazai és külföldi gálán is vezetett már mérkőzést. Eddig összesen 122 mérkőzésen vett részt mérkőzésvezetőként és 214 mérkőzésen pontozóbíróként. Ő pedig nem más, mint a mindössze 23 éves Kovács Bence. Bencét arról kérdeztük, hogy lett belőle bíró, mik a jelenlegi és jövőbeli céljai.

Nyilván azt nem kérdezem meg, hogy kerültél az ökölvívásba. 🙂 Magyarországon és külföldön is sokaknak ismerősen cseng édesapád, Kovács „Kokó” István neve, aki amatőrként olimpiai-, világ- és Európa-bajnok valamint profi világbajnok ökölvívó volt. Te kipróbáltad-e magad a ringben?

K. B.: Korábban gyakran jártam bokszedzésekre, főleg gimnazista koromban. Sajnos sűrűn voltak sérüléseim és ezek miatt, illetve a tanulmányok és egyéb elfoglaltságok miatt az élsport kicsit háttérbe szorult. Viszont mindig is szerettem az ökölvívást és szerettem volna az ökölvívás világában munkát találni magamnak. 18-19 éves koromban forrt meg bennem a gondolat, hogy elkezdjek bíráskodással foglalkozni. Amikor ez az elhatározás megtörtént pont Szentesen voltam egy Félix Gálán és közvetlenül a zsűri asztal mellől figyeltem végig a gálát és figyeltem a bírók ténykedését. Nagyon tetszett nekem ez a munka és úgy gondoltam, hogy én is szívesen csinálnám akár hivatásszerűen is. Ennek érdekében felvettem a kapcsolatot Győryné Tóth Zsuzsannával (Magyar Ökölvívó Szakszövetség Hivatásos Tagozatának Elnök asszonya), hogy mi ennek a menete, milyen vizsgákat kell ehhez elvégezni. Gyakorlatilag onnantól kezdve magától jött az egész, megcsináltam a vizsgákat, Dőry Miki bával jártunk rengeteget a Vasasba edzőmérkőzésekre és sparring partikra gyakorló bíráskodni. Az első hivatalos meccsem az 2015 elején volt, ekkor kezdtem el hivatalosan is dolgozni a Magyar Ökölvívó Szakszövetségnek. Először kisebb rendezvényeken dolgoztam, majd márciusban Cegléden, egy Félix Gálán is bemutatkoztam, ami számomra egy nagyon emlékezetes pillanat volt. Innentől kezdve pedig jött minden magától, egyre jobban magaménak éreztem, egyre jobban megszerettem ezt a hivatást.

Édesapád a WBO supervisoraként is tevékenykedik, ő mennyire támogatott a döntésedben, illetve mennyire kritikus a munkáddal kapcsolatban?

K. B.: Teljes mértékig támogatott és nagyon örült, hogy ebben a sportágban találtam magamnak egy olyan munkát, amit örömmel tudok csinálni. Rengetegszer kikérem a véleményét mind a pontozásommal, mind a vezetőbírói tevékenységemmel kapcsolatban, hogy segítsen benne. Számomra fontos, hogy rávilágítson az esetleges hibákra és fejlődési lehetőségekre, amelyek elősegítik, hogy még jobban és magabiztosabban vezethessem a mérkőzéseket. Szerencsére mindig őszintén elmondja a véleményét és ezt nagyon szeretem. El is várom tőle, hogy őszinte legyen velem, mert szeretek a kritikákból tanulni, ez is a fejlődésem elengedhetetlen része, hogy még jobb legyek.

Számos külföldi gálán is részt vettél már bíróként, jelenleg csak a WBO-nál bíráskodsz vagy esetleg más szervezeteknél is?

K. B.: Négy nagy világszervezet van jelenleg, a WBO, WBC, WBA és az IBF. Ezek különálló szervezetek, mindegyiknek meg van a saját ranglistája, saját címei, saját bajnokai. A szabályaik nagyon hasonlóak, minimális eltérés van csak közöttük. Ezek mind olyan világszervezetek, amikhez meg van a lehetősége csatlakozni bárkinek, akinek a saját hazájában meg van a megfelelő licence. A jelentkezést követően elbírálják, hogy alkalmas-e a jelentkező, meg van-e a megfelelő referenciája. Emellett részt kell venni különböző szemináriumokon, közgyűléseken, kongresszusokon. Ha egyszer elhívják az embert egy mérkőzésre és ott meg vannak elégedve a munkájával, igazából onnantól kezdve csak elrontani tudja. Ha megfelelően dolgozik, eléggé felkészült és professzionálisan képviseli az adott szervezetet, akkor nagyon szép karriert lehet befutni. Én ezen dolgozom jelenleg a WBO-nál, illetve idén jelentkeztem az IBF-hez is. Ez most a jelenlegi célom, hogy az IBF-nél is vezethessek mérkőzéseket.

