Cselgáncs: három arany- és két bronzérmet nyertek a magyarok az izsevszki U23-as Eb-n

Özbas Szofi (balról a második) – Kép forrása: judoinfo.hu

Özbas Szofi (63 kg), Gőz Roland (90 kg) és Sipőcz Richárd (+100 kg) aranyérmet, Tóth Benedek (81 kg) és Szigetvári Mercédesz (+78 kg) pedig bronzmedált szerzett az izsevszki U23-as Európa-bajnokságon. A Pánczél Gábor és Radics Attila vezette magyar küldöttség − hatalmas bravúrral − a második helyen zárta a csapatrangsort.

„Nagy kérdés minden évben, melyik ország, mennyire veszi komolyan ezt a kontinenstornát. Az oroszok, grúzok, beloruszok, azeriek általában a legjobb embereiket küldik, rajtuk kívül ugyanakkor kevés olyan válogatott van, amely  megteheti ugyanezt. A franciák például szinte soha nem vesznek részt az Eb-n; hiszen a nemzeti bajnokságukkal szinte egy időben van. Az eddigi tapasztalataink azt mutatják, hogy a nők mezőnye általában kicsit gyengébb, mint a férfiaké. Ennek okán a hölgyektől remélhetünk medált, a fiúkkal szemben viszont nem lehet elvárás” − nyilatkozta az U23-as cselgáncsválogatott csapatvezetője, a felnőtt férfiválogatott szövetségi kapitánya, Pánczél Gábor az izsevszki U23-as kontinensbajnokság előtt honlapunknak.

Az elmúlt másfél hónapban több cikkünkben foglalkoztunk a junior dzsúdósokkal . Nem véletlenül: ugyanazok a fiatalok szereztek ugyanolyan színű érmet a korosztályos Európa-, illetve világbajnokságon. Özbas Szofi (63 kg) nyakába két arany került, Gőz Roland (90 kg) ezüstökkel gazdagodott, bronzmedálokkal pedig Vég Zsombor (100 kg) és Sipőcz Richárd (+100 kg) tért haza Finnországból és Marokkóból.

A vezetőség úgy döntött, hogy − néhány ifjú kivételével − a komplett juniorcsapat bizonyíthat Oroszországban is. Vég Zsombor kivételével, akit az utazás előtt egy nappal − porcleválás miatt − műteni kellett, így hathetes pihenőre kényszerült.

A juniorok ezúttal sem hazudtolták meg magukat. Özbas ezúttal s briliáns volt, ismét letaglózta Európát: elsőéves juniorként aratott újabb győzelmet Európa felett. Nem is akárhogyan! Egészen sima finálét követően: a rivális az a szerb Anja Obradovics volt, akit Szofi a marrákesi vb-döntőben már legyőzött. Ezúttal is a magyar nyert; ipponnal, 2:38 perc alatt.

„Lehengerlő volt, önbizalommal telt. Az éremátadás után már látszott rajta, a fáradtság. Ez normális, ha az ember másfél hónap alatt három világversenyt nyer… Extraklasszis, efelől nem lehet semmi kétség” − mondta Pánczél.

Az arany mellett bronzérem is született szombaton: azok után, hogy Tóth Benedeknek (81 kg) nem úgy sikerültek a junior-világversenyek, ahogyan eltervezte, megtörte a jeget Oroszországban. Szép skalpokat szerezve állt végül a dobogó harmadik fokára.

Vasárnap aztán minden várakozást felülírtak a magyarok: Gőz Roland és Sipőcz Richárd egyaránt a dobogó legfelső fokára állhatott, így mindketten fényesíteni tudták az eddig sem csúnya idei éremkollekciójukat.

„Nagyon összeszedték magukat fejben, koncentráltak voltak. Érdekes, hogy Roland ezúttal nem volt annyira ráhangolódva a versenyre, mint az Eb-re vagy a vb-re. Reggel be kellett vetni nála némi pszichológiai cselt, így feltüzelte magát. Ami Richárdot illeti: azt hiszem, zseni a nehézsúlyúak között” − így a mester.

A már U23-as korú, tavaly junior Eb-aranyérmes Szigetvári Mercédesz (+78 kg) is szépen küzdött a zárónapon, ő bronzmedált szerzett az orosz Anna Guscsina legyőzésével.

A magyarok Kovács Kitti (57 kg) révén ötödik hellyel is gazdagodtak, és összességében a parádésnak nevezhető második helyet szerezték meg a csapatrangsorban.

Forrás: utanpotlassport.hu , Szerző: Krasznai Bence

Komment