A bírókat mi alapján rangsorolják? Hogy lehet egyre magasabb szintre eljutni, egyre komolyabb mérkőzéseket vezetni? Neked mi a célod, hova szeretnél eljutni?

K. B.: Ez általában a supervisor feladata, hogy értékelje a bírók munkáját. Természetesen azokat hívják a következő alkalommal is, akik megfelelően végzik a rájuk kiszabott munkát. Emellett nagyon fontos a kapcsolatépítés is, hogy a kinti promóterekkel, mérkőzésszervezőkkel megfelelő kapcsolatot ápoljon az ember. A világszervezeten belül is jó kapcsolatokat kell kialakítani, a teljesítmény mellett ez is nagyon fontos. Ha ez a kettő meg van, akkor fog az ember sok mérkőzést kapni és egyre komolyabb meccseket vezetni. Ez a cél, hogy minél több mérkőzésen vegyen részt, minél több tapasztalatot gyűjtsön az ember, minél többet utazzon és előrébb jusson a karrierjében. Ez az az út, ami nekem is jelenleg a célom. Elsősorban Európán belül, de idővel szeretnék a tengerentúlra is kijutni. Számomra minden mérkőzés egyformán fontos, mindegy mekkora rendezvényről van szó, mindig igyekszem a maximumot nyújtani és professzionálisan képviselni vagy a szövetséget vagy az adott világszerveztet.

Fotó: Törteli Balázs, Kovács Bence, Horváth Richárd – BOX TV

Járod Európát és testközelből látod a külföldi ökölvívást, ökölvívókat. Milyen különbséget látsz a magyar és a külföldi ökölvívók felkészültsége között? Hogy értékeled most a hazai profi ökölvívást?

K. B.: Én úgy gondolom, hogy a magyar profi ökölvívás jó úton halad. Elég sok címet begyűjtöttünk az elmúlt esztendőkben, ezek mind nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a magyar profi ökölvívás ismét pompázzon. Rengeteget köszönhetünk Rácz Félixnek is, aki itthon a legszínvonalasabb gálákat szervezi és lehetővé teszi, hogy televíziós közvetítésre kerüljön sor Magyarországon. Amit én külföldön tapasztaltam, és amit nagyon szeretek, hogy ott kevésbé vigyáznak úgymond a bokszolókra és sokkal rizikósabb mérkőzésekbe is belemennek. Ez elsősorban az angoloknál figyelhető meg és a keleti országokban, ez a hozzáállás nekem nagyon tetszik, mert valóban így lehet A-ból B-be eljutni. Itthon is azok a legjobb mérkőzések, amikor olyan párosítás van, aminek van rizikója és mindkét fél mindent megtesz a győzelemért és nem az a kérdés, hogy most a második vagy a harmadik menetben üti-e le az egyik bunyós a másikat. Itthon is arra van a legnagyobb érdeklődés, amikor egy adott súlycsoport hazai legjobbjait rakják össze egy meccsen, gondolok itt például a Harcsa – Bacskai vagy a Tóth – Bozai meccsre. Pont ez az izgalom az, ami érdeklődést hoz, hozhat ismét a sportág számára. Ezek azok a meccsek, amik a leginkább elősegítik, hogy az ökölvívás még népszerűbb legyen. Illetve fontos szerepe van a népszerűsítésben az ilyen hírportáloknak is, mint a BOX TV. Én személy szerint nagyon örülök, hogy megjelentetek és népszerűsítitek az ökölvívást, mert ez is elengedhetetlen része, hogy a nagy publikum újra figyelemmel kövesse a magyar ökölvívást.

Mi lenne számodra az „álommeccs”, amit a legszívesebben levezetnél?

K. B.: Egy „álommeccs”, amire a legjobban vágyom nézőként és természetesen nagyon szívesen vezetném is az összecsapást az a Vasyl Lomachenko – Mikey Garcia meccs lenne. Nekem jelenleg súlycsoporttól függetlenül is ők ketten a legnagyobb kedvenceim és számomra a két legtechnikásabb ökölvívó a mai mezőnyben. Ezen kívül még a Gennady Golovkin – Billy Joe Saunders meccs, amire nagyon várok, hogy egy nap majd össze jön. Személy szerint a nagyváltó- és a középsúly alatti kategóriák, amik engem legjobban érdekelnek.

Bence rátermettségét és szakmai tudását már számos alkalommal bizonyította a ringben és a ring mellett. A beszélgetésből az is egyértelműen kiderült, hogy eltökéltségből nincs hiány, fiatal kora ellenére egy határozott, céltudatos embert ismerhettünk meg, akinek sok sikert kívánunk a céljai eléréséhez.

Komment